Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

Home Vijesti
Vijesti
Preminuo je veliki dobrotvor „Paulinuma” Ispis E-mail
Utorak, 17 Rujan 2019 12:55

Nakon kratke i teške bolesti, preminuo je veliki dobročintelj „Paulinuma”, mons. Dr. dr.h.c.  JOHANN TRUMMER. Uzrečica mu je bila:” kako ne bih volio, kada cijelog života propovijedam o ljubavi.” Ova rečenica se u potpunosti odnosila na dragog pokojnika, jer on nije samo propovijedao , nego i djelom potvrdio svoje riječi, a zatim zapovijed „Ljubi Boga svoga, a zatim i bližnjega.”

Na posmrtnici je bilo napisano:”  Zahvalni smo na njegov bogat ispunjeni život, na primjerno svećeničko služenje, na crkveno-glazbenom djelovanju i na podržci Idavačke kuće „Styria” i vjerujemo da sada uživa neizmjernu Božju  ljubav i nagradu.”

Profesor Johann Trummer je bio veliki dobrotvor „Paulinuma.” Ne samo zato, jer je sjemeništnoj kapeli poklonio svoje osobne orgulje, nego je puno pomagao devetdestih godina, pa i nadalje u školskoj opremi i financijski.  Najveću pomoć nam je pružio, kada je ljetna oluja uništila krov „Paulinuma”, a voda je poplavila kapelu. Bez njegove pomoći ne smo mogli dovršiti obnovu. Osim spomenutih, rado je prihvatio i pomagao paulince, koji su nakon mature nastavili studije u Grazu.  Kada je vodstvo „Paulinuma” primio vijest o preminulom  profesoru Trummeru, unatoč ferija, naš rektor je služio misu zadušnicu u sjemenišnoj kapeli u prisutvu nekih učenika i djelatnika.

 
Ljetni radovi na Paulinumu Ispis E-mail
Utorak, 17 Rujan 2019 12:54

Ljetne ferije su  za učenike ali i za profesore opuštenost, odmor i  vrijeme za razne slobodne aktivnosti. U punom smislu, to nije tako za odgojitelje i za vodstvo jedne škole ili internata. To se odnosi i za vodstvo gimnazije i sjemeništa/internata „Paulinum”. Zgrada „Paulinuma” je stara više od pedeset godina, stoga nije čudo, što stalno treba na njoj nešto popravlajti i obnavljati. Za sve te obnove i popravke moraju da se brinu ravnatelj i vodstvo škole. Kako i prijašnjih ferija, tako i ove godine izvedeni su razni potrebni radovi. Sama zgrada je prevelika, pa se radovi ne mogu izvesti jedne godine, nego korak po korak prema rasporedu i financijskim mogućnostima.Prozore na Paulinumu su počeli mijenjati  još prije deset godina, a sada, ovog ljeta su došli na red prozori suterena. U unutrašnjosti zgrade popravljeni su mokri čvorovi, popravci na instalacijama i u razredima su obavljeni molerski radovi. Svi ti radovi su bili zahtjevni i teški, pogotovo radi ljetne vrućine. Unatoč tome, radovi su obavljeni savjeso i na vrijeme. Radove i obnove ne bi mogli izvesti bez dobročinitelja i darova vjernika. Među doboročinitelja u prvom redu trebamo spomenuti Fondaciju paderbornske nadbiskupije”Crkva u svijetu”, Uredu za suradnju s crkvama Republike Srbije, a zatim vjernicima dobre volje.  Zahvalni smo i poduzeću „Yumol”, koji je izveo radove.

