Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Vijesti
Vijesti
Priznanje Pro urbe našem profesoru Ispis E-mail
Ponedjeljak, 19 Rujan 2022 07:49

1 rujna, na Dan grada Subotice četvorici istaknutih djelatnika podjeljena su priznanja počasni građani i „Pro urbe“. Među njima je dobitnik i Prof dr. Josip Ivanović kome u laureatu piše ovako:“ Svoj život je posvetio obrazovanju, najprije kao pedagog i profesor, a zatim stvaranjem odgovornog i suvremenog učiteljskog kadra. Njegova nastojanja da učiteljsku profesiju vrati na mjesto koje joj pripada prepoznata su i od strane grada u kome živi i radi, i zato mu se daje priznanje „Pro urbe“. Profesor Ivanović više od trideset godina  predaje u našoj gimnaziji psihologiju, pedagogiju i sociologiju. Osim poučavanja uvijek je bio spreman pomoći  po svim pitanjima u vezi škole. Također i našem ravnatelju je prvi savjetnik i zamjenik. Kada nakon promjene vlasti i državnog uređenja pružene su prilike za priznanje škole , profesor Ivanović  se požrtvovno zalagao da pomogne po tom pitanju, često puta putujući u Beograd i u Novi Sad  na razgovore sa tajnicima obrazovanja i usklađivanja plana i programa nastave radi potpune akreditacije. Profesor Ivanović godinama je bio profesor u raznim školama, a kada je otvoren učiteljski fakultet u Subotici, najprije je bio docent, zatim redovni profesor i konačno dekan fakulteta. Ovu službu obavlja već treću godinu i tijekom njegovog vodstva otvoreni su neki novi smjerovi i obnovljena je cijela zgrada fakulteta. Na kraju predanja priznanja, profesor  je rekao:“ ja sam samo po mom savješću radio i trudio se da dajem od sebe najviše, što mogu. Sve na dobrobit mladoj gerenaciji.“  Gimnazija „Paulinum“  je ponosan što  je naš ugledni profesor nagrađen priznanjem Pro urbe, te mu od srca čestitamo.

 
Posjet Pokrajinskog tajnika za obrazovanje Ispis E-mail
Ponedjeljak, 19 Rujan 2022 07:48

Reforma školskog plana i programa u Republici Srbiji počela je prije tri godine. Od tada u svim gimnazijama intenzivno se provede odredbe koje su predviđene zakonom. Svaka gimnazija koja želi imati akreditaciju, mora svoj Plan i program preinačiti prema odredbama Ministarstva obrazovanja iz Beograda i prema uputama Pokrajinskog tajništva za obrazovanje. Gimnazija „Paulinum“ posjeduje akreditaciju i zato se mora držati propisa isto tako kao i druge priznate škole. Radi reforme i upriličenja plana rada za našu školu posjetio je tijekom početka rada, tajnik Pokrajinskog obrazovanja Žolt Sakalaš i njegov savjetnik Viktor Pal. Sa izaslanstvom razgovarali su ravnatelj naše gimnazije mons. Jožef Mioč, profesor i vanjski inspektor Oto Čorba i odgojitelj Vlč. Laslo Tojzan.

 
Hodočašće u Doroslovo Ispis E-mail
Ponedjeljak, 19 Rujan 2022 07:44

Školskim programom su predviđeni razni susreti, posjete, naučne ekskurzije i hodočašća.  Na te susrete i posjete paulinci najviše posjećuju škole, župe, mjesta sa značajnom prošlošću, a zatim hodočasnička mjesta ne samo u biskupiji nego također i po Vojvodini. Proštilište Bunarić pokraj Subotice, učenici i sjemeništarsci „Paulinuma“ tijekom godine više puta posjećuju prilikama velikih šetnja i slobodnih subota. Svetište Doroslovo je najveće hodočasničko mjesto Vojvodine. Tijekom godine više puta su hodočašća na Marijine spomendane, odnosno blagdane ali centralno hodočašće je uvijek na Malu Gospu. Gimnazijalci i profesori „Paulinuma“ već nekoliko godina hodočaste na Malu Gospu u Doroslovo. Ove godine 8. rujna rano ujutro smo krenuli autobusom u Doroslovo. Sudjelovali smo na misama na hrvatskom a zatim na mađarskom jeziku. Poslije svetih misa pomolili smo se kod Bunaričke Gospe, a zatim kod čudotvorne Gospine slike u kapelici. Nakon zajedničkog fotografiranja, vratili smo se sa lijepim uspomenama u „Paulinum“.

