Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

Home Vijesti
Vijesti
Nagrade za književni sastav Ispis E-mail
Utorak, 14 Siječanj 2020 12:26

Pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, organizira se već godinama natječaj za esejski sastavi ili pisanje novele za niže školske učenike  i srednje školske učenike. Organizatori natječaja ove godine su proširili radove na slobodne sastave i na razne crteže književnih tema. Dvojica učenika „Paulinuma”, Adam Petrović i Adam Husar su poslali svoje sastave sa temama, Moj zavičaj, Moja škola. Komisija koja je pregledala više stotina ovih radova, nagradila je spomenutu našu dvojicu učenika sa posebnom nagradom. Paulinci se raduju postignutom uspjehu i čestitaju za dobivenu nagradu.

 
Naš radio program Ispis E-mail
Utorak, 14 Siječanj 2020 12:25

Gotovo prije trideset godina Uprava Subotičkog radija je zamolila poglavare naše gimnazije i sjemeništa, da paulinci priređuju vijerski program za Božić i za Uskrs. Tako smo počeli surađivati sa radijom Subotica od 1991. godine. Od tada redovno pripremamo programe za najveće crkvene blagdane. Godinama smo priređivali samo za Subotički radio, a zadnjim godinama priređujemo i za Radio Mariju i za Subotički Pannon Radio. Paulinci rado priređuju ove programe, jer znaju da ovim emisijama šire evanđelje i doprinose duhovnom razvitku vjernika – slušatelja.

 
Božićni program u staračkom domu Ispis E-mail
Utorak, 14 Siječanj 2020 12:24

Starački dom „Vila Ancora” je jedan od značajnih i dobroopremljenih domova za stare i bolesne u našim krajevima. Nalazi se u najljepšem delu parka „Palić”. Direktorica Livija Biro, brine se ne samo za što bolju opskrbu i liječenje, nego trudi se da se stanovnici doma osjećaju, kao kod kuće. Zato se priređuju i razni programi i priredbe, na svetovnom i na duhovnom planu. Prije Božića pozvani su bili paulinci da prirede božićni program, da bi štićenike doma što bolje raspoložili za blagdane. Naš se program sastojao od govora, tumačenja smisla blagdana, recitacija i glazbenih točaka.

 
Na izložbi Božićnjaka Ispis E-mail
Utorak, 14 Siječanj 2020 12:21

Prema ustaljenom običaju, prije božića se postavlja u vestibulu Subotičke Gradske kuće Izložba Božićnjaka. Ova izložba je upriličena 21. put u organizaciji Etnografskog odjela društva „Ivan Antunović”. Prije odlaska na Božićne blagdane, posjetili smo ovu izložbu, izložbu smo pažljivo pogledali i divili se radovima marljivih ruku žene i djece iz Subotice, Tavankuta, Male Bosne, Đurđina i Žednika.

 
Adventske večeri Ispis E-mail
Srijeda, 11 Prosinac 2019 10:43

U zadnjim godinama sve više čujemo i u raznim novinama čitamo o adventskim večerima, odnosno  o paljenju adventskog svijeća. Paulincima je ponos i diče se da od otvorenja Paulinuma, redovno se drži stara tradicija adventskih večeri. Svaku večer s bogatim programom vodi uvijek svećenik gost, koji nas priprema  za što bolji i duhovno doživljeno očekivanje rođendana Isusa Krista, za Božić.  Ove godine propovjednici su nam bili  Mr. Dragan Muharem, župnik Male Bosne, Mr. Szilard Balcsak, župnik Male crkve i Art.mr. Csaba Pasko, kelebijski župnik. Prema običaju, zadnju adventsku večer drži naš biskup, koji prije blagoslova čestita nama, našim roditeljima, župnicima i cijeloj župskoj zajednici sretan Božić i novu godinu.

 
Nikolinska večer Ispis E-mail
Srijeda, 11 Prosinac 2019 09:27

Prema tradiciji, ne samo u  Paulinumu, nego i  u  ostalim kršćanskim institucijama  u svijetu, uoči dana Svetog Nikole, održana je Nikolinjska večer. Kulturni- zabavni program je s pjesmom i uvodnim govorom rektora otvoren. Nakon toga  svaki razred je imao neku izvedbu. Večer je bila bogata raznim točkama, kako glazbenim, tako i recitacijama, govorima, glumom, oponašanjem i kvizom. Nakon zabavnog programa je došao sv. Nikola, kojeg u našoj školi  uvijek predstavlja jedan maturant. Sv. Nikola je najprije govorio i dao je upute učenicima, a zatim je svakog od nas obdario skromnim darom. Iza predstave ostali smo u blagovaonici  na zakuski i druženju.

