Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Vijesti
Vijesti
Savjetnik Apostolske nunciature u gostima Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 Listopad 2020 07:35

Pošto je istekao mandat bivšem tajniku Apostolske nunciature u Beogradu Mons.Filipu Colnago, Sveta Stolica  imenovala je novog savjetnika. Na novu službu došao je meksikanac Mons. Fermin Sosa Rodriquez.  Mons. Rodriquez  prije nego je došao u našu državu, vršio je razne diplomatske službe u Europi i  u Aziji. Nova mjesta i nove službe su uvijek izazov, pogotovo za diplomate. To se odnosi i na novog savjetnika u Beogradu. No, Mons. Rodriquez brzo se udomaćio u Beogradu. Tijekom godinu dana od kada je kod nas, već je imao razne susrete i posjete osobama i institucijama. Među ostalim institucijama novi savjetnik u pratnji preč. Mirka Štefkovića posjetio je gimnaziju i sjemenište „Paulinum“.  Obišao je prostorije škole i sjemeništa i razgovarao je sa rektorom Paulinuma o  funkcioniranju te značajne institucije.

 
Pokrajinski zamjenik u vizitaciji Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 Listopad 2020 07:29

Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište/ kolegij je pod nadzorom crkvenih i svjetovnih vlasti. Gimnazija je društveno-jezičnog smjera, odnosno  klasičnog tipa usmjerenja.  Glavni predmeti su materinski jezici biskupije i društvene sredine, zatim latinski jezik i povijest. Škola prvenstveno priprema učenike  za filozofske i teološke studije, nadalje za klasičnu kulturu i za povijesne nauke. Školu izdržava država i Crkva, pa zato našu gimnaziju posjećuju državni i crkveni predpostavljenici. U prošlom mjesecu bio je kod nas u gostima zamjenik pokrajinskog tajnika za obrazovanje, koji je odgovoran za obrazovni profil i za propise za izvođenje plana i programa rada u gimnazijama u Vojvodini. On je pregledao planove i programe iz svakog predmeta, koje se poučavaju u našu gimnaziju, i dao upute  i smjernice za daljnji rad .

 
Sportska oprema našoj školi Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 Listopad 2020 07:17

Stara latinska uzrečica glasi:” Mens sana in corpore sano” ( zdrav duh u zdravom tijelu) Sigurno su ove riječi vodile one, koji su bili odgovorni  za propisivanje  planova i predmete za škole. Znademo da od kada postoje odgojne i obrazovne institucije, tjelesni odgoj je sastavni dio školovanja. Prema najnovijim odredbama za nastavne predmete, na važnom mjestu stoji tjelesni odgoj. Osim toga, svaki ravnatelj škole, ukoliko škola nema dvoranu, mora naći odgovarajući prostor za izvođenje tjelesne nastave.  Gimnazija „Paulinum” posjeduje svoju dvoranu, a u zimskom vremenu paulinci koriste dvoranu susjedne gimnazije „Kosztolányi Dezső”. Rad naše gimnazije prati Ministarstvo pravde, Ured sa Crkvama i vjerskim zajednicama, zatim Ministarstvo obrazovanja i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje. Ministarstvo pravde, brine se za što bolju opremu za našu školu. Svake nove školske godine škola dobije ono, što je najnužnije za redovan rad gimnazije. Ove godine smo među ostalima dobili opremu za sportske discipline. Na daru zahvalni smo Ministarstvu u Beogradu i ostalima, koji nas pomažu i podržavaju.

 
Posjet metropolite Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 Listopad 2020 07:04

Na proputovanju i posjete po nekim župama, krajem rujna nadbiskup i metropolit beogradski mons.Stanislav Hočevar posjetio je među ostalima, gimnaziju i sjemenište „Paulinum“. Povod  posjete je bio, što  ove godine nadbiskup bilježi 20. obljetnicu, kako je imenovan metropolitom. Osim toga, nadbiskup ima u našoj školi i u sjemeništu svog kandidata.  Prilikom posjete nadbiskup je imao susret sa odgojiteljima, a zatim sa učenicima/sjemeništarcima. Njima je održao jedno duhovno predavanje, odnosno eksortu  u kapeli Paulinuma. Na predavanju su prisutvovali svi učenici i profesori gimnazije.  U svom izlaganju mons. Hočevar je govorio o molitvi i o radu. Ukazao je na važnosti samopoznavanja, o čovjekovom duhovnom životu, s posebnim utjicajem na razgovoru s Bogom. U vezi rada, istaknuo je korištenje vremena, te važnost učenja i sticanja znanja u srednjoškolskim  godinama.  U znaku zahvale za susret, instrumentalni trio Paulinuma je izveo Aleluju skladatelja Leonarda Kholena. Prije pjesme Salve  Regina i blagoslova, nadbiskup je svima poklonio knjigu kardinala Christopha Schönborna „ Die  Lebensschule Jesu“(  Isusova škola života).

