Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

Home Vijesti
Vijesti
Paulinci kao trubaduri na gradskom trgu Ispis E-mail
Ponedjeljak, 07 Prosinac 2020 13:36

Glazbeni trio paulinaca sačinjavaju, Adam Petrović (gitara), Valentin Erdeg (violina) i Samuel Varga (klarinet). Oni su učenici naše gimnazije i uz ozbiljnog rada u školi, bave se i glazbom. Iako nisu profesionalci ali uz vodstvo i upute prema profesorici glazbe Nataše Kostadinović, postigli su stručni nivo. Glazbeni trio redovno nastupa na školskim i van školskim priredbama. Naš trio je primjetio, da građani nisu više oni, koji su bili prije pandemije i zato su odlučili, da će razveseliti subotičane sa svojim sviranjem. Njih možemo vidjeti na gradskom trgu ili na korzu, kako zabavljaju prolaznike, sa različitim glazbenim repertoarom. Sviraju ozbiljnu glazbu, lake melodije i najnovije trend komade. Prolaznici rado ih slušaju, pa čak ih  nagrađuju. Rado su viđeni i prihvaćeni kao učenici gimnazije „Paulinum“, koji žrtvuju svoje slobodno vrijeme, da drugima čine dobro.

 
Sjećanje na bivšu profesoricu Ispis E-mail
Ponedjeljak, 07 Prosinac 2020 13:32

Prof. Margit Bleszics rođena u Subotici. Tzv. Građansku školu, a zatim preparandiju, tj. učiteljsku školu je završila kod sestara „Naše Gospe“ u Subotici. Kasnije je studirala biologiju na Prirodno – matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Kao učiteljica, a kasnije nastavnica predavala je u više škola. Poslije državnih promijena, predavala je biologiju u gimnaziji „Paulinum“. Njezin način rada nije se koncentrirala samo na poučavanju, nego i na odgoju učenika. Poučavala je u najteže komunističko vrijeme. Unatoč toga, svoju vjeru i pohađanje nedjeljne sv. mise (makar u pokrajnjoj lađi crkve)  nije propustila. Bila je više puta prijavljena sa strane špijuna državnim organima, ali ona se nije plašila i nije napustila crkvu. Kao pedagog živjela je za učenike i bila je spremna uvijek za pomoć. U razredima gdje je predavala, uvijek je potaknula učenike za pohađanje vjeronauka, prve pričesti i primanja svete krizme. Kada je već bila teško bolesna, redovno je pratila svete mise i crkvene događaje preko medija. Kao uzorna vjernica, primanjem svetih sakramenata predala je dušu svome Stvoritelju. Naš ravnatelj, nakon doznanja za njezino preminuće, služio je sv. misu zadušnicu u sjemenišnoj kapeli.

 
Novi ministar i novi tajnik obrazovanja Ispis E-mail
Ponedjeljak, 07 Prosinac 2020 13:30

Poslije izbora, nova vlada obično imenuje  nove ministre. U našoj državi  izbori su bili još  ljetos, ali radi epidemije korona virusa do imenovanja  novih ministara došlo je tek u prošlom mjesecu. U Republičkom ministartsvu  umjesto Mladena  Šarčevića, imenovan je Branko Ružić. U Pokrajinskoj vladi, također je došlo do promjene. Tajnika obrazovanja Mihalya Nyilas, mijenja Zsolt Szakallas . Ministar obrazovanja propisuje i određuje statuse škola, te planove i programe rada u školama u Republici.  Pokrajinsko tajništvo, točno se zove, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne majine -nacionalne zajednice, nadležan je za Vojvodinu. Pokrajinski tajnik je odgovoran  za sve škole u Vojvodini, pa tako i za gimnaziju „Paulinum”. Novi tajnik Zsolt Szakalls, prošlog mjeseca je imenovan i uveden u rad. Szakallas je rođen u Novom Sadu. Gimnaziju je pohađao u svom rodnom gradu.  Pravne nauke je studirao u Novom Sadu, a diplomirao je u Berlinu. Govori više jezika, pa je zato odmah nakon studija zaposlen u Vojvođanskoj vladi. Najviše je radio u odjelu za obrazovanje. Zsoltu Szakallasu čestitamo za imenovanje i želimo mu, da Božjom pomoću vodi  Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