 
Veni Sancte i inaugracija Ispis E-mail
Ponedjeljak, 19 Rujan 2022 07:38

Nova školska godina uvijek počinje 1. rujna. Tada su u svim naseljima, selima i gradovima ulice pune učenika, koji s veseljem idu u svoje škole. Ljetne ferije, kako god su ispunjene raznim programima, đaci ipak žele ponovno biti u školskim klupama. U Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Paulinum“ ove godine početak je malo odmaknut radi smrti biskupa Slavka Večerina. Sjemeništarci su se vratili u internat 4. rujna, a školski rad je započet 5. rujna. Toga dana učenici gimnazije su se okupili u kapeli „Paulinum“, gdje održan zaziv Duha Svetoga, odnosno Veni Sancte. Himan Dođi Duše Presveti otpjevn je  na hrvatskom i mađarskom jeziku, a zatim je ravnatelj održao inaugraciju, tj. uvod u novu školsku godinu. U svom govoru ravnatelj mons. Jožef Mioč iznio je važnost učenja, svjesnog pristupa radu i ozbiljnom zalaganju, jer kako je istaknuo, svatko sebi uči. Nadalje predstavljeni su profesori – predavači, predmeti koji se poučavaju i načini izvođenja nastave. Također su predstavljeni novi učenici a zatim učenici su otišli u svoje razrede, a razrednici su održali prvi razredni sat.

 
Završna svečansot maturanata Ispis E-mail
Petak, 01 Srpanj 2022 12:32

U mjesecu svibnju i početkom lipnja kamo god krećemo  po gradovima, susrećemo učenike-maturante, koji veselo prolaze kroz gradske ulice pjevajući oproštajne pjesme. Njima se završava redovno školovanje  ali ih još čeka matura- ispit zrelosti.  U gimnaziji „Paulinum“ od 25.svibnja bile su intersticije, odn. pripreme za maturalen ispite. Naša  gimnazija je jezično-društvenog smjera. Uvjet za maturu je jednja radnja, a ispiti se sastoje od pismenog i usmenog dijela. Nakon obavljenih ispita 17. lipnja slijedila je završna svečanost sa proglašenjem mature. Okupljeni u velikoj dvorani, ravnatelj je proglasio uspjehe. Ove godine imali smo jednu malu ali jaku generaciju. Oni su svi ispunili uvjete za maturu i položili ispite prema svojim sposobnostima. Svečanost je počela u kapeli sa ulaznom pjesmom Prašta se već stari djak, a zatim su slijedile recitacije i glazbene  točke. U ime maturana govorili su: Sebastijan Kiš i Samuel varga. Razrednik dr. Feher Tivadar je istaknuo da su oni dobro spremljeni i pripremljeni za daljnje studije. Osim profesorskog zbora, roditelja, župnika i gostiju, na proglašenju mature prisustvovali dr.Nemet Laszlo zrenjaninski biskup, Don Marko Zubak, ravnatelj Katoličkog centra u Tuzli, ddr.Rokay  Zoltan profesor emeritus, preč.Mihael Sojol kancelar beogradske nadbiskupije i preč. Pastyik Robert, kancelar subotičke biskupije.  Maturalno slavlje završen je sa zajedničkom fotgrafijom i agapeom u blagovaonici „Paulinuma“.

 
Posjet župi i školi u Čantaviru Ispis E-mail
Petak, 01 Srpanj 2022 12:30

Nakon dvogodišnje pauze, radi korona virusa , ponovno smo imali mogućnosti da posjetimo neke župe ili škole. Na poziv preč. župnika Utcai Roberta, 29.svibnja bili smo u Čantaviru. Prije podne sudjelovali smo na dječjoj misi, koju smo mi animirali i vodili. Sv.misu je predvodio naš rektor mons.Jožef Mioč  sa sudjelovanjem odgojitelja vlč.Lasla Tojzana i mjesnog župnika. Misa je bila za učenike osmoljetke i ujedno za stare i bolesnike, kojima je za vrijeme mise podijeljen bolesničko pomazanje. Pod sakramentom pomazanja paulinci su izvodili glazbene točke, svirajući na instrumentima i pjevajući solo točke i zborne skladbe. Poslije programa u crkvi prešli smo u vjeronaučnu dvoranu na susret i razgovor sa djecom. Sa ručkom smo bili iznenađeni. Izišli smo na salaš zvani „ Varnyu“ (vrana) gdje smo posjetili mini zoološki vrt a zatim je slijedio domaći salaški paprikaš. Poslije podne smo se prošetali u prirodi oko čantavirskog jezera a zatim smo igrali razne vježbe sa srednjoškolcima i vjeronaučnom djecom.  Za nezaboravan susret i bogat program, zahvaljujemo župniku Utaci Robertu.

 
Te Deum u Paulinumu Ispis E-mail
Petak, 01 Srpanj 2022 12:27

Gimnazija „Paulinum” se ravna i pridržava se propisima ministarstva obrazovanja ali ipak postoje i neke  razlike jer je „Paulinum“ osnovan od Crkve. U radnim tjednima i danima se potpuno pridržavamo odredaba ministarstva. Pošto mi imamo više radne subote, tako nam školska godina traje malo manje, nego u ostalim školama. Ovu školsku godinu  za niže  razrede završili smo 8.lipnja. Isti dan smo imali misu zahvalnicu i Te Deum. Sv. misu  su prikazali naši odgojitelji. U svom govoru rektor mons. Jožef Mioč je istaknuo važnost zahvale prema sv.Pavlu apsotolu, zatim  vrijednost stečenog znanja, te iskustva na intelektualnom planu i u duhovnom život. Na kraju sv.mise učenici su priredili kratki prigodni program, koji je bio sastavljen od govora, recitacije i sviranja. U ime nižih razreda govorili su: Damjan Pozder i Tijana Kisegi. Na misi zahvalnici  bili su prisutni osim učenika profesori, roditelji i rodbina učenika. Prije blagoslova ravnatelj je zahvalio dragome Bogu na vodstvu i pomoći tijekom godine, zatim profesorima, roditeljima i dobročiniteljima na podržci i pomoći da su bili uz nas u ovim teškim vremenima.

