Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

Home Vijesti
Vijesti
Na sajmu obrazovanja i knjiga u Novom Sadu Ispis E-mail
Petak, 08 Svibanj 2020 11:34

Na poziv i financiranju Ministarstva obrazovanja Beograda i Tajništva za obrazovanje. propise, upravu za nacionalne manjine i nacionalne zajednice u Novom Sadu,  sudjelovali smo na sajmu  obrazovanja i sajmu knjiga u krugu sajmištva u Novom Sadu.  Na sajmu koji je pod nazivom „Putokazi“ već petnaesti put priređen, bili su prezentirani neke srednje škole, zatim  visoke škole i fakulteti Vojvodine i Republike, te neki inozemni fakulteti. Uz sajam obrazovanje, u istom kompleksu velike zgrade bio je i sajam knjiga. Na ovom sajmu, koja je bila međunarodnog karaktera, bilo je 150 izlagača iz 13 zemalja, koje su  predstavile svoje izdavačke kuće . Na sajmu su bile i neke crkvene izdavačke kuće ali na žalost katoličke ne. Sajam knjiga je bio reprezentativan i veoma dobro posjećen.

 
Posjet župe i tvornice „Gebi“ u Čantaviru Ispis E-mail
Petak, 08 Svibanj 2020 11:20

Čantavir je jedno značajno naselje u kojem žive najvećim dijelom vjernici katolici. Da su prije svega bili, te da su i danas dobri vjernici i privrženi crkvi, to svjedoči velebna crkva u stilu bazilike, koju su  vjernici svojim darovima i aktivnim radom podigli u najvećoj svjetskoj ekonomskoj krizi , godine 1929/30.Čantavirci su jako ponosni na svoju crkvu i može se reći da su dobri vjernici i u veoma lijepom broju pohađaju nedjeljne svete mise, pogotovo vjeronaučna djeca i osmoškolci. Cilj posjete paulinaca je da u tim župama prizovu pažnju na duhovna zvanja i na jedinu katoličku školu, koja poučava i odgaja na kršćanske vrijednosti. Prije podne smo proslavili svetu misu, koju je predvodio rektor mons. Jožef Mioč,u zajedništvu sa župnikom Robertom Utcai, sa prefektom Laslom Tojzan, kapelanom Sinišom Stipić i kapelanom iz Marije Majke Crkve Arnoldom Lukač. Nakon propovijedi prefekta Tojzana, svjedočio je o svom životu Alen Mrkaljević, učenik četvrtog razreda. Meditativnu pjesmu recitirao je Adam Huszar, a zatim je slijedila skladba Cesara Francka, koju su izveli Tamas Kiss i Adam Petrovity. Na kraju mise župnik je sa učenicima postavio  razna pitanja u vezi škole i sjemenišnog života ,a u ime paulinaca odgovorio je učenik drugog razreda  Samu Varga.

Iza svete mise i susreta sa djecom  posjetili smo jednu od najvećih tvornica u Vojvodini i u Republici Srbiji, tvornicu stočne hrane, hrane za životinje,proizvodnju plaketa i ulja „Gebi“. Kroz tvornicu vodio nas je i o svim detaljima proizvodnje govorio je predsjednik mjesne zajednice i zamjenik vlasnika Attila  Gyurcsin. Nakon obilazka tvornice, čekao nas je  obilni ručak u dvorani „Takacs Gaspar“.

Poslije podnevne satove proveli smo u Rekreacionom centru „Krupara“. Ovdje smo zajedno sa župnikom, kapelanom i sa mladima  proveli pravu rekreaciju sa kuglanjem, bowlingom, biliardom i dvorišnim reparatima za razonodu. Posjet u Čantaviru ostat će najljepšoj uspomeni, kojem zahvaljujemo prije svega župniku, njegovim suradnicima i predsjedniku mjesne zajednice.

 
Pepelnica-Čista srijeda Ispis E-mail
Petak, 08 Svibanj 2020 11:17

Na čistu srijedu u rano jutarnjim satima okupili smo se u našoj kapeli da bi smo počeli jedno od najsvetijih crkvenih razdoblja, korizmu. Svetu misu je predslavio rektor, a s njim su misli i duhovnik i prefekt sjemeništa. Rektor je u svom nagovoru istaknuo evanđeosku poruku, da u korizmenom vremenu prije svega trebamo više se moliti, zatim žrtve činiti i milostinju dijeliti, imati više osjećaja za naše bližnje.  U korizmenom vremenu u Paulinumu ne drži se samo križni put, nego u ovo crkveno doba imamo i druge pobožnosti, duhovne nagovore, adoracije i eksorte.