 
Adventske večeri onlinen Ispis E-mail
Ponedjeljak, 07 Prosinac 2020 13:25

U zadnjim godinama sve više čujemo i čitamo o adventskim večerima, odnosno o paljenju svijeća po crkvama, institucijama i obiteljskim kućama. Vrijeme došašća je vrijeme pripreme za doček  proslave Isusova dolazka, koje  se slavi od IV. stoljeća. Od XIX. stoljeća ušao je u običaj postavljenje advenskog vijeca, kojeg je u povijesti prvi put pripremio njemački svećenik Johann Wichern. Od tada se priprema vijenac sa svijećama. Radi dubljeg i boljeg doživljaja Božića, ima vrijednu ulogu,  ali je u došašću najbitnije duhovna priprema i pokora. Pod adventskim večerima , antifona Marana tha sa psalmom, upućuje nas na proslavu Boga. Proročka čitanja pripremaju nas na doček Božjeg Sina, a razmatranja na aktuelnostima u našem duhovnom životu.  U sjemeništu i gimnaziji „Paulinum” od osnutka (1962) redovno se drže adventske večeri, kao liturgijske pripreme za nedjelje došašća.  Ova tradicija se nastavlja neprekidno već 58 godina, ali ove godine, radi pandemije, večeri su pripremljeni online načinom.

 
Prvo tromjesečje Ispis E-mail
Petak, 13 Studeni 2020 13:24

Prema Pravilniku i propisima za osmogodišnje i srednje škole  Nastavnički zbor treba nakon dva mjeseca rada održati sjednicu. U jednoj školskoj godini to je četiri puta. Nova školska godina u našoj državi počinje u rujnu, pa prema tome prvu sjednicu nastavnici trebaju održati početkom studenog.  Biskupijska klasična gimnazija „Paulinum”, koja je uvrstana u akreditirane  srednje škole, također se  pridržava propisa i odredaba ministarstva obrazovanja. U našoj školi profesori su održali sjednicu Nastavničkog zbora za klasifikaciju učenika 6. studenog. Sjednicu redovno vodi ravnatelj  ili njegov prvi zamjenik. Ovu prvu sjednicu uz strogih odredaba radi covin 19 virusa, vodio je naš ravnatelj Mons. Jožef Mioč. Na dnevnom redu je bila klasifikacija učenika, govori o radu i redu, te o programu nastave prema uputama ministarstva obrazovanja. Nakon govora ravnatelja, profesori su izniijeli svoje primjedbe i svoja iskustva u korist rada, da bi učenici postgli još bolje rezultate na polugodište. Sjednica je završena sa nevezanim razgovorem i primjedbama .

 
Sudjelovanje na blagdanima Ispis E-mail
Petak, 13 Studeni 2020 13:22

Od početka školske godine  do prvog kvartala nismo mogli imati naše uobičajene aktivnosti, radi epidemološkog stanja u državi. Propisi ograničuju susrete, predavanja, posjete, te sportske  discipline. Za crkvene službe  sa  određenim  uputama održana su misna slavlja i pobožnosti. U prošlom mjesecu mi smo prisustvovali  na preminuću sv. Franje, na posvetnoj slavi u katedrali i na proštenju sv.Terezije Avilske . Naše sudjelovanje je bilo aktivno, pa tako smo uzveličali slavlja sa ministriranjem, asistencijom i službom Riječi. Na Dan Sviju Svetih i na Dušni  dan, bili smo kod kuće i pomogli smo svojim župnicima i roditeljima, posjetivši grobove naših pokojnika.