 
Redovna nastava unatoč virusa Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 Listopad 2020 06:59

Kao u svim osnovnim i srednjim školama, tako i u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Paulinum“, prema uputama Ministarstva za opreznosti radi pandemije, nova školska godina počela je 1. rujna. Od ponuđenih modela rada radi virusa, naša gimnazija se opredijelila, da tri nedjelje imamo fizičku nastavu, a u zadnjoj nedjelji u mjesecu na online način. Školske prostorije su bile spremne prema propisu, a učenici pripremljeni za predavanja sa dezinficiranjem i sa maskama. Škola je zahvalna Samoupravi Subotice za osiguranje dezinfekcijskih sredstava i maski.

 
In memoriam na dobročinitelja Paulinuma Ispis E-mail
Ponedjeljak, 14 Rujan 2020 09:48

Za vrijeme stroge karantene, pozvao je k sebi Gospodar života i smrti  preč. dr.PHILIPPA HARNONUORTa, svećenika i umirovljenog profesora teološkog fakulteta, Grazskog sveučilišta. Pokojnik sa očeve strane pripadao je lotarinškim grofovima, a s majčinske strane Habsburškoj dinastiji.  Rođen u Berlinu, ali cijeli svoj život proveo u Grazu. Bio je redovan profesor teološkog fakulteta, gdje je predavao liturgiku, ekumenizam i crkvenu glazbu. Njegova izdanja, knjige, znanstveni radovi i članci, bili su poznati po cijeloj Europi. Bio je vjeran sljedbenik II. Vatikanskog sabora, pogotovo na struci kao crkveni glazbenik i kao takav  bio je osnivač tzv. IAH, odnosno  Udruženja međunarodne himnologije. Ova udruga je osnovana za pravu liturgijsku glazbu,  proširila se ne samo u Europi, nego i na  druge kontinente. Ovoj udruzi  postali su članovi, naš rektor i preč. Pasko Csaba. Preko poznanstva sa našim rektorom Art.m. Jožefom Mioč, pokojnik postao je dobročiniteljem „Paulinuma” i  paulinaca, koji su studirali na fakultetima Graza. Obitelji Harnoncuort  do II.svejtskog rata pripadao je posjed i kaštel u Ečki (Banat), zato je on veoma cijenio  vojvođane.  Otac pokojnika za vrijeme  II. svjetskog rata, odrekao se grofofskog statusa i plemićke  titule „ von „. Cijela obitelj je živjela  jednostavno i skromno, pogotovo pokojni Philipp, koji kao svećenik potpuno se posvetio Crkvi i svom zvanju, živjeti i pomoći drugima. Kada je rektor Mioč dobio vijest o smrti profesora Harnoncuorta, služio je  Requiem u kapeli sjemeništa samo sa nekoliko učenika,  radi pandemije. Dobročinitelju pokoj vječni!

 
Veni Sancte i inaugracija Ispis E-mail
Ponedjeljak, 14 Rujan 2020 07:46

Radi vanrednog stanja pandemije, te ljetnih ferija, prvog rujna ponovno su zazvonila  zvona u svim školama. Tako je to bilo i u gimnaziji „Paulinum“,  u kojoj je započela 58. školska godina. U katoličkim obrazovnim ustanovama ustaljeni je red, da nova šk. godina počinje sa zazivom Duha Svetoga. U našoj školi ove godine bilo je malo drugačije, nego inače radi Covida 19.  Veni Sancte i inaugracia nije početa sa sv. misom, nego  samo za zazivom Duha Svetoga. Himan Dođi Duše Presveti, pjevali smo svi na dva jezika, a zatim je slijedila inaugracia tj. uvod u novu školsku godinu. U svom govoru ravnatelj mons. Jožef Mioč iznio je važnost i značaj učenja, svjestan pristup  i  ozbiljno zalaganje rada, jer prema latinskoj poslovici „ non scholae sed vitae discimus“  svatko sebi uči i za svoj život. Na uvodu u novu školsku godinu, predstavljeni su profesori-predavači, predmeti koji se poučavaju, načini izvođenja nastave, koja će ove godine sasvim drugačije  izvesti radi korona virusa. Ravnatelj se zahvalio dvojici profesora, koji su otišli u zaslužnu mirovinu, te je predstavio nove profesore i nove učenike prvog razreda. Nakon inaugracije, odn. uvoda, učenici su imali sa razrednicima prvi razredni sat. Otvorenje nove školske godine nastavljeno je sa međusobnim razgovorom profesora, odgojitelja, roditelja i učenika.  Redovna nastava je počela 2. rujna.

