Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Vijesti
Vijesti
Božićni program u Vili Ancora Ispis E-mail
Četvrtak, 19 Siječanj 2023 13:52

Starenje stanovništva u Europi, pa i kod nas, sve je više prisutno. Radi toga, osim državnih institucija koje se brinu za stare i nemoćne ljude, javljaju se i privatnici koji otvaraju svoje staračke domove, gerontološke centre.  Među privatnim institucijama za stare ljude, jedna je od najstarijih u našem gradu „Vila Ancora” na Paliću.Ova ustanova ima više apartmana, restorana, kapelu, Welles centar, dvoranu za razonodu i druge prostorije upriličene za udobnost staraca. U Vili Ancora već prema potrebama, održavaju se razne priredbe, predavanja i proslave svjetovnog i crkvenog značenja. Neposredno prije Božića, na poziv uprave ovog doma paulinci su priredili Božićni program. Uvodne misli o  Božiću govorio je naš rektor, a na glazbeno-recitativnom programu su sudjelovali, Andor Huszar, Damjan Pozder, Silvestar Kiss, Toni Kontra i Nikola Vukić.

 
Advenske večeri Ispis E-mail
Četvrtak, 19 Siječanj 2023 13:49

U zadnjim godinama sve se više čita i čuje da razne ustanove priređuju adventske vijence i pale svijeća. Paljenje advenskih svijeća je neprekidna  tradicija od otvaranja Paulinuma. Držeći se duge tradicije i ove smo se godine okupili  oko Kristova oltara, razmatrajući sa duhovnikom sjemeništa i gostima svećenicima o dočeku i dolazku Spasitelja svijeta. Naglasak je na Evanđelju, na Radosnoj vijesti i na paljenju svijeća, svejtlosti Krista, koji nam se pojavio Betlemskoj štalici. Paljenjem svijeća svaki put se bližimo Isusu, Božiću koji nam se javlja u našim srcima.

 
Paulinci u Italiji i u Rimu Ispis E-mail
Četvrtak, 19 Siječanj 2023 13:38

U zadnjem broju Zvonika sa radošću smo izvjestili čitatelje o našoj školsko-znanstvenoj ekskurziji po Italiji i u Rimu. U našem izvješću u  tom broju, opširno smo pisali o posjetu Vatikanu i o audienciji sa svetim ocem. Nakon trećeg dana boravka u Rimu krenuli smo preko Firence, Padove i Trsta do naše domovine.  Pri povratku našeg putovanja prvi put smo se zaustavili na značajnom renesansnom gradu Firenci. Tu smo posjetili  palaču Pitti i most Ponte Vecchino, na kojem se nalazi hodnik Vasari , koji je dao izgraditi kralj Cosimo I.da bi on mogao da se prošeta.

Sa mosta se pruža lijepi vidik na rijeku Arno i na grad. Na Piazzi della Signora se nalazi znamenita gradska kuća i drugi primjerak kipa Davida od Michelangela.

U galeriji Uffizi vidjeli smo slike i kipove talijanskih velikana, Dantea, Leonrada da Vincia, Bocaccia i ostalih. Na trgu Republike se nalazi renesansna palača Strozzi i katedrala Santa Maria del Fiore, pored nje kapela krštenja Sv.Ivana.

Posjet u Firenzi je završen sa bazilikom Sv. Lovra.Prepunih doživljaja u Firenci otputovali smo do Montecatini Terme gđe smo se odmorili i prenoćili. Zadnji dan našeg putovanja i posjete bio je grad Padova. Na glavnom trgu Prato della Valle, vidjeli smo devetdeset kipova sa značajnim likovima grada. U Padovi najviše smo proveli u bazilici Sv.Antuna. Pomolili smo se na grobu sveca i kod relikvija na glavnom oltaru,  a zatim smo obišli dvorište sa reljefima. Na kraju smo obišli najstariji Sveučilišni centar Europe.