 
Preminuo je veliki promicatelj zvanja Ispis E-mail
Petak, 13 Studeni 2020 13:18

Preč.  TIBOR KIRÁLY  iznenada je  preminuo 17. listopada u 57. godini života i  u 32. godini svećeničkog života. Nakon osnovne škole u Čoki, gimnaziju je pohađao u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Paulinum” u Subotici. Poslije mature teološke nauke je studirao na Visokoj bolgosloviji u Đakovo. Svećeničko ređenje mu je podijelio 1988. godine biskup Mons.László Huzsvár u  župnoj crkvi  Presvetpg Trojstva u Čoki. Svećeničku službu počeo je u Vršcu, a  zatim je služio u biskupiji po raznim župama kao kapelan, župski vikar i župnik. Od 1989. godine dobio je imenovanje za promicatelja zvanja, što je najsavjesnije vršio do svoje smrti.  Zrenjaninska biskupija bi bila siromašnija, da on nije nosio na srcu gimnaziju i sjemenište „Paulinum”.  Od  1999 vršio je službu sinodalnog suca. Od 2000. godine bio je članom Liturgijskog vijeća i Vijeća za obitelji. Od 2007. branitelj ženidbenog suda.  Do preminuća, bio je župnikom Padeja i okolnih filijala. Sahranjen je u rodnom mjestu u Crnoj Bari. Nažalost, mise zadušnice nije bilo, radi Corona virusa. Obred sahrane i propovijed je održao sam ordinarij Mons. Német László SVD. Obljubljenog svećenika i promicatelja zvanja ispratila mnoštvo svećenika i vjernika iskazavši dostojnu počast svećeniku, koji je uistinu živio  sa svojim zvanjem Bogu i vjernicima. Na dan sahrane, naš rektor je u sjemenišnoj kapeli služio sv.misu zadušnicu  Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

 
Film sa koncertom Ispis E-mail
Petak, 13 Studeni 2020 13:14

U prošlom mjesecu imali smo jedinstvenu priliku sudjelovati na jednoj izvanrednoj filmsko-glazbenoj priredbi.  Na glavnom gradskom trgu  tijekom  tri uzastopnog  prikazanja, građani su imali prilike da pogledaju projekcije kultnih  filmova Charlie  Chaplina.  Povodom stotridesete obljetnice osnivanja nijemih filmova , gradska uprava Subotice, pridružila se gradovima  Zagreba, Novog Sada, Iloka i Vukovara za ovu produkciju.Ovaj projekt je ostvaren financiranjem  Interegionalnom  IPA programom  prekograničnom suradnjom Hrvatske i Srbije.  Nositelji projekta su bili Zagrebačka filharmonija i Muzička omladina Novog Sada. Gledanje filmova, pratila je orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Mo. Krešimira Batinića.  Filmovi Charlie Chaplina prije sto godina bili su obljubljeni i najpopularniji, jer su prenosili poruke aktualnog tadašnjeg života građana- Nama je bilo drago, što je ta priredba bila na otvorenom prostoru, pa tako smo mogli i mi gledati zabavne filmove uz glazbu filharmonije.

 
Na izložbi gramafona Ispis E-mail
Petak, 13 Studeni 2020 13:10

Pod naslovom „ Zlatni vijek gramafona i ploča“  priređena je izložba  u Subotičkom gradskom  muzeju. Na izložbi su izloženi razni stari  fonografi, gramafoni i gramafonske ploče sve od 1854. godine pa do danas. Na ulazu u dvoranu posjetiocima radi boljeg snalaženja, postavljena je ploča na kojem se može pročitati kratku povijest o početcima, razvitku i primjeni gramafonske kulture ,kako za osobni, tako i za društveni život. Ovu izložbu gramafona, makar za nas sa nepoznatom i posebnom tehnologijom  produciranog glazbenog doživljaja, posjetili smo sa posebnom pažnjom, pridržavajući  određene propise, radi pandemije.

 
Savjetnik Apostolske nunciature u gostima Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 Listopad 2020 07:35

Pošto je istekao mandat bivšem tajniku Apostolske nunciature u Beogradu Mons.Filipu Colnago, Sveta Stolica  imenovala je novog savjetnika. Na novu službu došao je meksikanac Mons. Fermin Sosa Rodriquez.  Mons. Rodriquez  prije nego je došao u našu državu, vršio je razne diplomatske službe u Europi i  u Aziji. Nova mjesta i nove službe su uvijek izazov, pogotovo za diplomate. To se odnosi i na novog savjetnika u Beogradu. No, Mons. Rodriquez brzo se udomaćio u Beogradu. Tijekom godinu dana od kada je kod nas, već je imao razne susrete i posjete osobama i institucijama. Među ostalim institucijama novi savjetnik u pratnji preč. Mirka Štefkovića posjetio je gimnaziju i sjemenište „Paulinum“.  Obišao je prostorije škole i sjemeništa i razgovarao je sa rektorom Paulinuma o  funkcioniranju te značajne institucije.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 47