 
Pripremna sjednica Nastavničkog zbora Ispis E-mail
Ponedjeljak, 14 Rujan 2020 07:44

Svaka obrazovna ustanova prije početka rada, treba održati pripremnu sjednicu. Bez dobre pripreme i planiranja, nema uspješnog rada. Gimnazija „Paulinum“  strogo se pridržava  propisa  koji su određeni za takve institucije. U tom smislu su naši profesori održali 24. kolovoza pripremnu sjednicu za narednu školsku godinu. Ove godine sjednica je još  važnija bila, jer su sve škole dobile stroge upute radi korona virusa. Sjednica je održana u velikoj blagovaonici  Paulinuma, radi odstojanja i higijenskih propisa. Sjednicu je vodio ravnatelj gimnazije, a na dnevnom redu je bilo govora o nastavnom planu i programu, o predmetima, vježbama, predavačima i o  cjelokupnom funkcioniranju škole. Na sjednici je  još govorio  profesor Ottó Csorba, koji je  inače vanjski inspektor,  o novim propisima i o nekim promjenama u školstvu. Ravnatelj mons. Mioč je istaknuo  da je „Paulinum“ mala ali veoma značajna  škola, koja nije usmjerena na mnoštvo, nego na kvalitetu. Nakon uvoda ravnatelja i govora inspektora, profesori su  iznijeli svoje primjedbe i prijedloge u korist rada i učenika za novu školsku godinu. Pripremna sjednica je zatvorena nevezanim razgovorom i  koktelom  u salonu gimnazije.

 
O upisu u gimnaziju „Paulinum“ Ispis E-mail
Utorak, 07 Srpanj 2020 12:18

Biskupijska klasična gimnazija Paulinum je jedina obrazovna institucija koja je osnovana od Katoličke Crkve.  Škola je akreditirana kao Biskupijska klasična gimnazija. Od ove godine gimnazija je ponovno potvrđena od  Ministarstva prosvete iz Beograda ( Sl. glasnik Rs – Prosvetni glasnik “, br. 2/2020.) Predmeti su isti kao i  u drugim gimnazijama, osim što je veći naglasak na klasičnim jezicima, vjeronauku i povijesti. Nakon položene mature, može se upisati bilo koji fakultet, napose filozofsko – teološki. Osim što „Paulinum“ nudi intelektualnu formaciju, velik je naglasak na kršćanskoj kulturi i na duhovnoj formaciji. To znači, da „Paulinum“ poučava, odgaja i jedina je takva katolička institucija na našim prostorima, u koju se mogu upisati u gimnaziju osim dječaka i djevojke.

Sve detaljne informacije u vezi upisa i potrebnih dokumenata može se pitati putem

telefona: +381 (0)24 555- 340,  zatim e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

zatim pogledati na web stranici : www.paulinum.edu.rs

 


 
Oprostili smo se od maturanata Ispis E-mail
Utorak, 07 Srpanj 2020 12:00

Ljudski život teče u etapama. Svaki dio života nosi svoja obilježja, svoj razvoj, početak i svršetak. To se odnosi i na školski život i na školovanje. Osmoljetka ima svoj čar, postavlja učenike na noge i  učenici dozriju do male mature. Iza niže školskog obrazovanja, učenike čeka srednja škola.  U srednjim školama učenici  postaju odrasli i nakon ispita zrelosti, zreli ljudi. Svaka srednja škola , pa tako i gimnazija „Paulinum“ trudi se da što više znanja pruža učenicima i da daje dobre temelje za daljnje školovanje na visokim školama i fakultetima. Gimnazija „Paulinum“ gotovo šest decenija postavlja temelje i šalje učenike na daljnja birana učilišta. U ovoj školskoj godini, oprostila se jedna mala ali jaka generacija. Radi korona virusa,Covid 19 i online nastave, pripreme za maturu i ispiti, redovno su tekli i završeni. Gimnazija „Paulinum“ je jezična gimnazija, pa prema propisu, matura se sastoji od pismenih i usmenih ispita. Uvjet za maturu je pismeni rad, odn.referat. Naši maturanti su ispunili sve uvjete i izašli na ispite i prema svojim sposobnostima položili maturu. Proglašenje mature se odvijalo skromno, radi pandemije, ali ipak dostojanstveno i svečano.

 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 49