Datum

Link

Home Vijesti
Vijesti
Susret u Tavankutu Ispis E-mail
Ponedjeljak, 16 Listopad 2017 12:59

U jesensko vrijeme, kada župe zahvaljuju Bogu za godišnje plodove, a ujedno sakupljaju darove za „Paulinum”, paulinci rado idu na susret u te župe. Tako smo bili u nedjelju, 08. listopada, na poziv preč. gosp. Franje Ivanković u župi Tavankut. Susret je počeo u crkvi Srca Isusova svetom misom. Svetu misu su služili rektor i prefekt „Paulinuma” sa mjesnim župnikom. Također je bio prisutan i duhovnik sjemeništa, koji je pod svetom misom bio na raspolaganju vjernicima u ispovjedaonici. Liturgijsko slavlje su uzveličali čitanjima Kiril Stojanov i Danijel Hatnađ, te molitvu vjernika je čitao Seleš Kološ. O svom životu je govorio, odnosno svjedočio maturant Đuro Juhas. Nakon svete pričesti za meditaciju, recitirao je pjesmu Alekse Kokić „U meni živi Krist” David Đuriš, a zatim su izveli u duetu skladbu J. S. Bacha Tamaš Kiš i Danijel Hatnađ. Prema običaju iza svete mise smo išli u župni stan, gdje nas je čekao obilan objed. U poslijepodnevnim satima posjetili smo OŠ. „Matija Gubec” i u kulturnom centru izložbu slamarskih radova. Susret je završen s tradicionalnom nogometnom utakmicom i unatoč, što smo izgubili igru, veseli smo se vratili u naš voljeni „Paulinum”.

 
Posjet iz Pokrajinskog Tajništva za Obrazovanje Ispis E-mail
Ponedjeljak, 16 Listopad 2017 12:54

Posjetili su našu školu 04. listopada, predstavnici Pokrajinskog tajništva za obrazovanje iz Novog Sada. Žolt Sakalaš, pokrajinski tajnik, Biljana Kaserić, odgovorna za srednjoškolsko obrazovanje i Goran Dragosavljević pokrajisnki inspektor. O daljnjem radu naše gimnazije sa službenom delegacijom iz tajništva za obrazovanje, razgovarali su direktor msgr. Josip Mioč, zamjenik direktora dr. Josip Ivanović i predsjednik školskog odbora Oto Čorba. Gimnazija i sjemenište  „Paulinum” je od 2004. akreditiran i kao takva institucija je pod državnom kontrolom. Delegacija iz Novog Sada obišla je razrede i prostorije „Paulinuma”, a iza toga su razgovarali sa profesorima i imali susret sa učenicima naše gimnazije.

 
Berbanski dani na Paliću Ispis E-mail
Ponedjeljak, 16 Listopad 2017 12:49

Od 29. rujna do 01. listopada priređeni su na Paliću, 28 put berbanski dani. Na berbanskim danima prije svega su bili izloženi produkti  voća i povrća, a najviše grožđa i raznih vrsta vina, osim spomenutih vrsta moglo se vidjeti i nabaviti, meda, sireva, rakije, cvijeća i drugih vrsta organskih proizvoda.

Paulinci svake godine posjećuju berbanske dane, jer ova manifestacija ujedno i prilika za rekreaciju i za upoznavanje mnogovrsnih prirodnih proizvoda. Prema tradiciji i ove nas je godine počastio zakuskom i pićem državni tajnik g. Imre Kern.

 
Vjenčanje našeg profesora Ispis E-mail
Ponedjeljak, 16 Listopad 2017 12:46

U zadnju subotu mjeseca rujna u crkvi Srca Isusova u Bačkim Vinogradima vjenčao se naš profesor Danijel Zajakov. Profesor Zajakov već nekoliko godina predaje u našoj školi mađarski jezik. Kada smo čuli vjest o vjenčanju, mi smo se obradovali i oni koji su imali prilike, prisustvovali su obredu vjenčanja, koji je predvodio naš rektor. Profesoru čestitamo i želimo da Božji blagoslov i Božja pomoć prate njihov bračni život.

 
Dar u namirnicama Ispis E-mail
Ponedjeljak, 16 Listopad 2017 12:37

Nakon ponovne uspostave autonomije Pokrajne Vojvodine, Predsjedništvo vlade, šalje svake godine našoj instituciji božićno-novogodišnje darove. Darovi se sastoje ili od školske opreme ili u pomoći za bolje funkcioniranje sjemeništa-internata. Ovakvo obdarivanje traje već desetak godina i možemo kazati da je postala tradicija da predsjednik ili potpredsjednik Vojvođanskog parlamenta šalje poklon „Paulinumu”. Ove godine pomoć je stigla prije početka nove školske godine. Dar se sastojao od raznih vrsta namirnica, koje je došlo u pravo vrijeme, jer kako se kaže, svaki početak je težak. Za dobru namjeru i brigu za ovu pomoć zahvaljujemo predsjedniku Ištvanu Pastoru, a zatim samoupravi Subotica, koja je posredovala i transportirala ovu pomoć.

