Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

Home
Hirek


Lourdesi kilenced Nyomtatás E-mail
2019. február 27. szerda, 11:32

A katolikus vallásgyakorlat szerves részei a kilencedek, amikor valamilyen szándékra Istenhez, vagy valamelyik szent közbenjárásáért imádkozunk. A kilenc napos ima mintája a Feltámadott mennybemenetele és a pünkösd közt eltelt kilenc nap, amikor a tanítványok Szűz Máriával visszavonulnak Jeruzsálembe, ahol böjtöltek és imádkoztak. A kilencedek közül a legismertebb a franciaországi Lourdes helységnév után elnevezett lourdesi kilenced, amelyet Szűz Mária tiszteletére végzünk. A fentebb említett helység közelében lévő barlangban többször is megjelent 1858-ban Szűz Mária a helyi pásztorleánynak, Bernadettnek. Az itt található forrásban, amelyet a Szűz mutatott meg a leánynak, számos gyógyulás történt, amelyek csodás voltát szakorvosokból felállított csapat hívatott kivizsgálni. A csodás események után a barlang sziklái fölé és földalatti bazilika készült a Szűz Anya tiszteletére, és ma a katolikus világban a Mária-kegyhelyek legjelentősebbjei közé tartozik. Minden év február 3-tól 11-ig (ekkor volt az első jelenés) a hívők világszerte kilencedet végeznek. Mi is a kápolnánkban a Szűz Mária kegyszobor előtt minden nap végeztük a lourdesi kilencedet, és asszisztenciát adva elöljáróinkkal részt vettünk az e hó 11-én kilencedet záró esti ünnepi püspöki szentmisén.

 
Az Annuntiata rendházba látogattunk Nyomtatás E-mail
2019. február 20. szerda, 13:14

A Szabadkai Egyházmegye területén több férfi és női szerzetes rendház található. Ferences rendház fellelhető Szabadkán, Újvidéken és Bácson. Továbbá karmeliták Zomborban, Magyarkanizsán Jó Pásztor Testvérek, Miasszonyunkról nevezett Bácskai Nővérek Szabadkán, Magyarkanizsán, Topolyán és Péterrévén, Miasszonyunkról nevezett Nővérek Szabadkán, Irgalmasság Leányai Szt. Ferenc Harmadik Szerzetesrend Társulata Szabadkán és szintén Szabadkán Szent Őrangyalok Domonkos Nővérek Társulata működik. Az elmúlt iskolaév folyamán az egykor magyar provinciához tartozó szabadkai Miasszonyunkról nevezett Bácskai Nővérek Társulata szerzetesrendet látogattuk meg, idén pedig a még horvát provinciához tartozó Miasszonyunkról nevezett Nővéreket látogattuk meg. A házfőnöknő S. M. Karmela Kovačević fogadott bennünket, aki egykor intézetünk munkatársa volt. A kápolnában Mirjam Pančić nővér röviden ismertette a rend eredetét. A társulat a francia eredetű Notre Dame rend szellemi örököse, amely utóbbit Fourier Szt. Péter alapított a XVI. században a leányok felkarolására és oktatására. A rendnek Szabadkán is volt iskolája, amely a mai Jovan Jovanović Zmaj általános iskola, amelyet a fordulatkor elvettek tőlük. A rendház kápolnájában ma is megtekinthető az egykori iskola kápolnájából átmentett szentségház, oltár, szédesz és tiroli faragványok. A történelmi ismertető után a rendház kápolnájában imádkoztunk és Mária énekkel zártuk a találkozót.

