Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home
Hirek


Születésnap ünneplése Nyomtatás E-mail
2020. február 24. hétfő, 09:33

A születésnap, névnap tökéletes alkalom arra, hogy ünnepeljünk és tudassuk a másikkal, hogy mennyire fontos számunkra. Ezen jeles alkalmak körül az emberi történelem folyamán különféle szokások alakultak ki. Az egyik legjelentősebb hagyomány a már szleng ként használt „party” vagyis összejövetel szervezés, amelyen a család, rokonok, barátok összegyűlnek, hogy köszöntsék az ünnepeltet. Az első „bizonyított” születésnapi ünnepség az 1800-as évek Németországában zajlott és a Kinderfest nevet kapta. Ez az ünnepség azért jött létre, mert akkoriban nagy volt a gyermekhalandóság, és a gyermekek első születésnapját nagy öröm övezte. A vendégek arra voltak hivatottak, hogy örömet hozzanak a házba, és ezzel az örömmel távol tartsák a kisgyermektől a rossz szellemeket. A másik szintén ismert szokás az ajándék adás. Az ajándék az ajándékozó megnyilvánulása, amellyel a figyelmességet, másik fontosságát fejezi ki. Születésnapok ünneplésének központi eseménye a gyertyákkal díszített születésnapi torta felvágása. Az ilyen alkalmakra készült torta eredete az ókori görög kultúrára mutat vissza, ahol szokás volt, hogy Artemisz istennő számára minden évben gyertyával ékesített hold alakú tortát készítettek. Ettől a hagyománytól függetlenül Németországban a középkorban kialakult egy sajátos keresztény szokás, miszerint édes tésztából Jézus formájú apró süteményeket ajándékoztak egymásnak, így ünnepelve a Megváltó születését. Isten éltesse azokat a tanulóinkat, akik ebben a hónapban 18. életévüket betöltötték, és nagykorúak lettek.

 
Hosszú hétvége Nyomtatás E-mail
2020. február 24. hétfő, 09:24

Február 15-e országunk államiságának ünnepe. Ezzel a dátummal 1804-ben vette kezdetét Orašac-on a szerb felkelés. A harc a szerb lakosság és a törökök között dúlt. 1835-ben szintén február 15-én Kragujevacon volt megtartva a nemzetgyűlés, amelyen a Szerb Fejedelemség első alkotmánya el lett fogadva. Ezért döntöttek 2001-ben, hogy Szerbia államiságának az ünnepe február 15-én legyen. Állami rendelet alapján ezen a napon, és a rá következő napon, de minek után ez vasárnapra esett, ezért hétfőn is az oktatási és más állami intézményekben munkaszüneti nap volt. Idén e nap szombatra esett, ezért a hétvégével összekötve hosszú szünet lett tartva.

 
Kilenced és lelki megújhodás Nyomtatás E-mail
2020. február 14. péntek, 10:45

A Katolikus Egyházban február 2-án kezdetét vette a kilenced Lourdes-i Szűzanya tiszteletére. Ezen a napon vette kezdetét 1858-ban a több napig tartó jelenések a Lourdes közelében lévő barlangban. Bernadette Soubirous tanú szavait kezdetben a lakóság kételkedve fogadta, míg a Szűzanya által meg nem mutatott forrás mellett csodás gyógyulásnak tanúi nem lettek. A jelenések hatására Bernadette addigi életmódjával felhagyott, és szerzetes nővérnek ált a Nevers Saint-Gilgard nevű kolostorba. A csodás események után a Szűzanya óhaja szerint megépült a templom. Azóta a barlang sziklái fölé és földalatti Szűz Anya tiszteletére épült bazilika a keresztény világ legismertebb zarándokhelyévé vált. A jelenések emlékezetére minden évben február 3-tól 11-ig a hívők világszerte kilencedet végeznek. Mi is a kápolnánkban a Szűz Mária kegyszobor előtt minden nap végeztük a lourdesi kilencedet, és asszisztenciát adva elöljáróinkkal részt vettünk az e hó 11-én kilencedet záró esti ünnepi püspöki szentmisén.

 
Balázsolás Nyomtatás E-mail
2020. február 14. péntek, 10:41

Február 3-án van Szent Balázs püspök és vértanú emléknapja. Ekkor a keresztény világ tagjai a torok áldásban, úgynevezett Balázsolásban részesülhetnek. Szent Balázs a 3-4. században élt. Örmény származású volt, aki mint orvos tevékenykedett. Példás keresztény magatartása miatt Szebaszte hívő népe püspökké választotta. Ő a Szentlélektől indítva elvonult egy a közelben lévő barlangba, ahonnan vezette a közösséget és folytatta gyógyítói tevékenységét. A helyi helytartó elfogatta és hittagadásra akarta rávenni, ám minek következtében ez nem sikerült, halálra ítélték. Liturgikus emléknapján a szabadkai Szent Teréz templomba az elöljárókkal mi is átmentünk a délutáni misére, ahol Balázs áldáshoz járultunk.

 
Öröm kapni, de nagyobb öröm adni! Nyomtatás E-mail
2020. február 14. péntek, 10:38

Az Egyháznak világszerte különféle jellegű karitatív intézményei vannak. Egyházmegyénkben a legelterjedtebb szabadkai központtal a „Caritas” szeretetszolgálat. Ezen kívül dr. Harmath Károly OFM kezdeményezésével előbb Dreán 2004-ben a Poverello Alapítvány révén meg lett alapítva az első lurkóház a gyerekek számára, majd Hajdújáráson és Óbecsén. Az alapítvány nevét Assisi Szent Ferenc Poverello (szegényke) megnevezése után kapta. Az alapítvány célja, hogy segítsen a szegény családokon, különösképpen a hátrányos helyzetbe került gyermekeken. Ezek az intézmények, mint napközik működnek, ahol gondoskodnak a gyerekek számára a napi meleg élelemről, és az itt dolgozó nevelők segítséget nyújtanak nekik a tanulásban és az iskolai feladatok és teendők elvégzésében. A házak állami támogatás nélkül csak a jó szándékú emberek adományaiból működnek. Ennek okánál fogva, az intézet működéséhez hozzájárulva a Paulinum a kapott élelmiszer és tisztálkodási csomagból jutatott a hajdújárási Lurkóházba is.

 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

11. oldal / 140