Povratak doma činilo nam se brže, nego odlazak. No, sretnim putovanjem stigli smo preko Slovenije i Hrvatske do Subotice. Provedeni dani u Italiji makar su bili naporni, ali nezaboravljene uspomene ostat će nam zauvijek. Za ovu ekskurziju ,možemo kazati i hodočašće, zahvali smo Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i upravi naše gimnazije „Paulinum“.

 
Nakon 55 godina u Rimu i u Vatikanu Ispis E-mail
Četvrtak, 19 Siječanj 2023 13:24

Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište „Paulinum“ u ovoj školskoj godini ušao je u šestdesetu obljetnicu postojanja. Paulinum je akreditiran od Ministarstva prosvjete i zato se prati rad ove institucije i redovno dobije obavijesti i pozive za sve aktivnosti kao i ostale škole. Na početku ove školske godine Pokrajinska vlada, preko Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice  Vojvodine ispisala natječaj pod nazivom: “Vojvođanska harmonija – Afirmacija multikulturizma i tolerancije u Vojvodini.“  Gimnazijalci Paulinuma pripremili su jedan glazbeno-scenski projekat i sa ovim programom stekli su nagradu za putovanje po Italiji i u Rimu. Edukativna- školska naučna ekskurzija trajala je od 23. do 29. listopada. 23. listopada krenuli smo iz Subotice, preko Novog Sada, Hrvatske i Slovenije do Italije. Nakon putovanja preko Trsta i Venecije, stigli smo do Riminija, gdje smo proveli na obali Jadrana jednu noć.

Drugi dan putujući  značajnom autostradom Del Sole preko Apeninske uzvicise stigli smo u Rim. U Rimu ispred našeg hotela dočekali su nas vodići i proveli nas na jednu šetnju po gradu. Preko Piazza del Populo i renesansne kapije Porto de Populo, pogledali smo crkve S.Maria del Populo, S.Maria di Monserata,  S.Maria Miracula i značajni egipatski obelisk cara Augusta.

Drugi dan nam je bio u Rimu sa punim  i vrijednim programom, kada smo obišli španjonske stepenice, fontanu Trevi, trg Venezia i spomenik Viktora Emanuela.

Puni događaja, ali sa interesiranjem još smo pogledali Capitolium, Forum Romanum i crkvu Sv.Petra Vincoli (gdje se vide lanci Sv.Petra kojima je bio vezan u zatvoru). Tu smo još vidjeli svejtsko značajno djelo Michelangela kip Mojsija. Na kraju dana obišli smo Coloseum, gdje su se održale rimske igre i gdje je proliveno krvi mnogih svetaca-mučenika. 26. litopada prisustvovali smo na audienciji Sv. Oca na trgu Sv.Petra. To nam je bio neobični događaj, jer smo u živo vidjeli i čuli sv.oca papu. Doznavši od naših odgojitelja, da su paulinci zadnji put bili na audienciji i u Vatkianu prije 55 godina, želili smo iskoristiti sadašnju priliku, pa smo cijeli dan proveli u Vatikanu. ( Slijedi nastavak )

 
Priznanje Pro urbe našem profesoru Ispis E-mail
Ponedjeljak, 19 Rujan 2022 07:49

1 rujna, na Dan grada Subotice četvorici istaknutih djelatnika podjeljena su priznanja počasni građani i „Pro urbe“. Među njima je dobitnik i Prof dr. Josip Ivanović kome u laureatu piše ovako:“ Svoj život je posvetio obrazovanju, najprije kao pedagog i profesor, a zatim stvaranjem odgovornog i suvremenog učiteljskog kadra. Njegova nastojanja da učiteljsku profesiju vrati na mjesto koje joj pripada prepoznata su i od strane grada u kome živi i radi, i zato mu se daje priznanje „Pro urbe“. Profesor Ivanović više od trideset godina  predaje u našoj gimnaziji psihologiju, pedagogiju i sociologiju. Osim poučavanja uvijek je bio spreman pomoći  po svim pitanjima u vezi škole. Također i našem ravnatelju je prvi savjetnik i zamjenik. Kada nakon promjene vlasti i državnog uređenja pružene su prilike za priznanje škole , profesor Ivanović  se požrtvovno zalagao da pomogne po tom pitanju, često puta putujući u Beograd i u Novi Sad  na razgovore sa tajnicima obrazovanja i usklađivanja plana i programa nastave radi potpune akreditacije. Profesor Ivanović godinama je bio profesor u raznim školama, a kada je otvoren učiteljski fakultet u Subotici, najprije je bio docent, zatim redovni profesor i konačno dekan fakulteta. Ovu službu obavlja već treću godinu i tijekom njegovog vodstva otvoreni su neki novi smjerovi i obnovljena je cijela zgrada fakulteta. Na kraju predanja priznanja, profesor  je rekao:“ ja sam samo po mom savješću radio i trudio se da dajem od sebe najviše, što mogu. Sve na dobrobit mladoj gerenaciji.“  Gimnazija „Paulinum“  je ponosan što  je naš ugledni profesor nagrađen priznanjem Pro urbe, te mu od srca čestitamo.

