O nama

Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home
O nama

Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište „Paulinum“ zapažena je obrazovna institucija Subotičke biskupije, koja neprekidno radi još od školske 1962./63. godine. Nakon otvaranja škole, nastava je počela u dva razreda, a zatim su postupno otvoreni i ostali razredi.


Na početku škola je bila smještena u zgradi Katoličkog kruga. Nova zgrada je dogotovljena 1965. i iste godine 30. lipnja je posvećena. „Paulinum“ je međubiskupijski zavod i škola, jedina institucija takvoga karaktera u ovoj državi. Škola je jezična gimnazija klasičnog smjera.

 

Prvenstveno priprema učenike za teološke i filozofske studije, a zatim za klasične jezike i z a povijest. Najveć i broj svećenika subotičke i zrenjaninske biskupije, bili su paulinci, a njih četvorica postali su i biskupi. U ovoj instituciji svoje srednjoškolsko obrazovanje stekli su mnogi vjeroučitelji, kantori, misionari, profesori, liječnici, pravnici, novinari, diplomate i drugi. Od 1990. godine, unatoč toga što su došla teška vremena, „Paulinum“ je postao otvoreniji nego u prijašnjim godinama i mnogo toga je promijenjeno. Uvedeni su novi predmeti, otvoren je kabinet za računare, proširena je knjižnica, dobivena je dvorana za tjelesni odgoj, nabavljeni su novi glazbeni instrumenti. Škola je opremljena najsuvremenijim didaktičkim pomagalima, otvorena je audio-vizuelna dvorana, učenici slobodno pišu u medijima, nastupaju u radiju i u televizijskim emisijama, uređuju stalne stranice u dvjema katoličkim novinama, te je dosad snimljeno nekoliko nosača zvuka. „Paulinum“ je od svog osnutka uživao međunarodni ugled i priznanje, dok je u Republici Srbiji imao samo prešutno priznanje. Od veljače 2004. godine „Paulinum“ i u ovoj državi ima potpuno priznanje i izjednačenje sa ostalim školama.


Škola je dvojezična i ima četiri razreda. Glavni predmeti su: hrvatski i mađarski kao materinski jezici, zatim vjeronauk, latinski i njemački jezik i povijest. Na kraju četvrtog razreda, učenici polažu ispit zrelosti (klasičnu maturu) iz glavnih predmeta.