 
Dani Liberana u Paderbornu Ispis E-mail
Utorak, 17 Rujan 2019 12:52

Padernborska nadbiskupija je jedna od najstarijih biskupija u svijetu. Počeci sežu za „Karolinsko vrijeme”. U Paderbornu su se susreli Karlo veliki i papa Lav III. Cilj susreta je bio učvrstiti jedinstvo i šireje kršćanstva. Biskup Baduard je također želio učvrstiti svoju Crkvu, te je tražio od Ludviga Pobožnog relikvije jednog sveca. Molba biskupa je bila uslišana i Ludvig je poslao iz Franačke iz Le Mansa kosti sv.Liberana. Dvije biskupije, Le Mansa i Paderborna su skolpile „Savez ljubavi,bratsva i mira” To traje do danas tj. više od 1200 godina. Na uspomenu za taj značajni događaj paderbornska, sada nadbiskupija i metropolija priređuje svake godine Dane Sv. Liberana sa Danima Ckrvama u svijetu. Za tu proslavu nadbiskupija zove svake godine biskupe i druge goste iz Europskih biskupija, odnosno iz drugih biskupija svijeta. Na ovogodišnjoj proslavi Dana Sv.Liberana i Dana Crkve u svijetu, pozvan je bio  od nadbiskupa Mons.Hansa Josefa Beckera i od odgovornog biskupa za Crkve u svijetu i za Misije, Mons.Matthias Koeniga  naš ravnatelj Mons.Jožef Mioč.

 
Postani i Ti dio zajednice Paulinuma! Ispis E-mail
Petak, 21 Lipanj 2019 12:12

Završavaš osmi razred i pitaš se što ćeš dalje? Aktivan si u župi i osjećaš klicu Božijeg poziva? Želiš stjecati znanje iz mnogih zanimljivih predmeta? Dođi i postani dio zajednice Paulinuma! Ukoliko si zainteresiran, svoju odluku kaži svećniku ili vjeroučitelju i oni će ti pomoći. U dogovoru sa Upravom gimnzije i sjemeništa Paulinum, možeš doći pogledati zgradu, prostorije, školski program, dnevni red i pitati što god te interesira.

Paulinum je zgrada u kojoj su smješteni internat i škola. Škola je registrirana kao Biskupijska klasična gimnazija. Predmeti su isti kao i  u drugim gimnazijama, osim što je veći naglasak na klasičnim jezicima, vjeronauku i povijesti. Nakon položene mature, može se upisati bilo koji fakultet, napose filozofsko – teološki. Osim što Paulinum nudi intelektualnu formaciju, velik je naglasak i na duhovnoj formaciji. To znači, da Paulinum poučava i odgaja i jedina je takva katolička institucija na našim prostorima.

Sve detaljne informacije glede upisa i potrebnih dokumenata možeš pitati putem

Telefona ili  faksa: +381 (0)24 555- 340,  zatim e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Sve što te zanima možeš naći i na web stranici : www.paulinum.edu.rs

Budi hrabar i odlučan! Radujemo se Tvome dolasku!

 


 
Te Deum i matura Ispis E-mail
Petak, 21 Lipanj 2019 12:01

8. lipnja su zadnji put zazvonila zvona za učenike prvog, drugog i trećeg razreda „Paulinuma“. Isti dan smo imali i Te Deum, misu zahvalnicu za proteklu školsku godinu. Svetu misu je predvodio ravnatelj gimnazije sa koncelebriranjem odgojitelja. U kapeli sjemeništa osim učenika bili su prisutni profesorski zbor, roditelji učenika i neki gosti.   Nakon oduševljene pjesme Tebe Boga hvalimo, slijedio je kratki program, koji je bio sastavljen od recitacije, sviranja i pjevanja. U ime učenika zahvalne riječi su izgovorili učenici trećeg razreda Erik Terenji i Tamás Kiss.

Pedesetčetvrta generacija Biskupijske klasične gimnazije „Paulinum“ oprostila se 13. lipnja od srednjoškolskog obrazovanja u ljetnom roku ove školske godine. Nakon pismenih i usmenih ispita slijedio je svečani završetak i proglašenje mature. Ravnatelj je proglasio uspjehe maturanata, a zatim je razrednik prof. Marijan Kujundžić ohrabrio učenike za daljnji studij. U ime maturanata govorili su Stefan Palifrov i András Hegedűs. Proglašenje mature je završen sa zajedničkom fotografijom i agapeom u blagovaonici „Paulinuma“.