 
Bivši paulinac je postao kanonikom St. Galeške biskupije Ispis E-mail
Srijeda, 11 Prosinac 2019 09:17

Prečasni Marku Marjan župnik Murga (Švicarska) postao je članom St. Galeškog kaptola. Marku je rođen na Kosovu, maturirao je u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Paulinum“. Bogosloviju je završio u Sarajevu, a diplomirao i magistrirao je u Beču. Nakon svećeničkog ređenja bio je dušobrižnik u Skopsko-prizrenskoj biskupiji, a zatim je dobio premještaj u Beču. Bio je voditelj Albanske misije i pomoćni dušobrižnik župe Marije Pomoćnice Kršćana u Beču. Iz Beča dobio je premještaj u Švicarsku za vjernike  Albance  i vjernike St. Galeške biskupije.  Tu je služio u nekim župama, a prije godinu dana postao je dekanom i župnikom Murga. U prošlom mjesecu je izabran za člana kaptola, postao je kanonikom. Imenovanje preč. Markua je iznenađenje, jer je on prvi u povijesti biskupije, koji  nije rođeni Švicarac, a dobio je to visoko imenovanje. Paulinci čestitaju preč. Marku  i žele mu mnogo uspjeha u  radu za vjernike i za St. Galeški kaptol.

 
Poklon Pokrajinske vlade Ispis E-mail
Srijeda, 11 Prosinac 2019 09:01

Prije  promjene državnog uredjenja, gimnaziju i sjemenište „Paulinum“  pomagali su samo dobročinitelji u domovini ili neki iz inozemstva. Bez njihove pomoći u  najteže vrijeme, ne bi mogla opstati i normalno funkcionirati ni gimnazija, niti sjemenište.  Nakon promijene u državi slijedili su razgovori, susreti i  dogovori sa republičkim i pokrajinskim predstavnicima i tako je došlo do konačnog pozitivnog rješenja o statusu „Paulinuma“.  Kao rezultat tih dogovora  i u tome se  pokazalo, da smo  upravo  prije predstojećih blagdana dobili značajnu pomoć. Humanitarna donacija darovana od Pokrajinske vlade, posredstvom Samouprave Subotica i s prijevozom firme „Masterplast“.  Božićno-novogodišnji poklon se sastojao od prehrambenih namirnica , higijenskih artikala, pokrivača i zimskih cipela Gepard. Za ovu značajnu pomoć zahvalni smo Pokrajinskoj vladi, Samoupravi Subotica i „Masterplastu“. Prema kršćanskoj uzrečici, neka im dragi Bog naplati!

 
Na izložbi „Sjećanje“ ( Erinnerung) Ispis E-mail
Srijeda, 11 Prosinac 2019 08:53

Nakon II.svjetskog rata , mnogo toga se promijenilo. Nastale su nove granice, nova državna uredjenja, preseljavanje naroda i nove države. Pokrajinu Vojvodinu pogodila je velika seoba starog stanovništva i dolazak drugih naroda. Najviše su pogođeni vojvođanski nijemci. Oni su pobjegli, ili su odnešeni ili su ubijeni. Stanovnici Bačkog Brestovca  doseljeni su bili za vrijeme vladavine carice Marije Terezije (1740-1780). Oni koji su ostali iza rata i poratnih godina, priredili su izložbu o njihovom nekadašnjem životu i radu . Izložbu je organizirala profesorica u miru Erna Offenbaecher Vizin sa njemačkom udrugom „Maria Theresiapolis“. Izložba pod nazivom „Sjećanje“.  Na izložbi smo vidjeli slike, fotografije, relikvije i razne predmete, koji se vežu za život nekadašnjih bačkih nijemaca.  Na otvorenju izložbe, govorila je i naša profesorica, a zbor „Edelweiss“  je pjevao nekadašnje karakteristične njemačke pjesme.

 
Hodočasnici iz dubrovačke biskupije Ispis E-mail
Srijeda, 20 Studeni 2019 10:32

Vjernici iz župe Sv.Nikole u Cavtatu na čelu sa svojim župnikom Don Matom Karamatićem, posjetili su hodočasnička mjesta i biskupije u Republici Srbiji. Prije svega hodočastili na mjesto srijemskih mučenika u Mitrovicu, a zatim su posjetili nadbiskupiju Beograd. U Petrovaradinu  posjetili su sjedište Srijemske biskupije i petrovaradinsku tvrđavu, a nakon toga su hodočastili na Tekijama.

15.studenog su došli u Suboticu. Posjetili su znamenitosti grada, gimnaziju i sjemenište „Paulinum”.  Preč. Don Mato Karamatić je bio učenikom Paulinuma i zato su čak u dva navrata bili u Paulinumu. Prije podne primio ih je mons. Jožef Mioč rektor, proveo ih kroz zgradu i pokazao im školske i kolegijske prostorije. U poslije podnevnim satima hodočasnici i paulinci imali su zajedničku sv. misu, koju je predvodio Don Mato. Pod sv. misom je govorio neposredno i oduševljeno o svojim danima i doživljaljima u „Paulimunu”. Pozvao je sve na molitve za zvanja i za „Paulinum”, gdje je on proveo nezaboravne dane i dobio dobre temelje za daljnji studij i rad u životu. Poslije sv.mise susret je nastvaljen u restoranu „Bunjevačko kolo”. Paulinci su zahvalni  preč. g. Mati na ohrabrujućim riječima , na poklonima i na zajedništvu u restoranu.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 2 od 44