 
Hodočašće „Paulinuma“ u Doroslovo Ispis E-mail
Subota, 16 Rujan 2017 11:14

Pošto je ova Marijanska godina, radi stote obljetnice ukazanja Gospe u Fatimi paulinci sa svojim profesorima i sa djelatnicima hodočastili na najveće biskupijsko svetište u Doroslovu. Ujutro smo krenuli jednim autobusom i kada smo stigli u svetište, najprije smo zajedno smo pozdravili Gospu i obavili kratku pobožnost. Nakon toga sudjelovali smo u pola devet na hrvatskoj svetoj misi, a zatim u deset sati na biskupskoj svečanoj misi. Ovu misu  i propovijed je predvodio biskup iz Munkačeva (Ukrajna), mons. Antun Majnek. Na ovoj svečanosti sjemeništarci i odgojitelji su aktivno sudjelovali svojim čitanjima, asistiranjem i pjevanjem.

Iza velike mise i svečanog ophoda kod Gospinog kipa, vratili smo se u kapelu Čudotvorne Gospe Doroslovačke tu smo se još jednom pomolili Gospi i nakon zajedničke fotografije vratili se ponovno u „Paulinum“.

 
Veni sancte i inaugratia škole Ispis E-mail
Subota, 16 Rujan 2017 11:06

Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište „Paulinum“ ove školske godine obilježuje 55-tu obljetnicu postojanja. Ova školska godina je započela 04. rujna, kada su nakon ljetnjih ferija učenici ponovno se vratili u prostorije „Paulinuma“. Zaziv Duha Svetoga, Veni Sancte je bio isti dana u 9 sati, u kapeli sjemeništa. Svetu misu su služili ravnatelj gimnazije mons. Josip Mioč, duhovnik mons. Marko Forgić i gost iz Makedonije preč. Zoran Stojanov. Na misi su se okupili osim učenika, roditelji, profesori, gosti i dobročinitelji. Pjevanje i sviranje je predvodio preč. Dragan Muharem.

Nakon svete mise svi su prešli u veliku dvoranu „Paulinuma“, gdje je održana inaugracija, odnosno uvod u novu školsku godinu. Na inaugraciji je govorio ravnatelj o radu i o važnosti škole, a zatim su upoznati novi učenici, kojima je podijeljen simbolični poklon školskog pribora. Za prvoškolce je slijedio prvi razredni sat, a sa ostalima su produžili razgovare profesori, roditelji i bivši učenici.

 
Pripremna sijednica Nastavničkog zbora Ispis E-mail
Subota, 16 Rujan 2017 11:01

Prema propisu Ministarstva obrazovanja za početak nove školske godine trebaju profesori i nastavnici održati pripremnu sijednicu. Gimnazija „Paulinum“ se također drži propisa i u našoj školi je održana pripremna sijednica nastavničkog zbora. Sijednicu je vodio naš ravnatelj, a na dnevnom redu je bilo govora o nastavnom planu i programu, o predmetima, o profesorima i o cijelokupnom funkcioniranju gimnazije.  Ravnatelj je u svom govoru istaknuo da je „Paulinum“ mala škola, ali dobra škola, koja nije usmjerena toliko na mnoštvo učenika, nego više na kvalitetu. Nakon govora ravnatelja profesori su iznijeli svoja iskustva i svoje prijedloge za u korist rada nove školske godine. Sijednica je zatvorena sa ne vezanim razgovorom i kratkim agapeom.

 
Ljetni radovi na zgradi "Paulinuma" Ispis E-mail
Subota, 16 Rujan 2017 10:56

Nakon završetka školske 2016/17. godine odmah su počeli radovi na obnovi zgrade gimnazije i sjemeništa „Paulinum“. Svaka zgrada nakon dvadeset godina već zastari i potrebne su razne obnove. Pogotovo to vrijedi za jednu odgojnu i obrazovnu instituciju koju svake godine treba obnavljati, nešto dati popravljati, a zatim i modernizirati. Zgrada „Paulinuma“ je stara više od pedeset godina i zato stalno treba dati nešto  obnavljati i popravljati. Preko ovog ljeta uprava „Paulinuma“ je dala prije svega učvrstiti limene ploče krova, zatim oluke i dimnjake. Ovi radovi su bili zahtjevni i teški, a majstorima nije bilo lako raditi po ljetnjoj tropskoj vrućini. Unatoč toga, radovi su na vrijeme obavljeni. Ovakve ozbiljne radove ne bi mogli dati izvesti bez vjernika i dobročinitelja. Prije svega, zahvaljujemo Upravi za suradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Republike Srbije, koja je najvećim dijelom financirala ove radove. Zahvaljujemo također poduzeću „Yumol“ i poslovođi Jožefu Zemki, koje je bio odgovoran za radove i da su radovi završeni do početka nove školske godine.

 
Rekreacija u Morahalom (Mađarska) Ispis E-mail
Srijeda, 28 Lipanj 2017 11:10

Po nekadašnjem sjemeništarcu i učeniku „Paulinuma“, sada župniku u Ruzsi vlč. Zoltanu Negyeli bili smo pozvani na jednodnevni izletu u glasovitoj banji Moraholam. Prije rekreacije po bazenu, posjetili smo mjesnu crkvu, gdje nas je dočekao g. župnik Balázs Joó. On je govorio je o povijesti crvke i župe, a zatim smo bili počašćeni agapeom. Iza toga cijelo poslijepodne, pa do večernjih sati, smo bili u lijekovitoj banji na rekreaciji u dvadeset devet bazena. Nakon opuštajućeg programa u Aqua parku, zahvalni župniku Zoltanu za nezaboravan dan u Moraholam, vratili smo se u sjemenište.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 35