 
Poklade u Paulinumu Ispis E-mail
Petak, 08 Svibanj 2020 11:13

U katoličkoj crkvi od srednjeg vijeka uvedeno je vrijeme poklada u vremenu iza Božićnog vremena do čiste srijede ili pepelnice. Sama riječ poklade dolazi od latinske riječi carneval, od caro tj.meso i levare u prijevodu dignuti. Druga riječ fašnik potječe od njemačke riječi Fastnacht, u prijevodu noć posta. Poklade ili fašnik je razdoblje prije korizme u kojem se priređuju razne zabave, balove, povorke maškara, kostimirane i maskirane plesove, zatim bakljade i vatromete, a na kraju svečano spaljivanje ili pokapanje velike lutke,personifikacije „princa karnevala“.  U školama i drugim zavodima za poklade se priređuju zabavne večeri s raznim veselim i šaljivim programima. U Paulinumu je stari običaj da se na dan prije pepelnice priredi jedna vesela,zabavna-komična večer. Ovu tradiciju  su i ove godine držali paulinci, priredivši zabavnu večer. Svaki razred je izveo nešto komično, pjevanjem, recitacijom, sviranjem,imitiranjem ili akrobacijom.Sa ovom zabavom smo završili period opuštenosti i veselja i pripremili se za najozbiljnije vrijeme crkvene godine, za korizmu.

 
Škola u prirodi Ispis E-mail
Subota, 08 Veljača 2020 12:11

U školskim programima su uvrštene i predviđene velike šetnje i takozvani programi“ Škola u prirodi“. Cilj ovih programa je da učenici provedu školske satove ili jedan radni dan u prirodi. Takvi programi su predviđeni i u gimnaziji „Paulinum“ . Tijekom školske godine više puta se ide na veliku šetnju, jer su šetnje jako potrebne onima, koji provodu život u zatvorenoj prostoriji.Velika šetnja znači hodanje u prirodi i biti u pokretu  i na  svježem zraku. A škola u prirodi znači, da učenici imaju školske satove biologije u šumi, na jezeru, na polju i livadi , da tako pobliže upoznaju ljepotu i čar prirode. Tako su i paulinci u nedavnoj prošlosti imali jednu veliku šetnju u šumi, a zatim u Parku i na jezeru Palić.

 
Dar Samouprave Subotice Ispis E-mail
Subota, 08 Veljača 2020 12:09

Na proslavi Dana gimnazije i proštenja sjemenišne kapele, bili su prisutni među ostalim gostima i predstavnici Subotičke samouprave . Predstavnice kabineta gradonačelnika, Ágota Bálint i ZsuZsanna Magosi u ime dogradonačelnice Timee Horvát našoj ustanovi predali su novčanu uputnicu za kupovinu prehrambenih namernica i ostalih potrebština za školu i za internat. Na velikom daru su zahvalni paulinci, njihovi roditelji i odgojitelji. Gradska Uprava je ovom donacijom pokazala da cijeni rad „Paulinuma“ i smatra gimnaziju jednom važnom i značajnom institucijom.

 
Proslavljen Dan „Paulinuma“ Ispis E-mail
Subota, 08 Veljača 2020 11:57

Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište (kolegij) „Paulinum“ u Subotici na blagdan svetog Pavla apostola 25. siječnja, proslavila je Dan škole i proštenje sjemenišne kapele.

Povodom blagdana i Dana „Paulinuma“ služena je svečana sveta misa, koju je predvodio beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar. S njim su euharistijsko slavlje  suslavili profesor i rektor segedinske bogoslovije dr. József Kovács, rektor „Paulinuma“, mons. Jožef Mioč, tajnik nadbiskupa vlč. Mihael Sokol i duhovnik sjemeništa mons. Marko Forgić.

Na hrvatskom jeziku propovijedao je nadbiskup i u svom govoru istaknuo hrabrost sv. Pavla, kojeg treba svaki kršćanin slijediti. Naglasak govora dr. Kovácsa bio je na ustrajnosti  i hrabrosti ispovijedanja vjere.

