Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

Home
Vijesti


Nikolinje Ispis E-mail
Utorak, 16 Siječanj 2018 12:06

Večer uoči proslave svetog Nikole paulinci su obilježili kratkim kulturno-zabavnim programom. Ove godine naša mala zajednica se tradicionalno okupila u velikoj dvorani sjemeništa, gdje je svaki razred imao priliku prikazati jednu izvedbu. Program je počeo uvodnim govorom našeg rektora. Večer je bila bogata raznim točkama, kako glazbenim, tako i oponašanjem, recitacijom, glumom, kratkom predstavom, kvizom i raznim igrokazima. Nakon zabavnog programa došao je sv. Nikola i obdario je svakog od nas skromnim darom. Na samom kraju večeri bila je podijela nagrada pobjednicima u stolnom tenisu. Na posljetku smo prešli za stol gdje smo se poslužili slatkom zakuskom. Kao i do sada program su vodili maturanti.

 
Posjet čantavirskoj župi i školi Ispis E-mail
Utorak, 16 Siječanj 2018 11:47

Na nedjelju Krista Kralja 26. studenog učenici „Paulinuma“ su bili u posjeti u Čantaviru. Gotovo svake godine nas poziva vlč. Robert Utcai da dođemo na susret sa djecom i vjernicima njegove župe. Susret je počeo sa svetom misom, koju je predvodio ravnatelj mons. Josip Mioč, uz koncelebraciji prefekta LaslaTojzana i domaćeg župnika Roberta. U službi riječi su sudjelovali paulinci sa svojim čitanjima, pjevanjima i glazbenim točkama. Misa je bila uzveličana sudjelovaljem gotovo cijele škole, a pod misom su bila podijeljena četiri sakramenta krštenja.Nakon mise bilo je druženje sa prisutnom djecom i mladima, koji su postavljali pitanjapaulincima o njihovom životu i radu. Iz crkve smo otišli u župsku dvoranu, gdje su nam g. župnik i učitelj Antun Nikolić priredili obilan agape. Poslije toga smo još razgovarali i pogledali dva kratka poučna filma. U poslijepodnevnim satima obišli smo mjesnu osnovnu školu i u fiskulturnoj dvorani smo odigrali nogometnu utakmicu sa učenicima sedmog i osmog razreda. Za nas ovakvi susreti mnogo znače, jer stvaramo neposredne kontakte sa mladimaa mi sami stičemo iskustva za naš budući rad. Zahvalni na nezaboravan susretu župniku Robertu i učitelju Antunu.

 
Dan Učiteljskog fakulteta Ispis E-mail
Utorak, 16 Siječanj 2018 11:46

Obrazovni sustav u našim krajevima uvela je carica Marija Terezija. Prema sustavu uređeno je predškolsko obrazovanje, obavezno školovanje i visoko obrazovanje. Arhijski dokumenti potvrđuju da je već 1778. godine osnovano učiteljsko obrazovanje u Subotici. Učiteljsko školovanje je trajalo četiri godine i kroz koje su učitelji stekli solidno znanje za predavanje i za odgajanje budućih generacija. Promijene u načinu obrazovanja donjete su nakon II. Svjetskog rata. U kasnijim godinama uvijek se nešto mijenjalo, a od 2006. postoji učiteljski fakultet u Subotici. Fakultet pripada Novosadskom sveučilištu, a Dan fakulteta je na dan svete Katarine, koja je zaštitnica studenata. Na proslavi fakulteta i mi smo prisustvovali, jer je dekan dr.sci. Josip Ivanović naš profesor sociologije i psihologije.

 
Proslava Svete Cecilije Ispis E-mail
Utorak, 16 Siječanj 2018 11:46

Crkva 22. studenog slavi svetu Ceciliju, zaštitnicu Crkvene glazbe. Na taj dan po cijeloj katoličkoj Crkvi okupljaju se crkveni pjevači i svirači da potvrde izreku sv. Ambrozija: „Ništa ne brani vjeru toliko, koliko crkveno pjevanje“. Dan sv. Cecilije svake godine paulinci slave na osobit način, prije svega svetom misom, zatim pjevanjem i sviranjem, te zajedničkim agapeom. Tako smo taj dan proslavili i ove školske godine.

 
Dar liturgijskog ruha Ispis E-mail
Utorak, 16 Siječanj 2018 11:24

Nakon II. Svjetskog rata u nadbiskupiji Paderborn (Njemačka), udruga katoličkih žena osnovala je zajednicu pod nazivom Ein Messgewand für die Weltkirche (jedna misnica za Crkvu u svijetu). Cilj ove udruge je pomoći crkvama u misijama i siromašnim župama. Žene kupuju materijal za crkveno ruho odnovčanih priloga, a izrađuju kao dar. Gotovo crkveno ruho se šalje u centar nadbiskupije, a zatim nadbiskupija dijeli misijama, župama i sjemenišnim kapelama. Naš ravnatelj je već godinama u bliskoj vezi s predsjednicom udruge Anneliese Lengeling od koje od vremena do vremena dobije dar za sjemenište. Tako je i ove godine ta udruga poklonila našoj kapeli nekoliko misnica, štola i kaležni pribor. Sve je ovo nama jako dobro došlo, jer i crkveno ruho se s vremenom troši, pa ga treba obnoviti.

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 20 od 90