 
Posjet Pokrajinskog tajnika za obrazovanje Ispis E-mail
Ponedjeljak, 19 Rujan 2022 07:48

Reforma školskog plana i programa u Republici Srbiji počela je prije tri godine. Od tada u svim gimnazijama intenzivno se provede odredbe koje su predviđene zakonom. Svaka gimnazija koja želi imati akreditaciju, mora svoj Plan i program preinačiti prema odredbama Ministarstva obrazovanja iz Beograda i prema uputama Pokrajinskog tajništva za obrazovanje. Gimnazija „Paulinum“ posjeduje akreditaciju i zato se mora držati propisa isto tako kao i druge priznate škole. Radi reforme i upriličenja plana rada za našu školu posjetio je tijekom početka rada, tajnik Pokrajinskog obrazovanja Žolt Sakalaš i njegov savjetnik Viktor Pal. Sa izaslanstvom razgovarali su ravnatelj naše gimnazije mons. Jožef Mioč, profesor i vanjski inspektor Oto Čorba i odgojitelj Vlč. Laslo Tojzan.

 
Hodočašće u Doroslovo Ispis E-mail
Ponedjeljak, 19 Rujan 2022 07:44

Školskim programom su predviđeni razni susreti, posjete, naučne ekskurzije i hodočašća.  Na te susrete i posjete paulinci najviše posjećuju škole, župe, mjesta sa značajnom prošlošću, a zatim hodočasnička mjesta ne samo u biskupiji nego također i po Vojvodini. Proštilište Bunarić pokraj Subotice, učenici i sjemeništarsci „Paulinuma“ tijekom godine više puta posjećuju prilikama velikih šetnja i slobodnih subota. Svetište Doroslovo je najveće hodočasničko mjesto Vojvodine. Tijekom godine više puta su hodočašća na Marijine spomendane, odnosno blagdane ali centralno hodočašće je uvijek na Malu Gospu. Gimnazijalci i profesori „Paulinuma“ već nekoliko godina hodočaste na Malu Gospu u Doroslovo. Ove godine 8. rujna rano ujutro smo krenuli autobusom u Doroslovo. Sudjelovali smo na misama na hrvatskom a zatim na mađarskom jeziku. Poslije svetih misa pomolili smo se kod Bunaričke Gospe, a zatim kod čudotvorne Gospine slike u kapelici. Nakon zajedničkog fotografiranja, vratili smo se sa lijepim uspomenama u „Paulinum“.