Misno slavlje su uzveličali pjevanjem, sviranjem i recitacijama učenici „Paulinuma“. Duet na gitari i violini izvodili su Ádám Petrovity i Valentin Ördög. Na citari je svirao Bálint Gyuris, a na klarinetu Tamás Kiss. Recitaciju Izidora Poljaka recitirao je Stefan Ilić, a pjesmu od Endrea Ady recitirao je Ádám Huszár. Uz mnoštvo vjernika ovome slavlju nazočili su predsjednik Skupštine Vojvodine István Pásztor, pokrajinski tajnik za obrazovanje Mihály Nyilas, konzul prvog razreda Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Hrvoje Vuković, konzulica Ana Benyovszky Generalnog konzulata Republike Mađarske, predstavnik Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama Gavrilo Grban i predsjednik Skupštine grada Subotice Tivadar Bunford.


Nakon svete mise i kratkog prigodnog programa, učenici, vjernici i gosti ostali su na druženju i razgovoru u velikoj dvorani „Paulinuma“.

 
Polugodište Ispis E-mail
Subota, 08 Veljača 2020 11:54

Prema propisima Ministarstva obrazovanja  za osnovne i srednje škole, godišnje trebaju održati tri, odnosno četiri godišnje sjednice za klasifikaciju učenika. U Autonomnoj Pokrajini Vojvodini polugodišnja sjednica i klasifikacija učenika održava se prije Božićno – novogodišnjih blagdana, odnosno prije zimskih ferija. U ostalom dijelu Republike polugodište traje do kraja siječnja i tada se održavaju sjednice za klasifikaciju učenika.

Prema republičkim državnim propisima se ravna i Biskupijska klasična gimnazija „Paulinum“. Ove godine profesori „Paulinuma“ su imali polugodišnju sjednicu 30. siječnja. Sjednicu kao i uvijek, vodio je ravnatelj škole. Razrednici su iznijeli svoje izvještaje o uspjesima učenika, a ostali profesori su dali svoje primjedbe. U prvom polugodištu najbolji uspjeh su imali učenici trećeg razreda. Iza njih učenici četvrtog razreda, a zatim učenici drugog i prvog razreda. Sa polugodišnjim rezultatima, profesori nisu baš  zadovoljni ali se nadaju i vjeruju da će na trećoj klasifikaciji, odnosno na kraju školske godine biti daleko bolji.

 
POZIVNICA ZA PROŠTENJE U „PAULINUMU” Ispis E-mail
Utorak, 14 Siječanj 2020 12:29

25. siječnja dan je Svetoga Pavla apostola. Na taj dan uvijek držimo Dan škole i ujedno proštenje sjemenišne kapele. Tako želimo to činiti i ove godine, kada „Paulinum” bilježi 57. godišnjicu postojanja. Biskupska sveta misa bit će prije podne u 10 sati u sjemenišnoj kapeli.

Dragi čitateli, pozivamo vas i sve zainteresirane da nam budete dragi gosti i da zajedno proslavimo Dan „Paulinuma”.

 
U kazalištu u Novom Sadu Ispis E-mail
Utorak, 14 Siječanj 2020 12:27

Gimnazija „Paulinum” za svoje učenike, trudi se da osim službenih predavanja i školskih satova, prema mogućnostima, uključuje i na druge aktivnosti i komunikacije. Učenici često idu na susrete, književne večeri, šetnje u prirodi i na razne kulturne priredbe. Neposredno prije Božićnih ferija, naša škola je bila u kazalište u Novom Sadu. U kazalištu smo pogledali Krcko Oraščić ( izvorno Ščelkunčik) balet u dva čina od Petra Iliča Čajkovskog. Libreto ovog djela temelji se na pripovjedci A. Hofmana „Krco Oraščić i Kralj miševa”, a balet je uglazben u Sankt Petersburgu 1892. godine. Od tada se stalno izvodi, pogotovo prije Božića, jer se radnja odvija u kući obitelji Stalbaum za proslavu Božića. Ovo romantičko, glazbeno-scenarijsko djelo izveden je u vjernom stilu, scenariji, koreografiji i stilskim kostimima, pa nas je zato ova priredba raspoložila za Božićne blagdane, za kojeg je i ovo djelo izvorno primjenjeno.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 44