 
Marijini mjeseci u Crkvenoj godini Ispis E-mail
Petak, 20 Svibanj 2022 08:38

Katolička Crkva Majku Božju Mariju slavi na poseban način, jer je ona naša spasiteljica, zagovornica i braniteljica kod svoga Sina Isusa. Crkva unatoč slavlja i blagdana Majci Mariji posvećuje dva mjeseca u godini. Mjesec listopad, kada se moli krunica kao Listopadska pobožnost, a  u mjesecu svibnju se mole litanije i posvetna molitva.  Paulinci također se uključuju u pobožnostima pa čak i na meditativno-glazbeni način, odnosno pisanjem pjesmica. Pjesmicu Majci Bpžjoj pisala: Irena Sedlak.

Draga Majčice Marijo

O, draga Majčice Marijo,

Svrni na nas pogled svoj.

Zagrli sve nas toplim srcem

Uz Tebe osjećamo spokoj.

 

Ne odbij nas, o Majčice,

Već utješi svoje dječice.

Ljubav prema tebi Majko draga,

uz molitvu je mnogo jaka.

 

Molimo Te usliši nas!

 
Dan Dobrog Pastira Ispis E-mail
Petak, 20 Svibanj 2022 08:31

Nakon izostatka od dvije godine, ove godine mogli smo ponovno redovno proslaviti Dan Dobrog Pastira. Katolička Crkva  slavi taj dan na četvrtu vazmenu nedjelju, koja je ujedno i Dan duhvonih zvanja. Dan duhovnih zvanja je uveden već na prvom zasjedanju II. Vatikansog sabora.  Sveti otac papa uvidjevši  nastale probleme i pad svećeničkih zvanja, upozorio je biskupe na važnost duhovnih zvanja. To je dalo povoda da se uvede jedan svjetski dan, kada se vjernici pozivaju da se više mole za svećenička, redovnička i misijska zvanja. Na ovu nedjelju čita se evanđelje o Isusu kao Dobrome pastiru, onome koji živi i posvećuje svoj život za svoje stado. 8.svibnja smo proslavili Dan Dobrog Pastira i Dan duhovnih zvanja.  U katedrali-bazilici imali smo prigodni program  u čast zvanjima, a zatim svetu misu za zvanja, koju su prikazali odgojitelji sjemeništa i gimnazije „Paulinum”. Na glazbeno-meditativnom programu nastupili su recitacijama, Antonij Kontra i Szepesy Albert. Glazbene točke su izvodili u duetu, Erdeg Valentin, Varga Samuel i Pozder Damjan. Solo točke, Kiss Szilvesztar i Gyuris Balint. Iz pisma sv. oca pape za Dan duhovnih zvanja čitali su odlomke, Stefan Ilić i  Szebasztian Kiss. Dvojezičnu svetu misu također su uzveličali paulinci sa čitanjima, glazbenim točkama i svjedočenjem.  Na kraju mise ravnatelj „Paulinuma” zahvalio je svima, koji na bilo koji način pomažu ovu jedinstvenu katoličku srednjoškolsku ustanovu na našim prostorima.

 
O upisu u gimnaziju „Paulinum“ Ispis E-mail
Petak, 20 Svibanj 2022 08:26

 

Biskupijska klasična gimnazija „Paulinum“ je jedina obrazovna institucija koja je osnovana od Katoličke Crkve.  Škola je akreditirana kao Biskupijska klasična gimnazija, jezično – društvenog smjera. Od ove godine gimnazija je ponovno potvrđena od  Ministarstva prosvete. Predmeti su isti kao i  u drugim gimnazijama, osim što je naglasak na klasičnim jezicima i klasičnoj kulturi, vjeronauku i povijesti. Nakon položene mature, može se upisati bilo koji fakultet, napose filozofsko – teološki. Osim što „Paulinum“ nudi intelektualnu formaciju, velik je naglasak na kršćanskoj vrijednosti i na duhovnoj formaciji. To znači, da „Paulinum“ poučava, odgaja i jedina je takva katolička institucija na našim prostorima, u koju se mogu upisati u gimnaziju osim dječaka i djevojke.

Sve detaljne informacije u vezi upisa i potrebnih dokumenata može se pitati putem

telefona: +381 (0)24 555- 340,  zatim e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

zatim pogledati na web stranici : www.paulinum.edu.rs


 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 51