 
Veni Sancte i inaugracija Ispis E-mail
Ponedjeljak, 19 Rujan 2022 07:38

Nova školska godina uvijek počinje 1. rujna. Tada su u svim naseljima, selima i gradovima ulice pune učenika, koji s veseljem idu u svoje škole. Ljetne ferije, kako god su ispunjene raznim programima, đaci ipak žele ponovno biti u školskim klupama. U Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Paulinum“ ove godine početak je malo odmaknut radi smrti biskupa Slavka Večerina. Sjemeništarci su se vratili u internat 4. rujna, a školski rad je započet 5. rujna. Toga dana učenici gimnazije su se okupili u kapeli „Paulinum“, gdje održan zaziv Duha Svetoga, odnosno Veni Sancte. Himan Dođi Duše Presveti otpjevn je  na hrvatskom i mađarskom jeziku, a zatim je ravnatelj održao inaugraciju, tj. uvod u novu školsku godinu. U svom govoru ravnatelj mons. Jožef Mioč iznio je važnost učenja, svjesnog pristupa radu i ozbiljnom zalaganju, jer kako je istaknuo, svatko sebi uči. Nadalje predstavljeni su profesori – predavači, predmeti koji se poučavaju i načini izvođenja nastave. Također su predstavljeni novi učenici a zatim učenici su otišli u svoje razrede, a razrednici su održali prvi razredni sat.

 
Završna svečansot maturanata Ispis E-mail
Petak, 01 Srpanj 2022 12:32

U mjesecu svibnju i početkom lipnja kamo god krećemo  po gradovima, susrećemo učenike-maturante, koji veselo prolaze kroz gradske ulice pjevajući oproštajne pjesme. Njima se završava redovno školovanje  ali ih još čeka matura- ispit zrelosti.  U gimnaziji „Paulinum“ od 25.svibnja bile su intersticije, odn. pripreme za maturalen ispite. Naša  gimnazija je jezično-društvenog smjera. Uvjet za maturu je jednja radnja, a ispiti se sastoje od pismenog i usmenog dijela. Nakon obavljenih ispita 17. lipnja slijedila je završna svečanost sa proglašenjem mature. Okupljeni u velikoj dvorani, ravnatelj je proglasio uspjehe. Ove godine imali smo jednu malu ali jaku generaciju. Oni su svi ispunili uvjete za maturu i položili ispite prema svojim sposobnostima. Svečanost je počela u kapeli sa ulaznom pjesmom Prašta se već stari djak, a zatim su slijedile recitacije i glazbene  točke. U ime maturana govorili su: Sebastijan Kiš i Samuel varga. Razrednik dr. Feher Tivadar je istaknuo da su oni dobro spremljeni i pripremljeni za daljnje studije. Osim profesorskog zbora, roditelja, župnika i gostiju, na proglašenju mature prisustvovali dr.Nemet Laszlo zrenjaninski biskup, Don Marko Zubak, ravnatelj Katoličkog centra u Tuzli, ddr.Rokay  Zoltan profesor emeritus, preč.Mihael Sojol kancelar beogradske nadbiskupije i preč. Pastyik Robert, kancelar subotičke biskupije.  Maturalno slavlje završen je sa zajedničkom fotgrafijom i agapeom u blagovaonici „Paulinuma“.

 
Posjet župi i školi u Čantaviru Ispis E-mail
Petak, 01 Srpanj 2022 12:30

Nakon dvogodišnje pauze, radi korona virusa , ponovno smo imali mogućnosti da posjetimo neke župe ili škole. Na poziv preč. župnika Utcai Roberta, 29.svibnja bili smo u Čantaviru. Prije podne sudjelovali smo na dječjoj misi, koju smo mi animirali i vodili. Sv.misu je predvodio naš rektor mons.Jožef Mioč  sa sudjelovanjem odgojitelja vlč.Lasla Tojzana i mjesnog župnika. Misa je bila za učenike osmoljetke i ujedno za stare i bolesnike, kojima je za vrijeme mise podijeljen bolesničko pomazanje. Pod sakramentom pomazanja paulinci su izvodili glazbene točke, svirajući na instrumentima i pjevajući solo točke i zborne skladbe. Poslije programa u crkvi prešli smo u vjeronaučnu dvoranu na susret i razgovor sa djecom. Sa ručkom smo bili iznenađeni. Izišli smo na salaš zvani „ Varnyu“ (vrana) gdje smo posjetili mini zoološki vrt a zatim je slijedio domaći salaški paprikaš. Poslije podne smo se prošetali u prirodi oko čantavirskog jezera a zatim smo igrali razne vježbe sa srednjoškolcima i vjeronaučnom djecom.  Za nezaboravan susret i bogat program, zahvaljujemo župniku Utaci Robertu.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 51