 
Lelkinap Nyomtatás E-mail
2019. február 20. szerda, 13:12

Minden ember életében van több hosszabb vagy rövidebb időszak, amikor megáll a mindennapi teendőivel, éppen azért, hogy az elmúlt vagy az elkövetkező évek eseményeit, illetve lehetőségeit számításba vegye, számot tegyen róla és lélekben megpihenve összeszedettebben folytassa további teendőit. Az egyházi évben szintén vannak e célt szolgáló időszakok. Az egyik ilyen alkalom a lelkinap, amely napot a lelki élet ápolásának szentelünk. Intézetünkben a lelkinap a kápolnában tartott éves előírt szentségimádási nappal van összekötve, amely január 31-en van. Ezen a napon a második félév után egy egész napot szentelnünk a lelki felüdülésnek és rendezésére, amikor is a diákok egyéni és közösségi szinten járultak a kihelyezett Szentség elé, amely előtt litániákat, elmélkedéseket tartottak és rózsafűzért imádkoztak. Erre a napra vendég előadók jöttek, akik lelkigyakorlatot tartottak. Mivel intézetünk kétnyelvű, ezért két előadó szokott jönni. Idén a kisboszniai plébános ft. Dragan Muharem tartotta meg a horvátnyelvű előadást, míg magyar nyelven az Avilai Szent Teréz plébánia káplánja ft. Hajdú László. A lelkinap ünnepi szentmisével zárult, amelyet msgr. Miocs József rektor tartott meg.

 
Találkozás Nyomtatás E-mail
2019. február 20. szerda, 12:51

Múlnak a napok, a hetek, a hónapok, és mi mindeközben végezzük a mindennapi teendőinket, majd pihenjük fáradalmainkat, és egy nap azon kapjunk magunkat, mennyi év vagyunk már túl. Elgondolkodunk. Egy – egy állomásnál megállunk, elmerengünk… Újra körvonalazódnak régi arcok, és a kíváncsiság felkelti érdeklődésünket. Vajon most merre lehetnek? Mit csinálnak? ... Ez a kíváncsiság és a régi közös múlt, élmények hozták újra össze 10 év után a 2009-ben érettségiző generációt. Örömmel gyűltek össze öt különböző országból, és keresték fel a Paulinumot, egykori iskolájukat, hogy közösen idézzék fel a diákéveket. Megtekintették tablójukat, a tantermeket, ahol egykor a számonkérés során sok rosszban és jóban volt részük. Miocs József igazgató fogadta az osztálytalálkozóra összegyűlteket, akinek a szívélyes beszélgetés során köszönetet mondtak a sok türelemért és fáradozásért, és búcsúzás képen a bennlakó diákok számára üdítőkből, valamint sós és édes kekszekből álló csomagot ajándékoztak.

 
Téli séta Nyomtatás E-mail
2019. január 31. csütörtök, 12:11

Mindenki számára ismert a jeligévé vált közmondás: „Ép testben ép lélek!”. Rovatunk olvasói számára már biztosan ismert, hogy intézetünkben az iskolai év folyamán a diákok számára több különböző jellegű és célú séták vannak szervezve. Köztudott tény az is, hogy a mai kor embere számára a mozgás, mint az egészséges életmód része háttérbe szorult. A jelen kor fiataljai számára a modern technológia nyújtotta lehetőségek épp amekkora lehetőségeket nyújtanak, talán nem tévedek, ha azt írom, épp oly akkora veszélyeket rejt. Az állandó ülés, minek következtében megfeledkezünk a helyes tartásról idővel gerinc és más testi problémák potenciális forrásai lehetnek. Továbbá élőben valamit látni és megtapintani sohasem olyan, mint virtuális világban látni. Éppen ezért a diákokkal nem csak tavaszi, hanem téli időszakban is nagyobb sétákat tartunk. Ez alkalommal úti célunk a palicsi tó volt, ahová igyekezve útközben meglepő volt különböző korosztályú futókkal találkozni. A tó partján a hűvös idő ellenére szintén sok fiatal és idős emberrel találkoztunk. Jó magunk a palicsi tó partján lévő női strand és az éttermek után a paintball pályánál található lelátó és a férfi strand után lévő egykori sport központ utáni területekre gyalogoltunk el. Közben megcsodálhattuk a hóborította természetet és a befagyott tavat.

 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

19. oldal / 133