 
Bili smo u Kaloči (Mađarska) Ispis E-mail
Petak, 21 Lipanj 2019 11:53

Na poziv nadbiskupa i metropolite dr. Balázsa Bábel, krajem svibnja bili smo u posjeti nadbiskupu i ujedno na školsko – naučnoj ekskurziji u Kaloči. Pri dolasku u katedrali nas je dočekao mons. Ernő Fülöp, župnik i kancelar nadbiskupa. On nam je protumačio tisuću godišnju povijest nadbiskupije i katedrale, kao i arheološke iskopine oko katedrale. Svetu misu je predvodio i propovijedao nadbiskup Bábel. S njim su zajedno misili  mons. Jožef Mioč rektor, mons. Ernő Fülöp župnik katedrale i prefekt. vlč. Laslo Tojzan. Iza mise nama u čast Mo. Vilmos Leányfalusi održao kratki koncert na orguljama. Glazbene umjetničke točke još su nas zadržale da se divimo prelijepoj baroknoj katedrali.

Zatim smo posjetili „Astriceum“ obnovljeni nadbiskupski muzej. Posjet i izlet bez agapea bilo bi siromašniji, pa nas je zato nadbiskup i župnik odveli u restoran „Judit“ na finu zakusku. Poslije podne pogledali smo školski centar „Naše Gospe“, koje vode časne sestre, među kojima se nalazi i nekadašnja naša profesorica sestra Alix Baranyi. Ona nas je provela kroz cijeli kompleks zgrade i tako smo vidjeli kako djeluju Dječji vrtić, osnovna škola i gimnazija. U kasno popodnevnim satovima vratili smo se kući puni dojmova i lijepih uspomena.

 
Predstavljanje knjige o „Paulinumu“ Ispis E-mail
Petak, 21 Lipanj 2019 11:43

27. svibnja u Gradskoj knjižnici predstavljena je knjiga o „Paulinumu“, koja je izdana pod naslovom „Paulinum“ od 1962 do danas. Knjigu je sastavila Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište (kolegij) „Paulinum“ kojoj je glavni i odgovorni urednik mons. Jožef Mioč, ravnatelj „Paulinuma“. Nakladnik knjige je izdavačka kuća „Agape“ pod vodstvom dr. Karolja Harmath iz Novog Sada. Prezentaciju je vodio Károly Szabó predsjednik udruge "Kršćanskog intelektualnog kruga". Bivši učenici gimnazije Mr. Dragan Muharem, župnik i publicista i dr. Oszkár Csizmar župnik i sveučilišni profesor u Segedinu su govorili najprije o svojim provedenim danima u „Paulinumu“ a zatim  o knjizi.

Na predstavljanju knjige učenici "Paulinuma" su čitali dijelove iz knjige i nastupili sa glazbenim točkama. Glavni odgovorni urednik o svom izlaganju govorio je o tome, kako je došlo do ovog vrijednog povijesnog izdanja. Istaknuo je da je posebna vrijednost orginalna dokumentacija o otvaranju  i odobrenju „Paulinuma“, a zatim su velika vrijednost svi tabloi od otvaranja gimnazije do danas.  Prezentacija je protekla sa velikim zainteresiranjem, koja je potvrđena velikom brojem prisutnih.

 
Dan duhovnih zvanja Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Svibanj 2019 12:44

Povodom Svjetskog dana duhovnih zvanja i prema dugogodišnjoj tradiciji „Paulinuma“, sjemeništarci  i učenici su priredili prigodni program u čast dana.  Na početku prigodnog programa u kojem je rektor govorio o duhovnim zvanjima,  slijedile su točke, recitacije, govori, te točke sa pjevanjem i sviranjem. Program je završen sa porukom pape Franje o Svjetskom danu duhovnih zvanja. Iza prigodnog programa slijedila je svečana dvojezična sveta misa, koju su služili sjemenišni odgojitelji. Pod misom su svjedočili i govorili o svom zvanju Stefan Palifrov i Andraš Hegediš.

 
Gosti iz Njemačke Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Svibanj 2019 12:37

Godina 1990. donijela je promjene i izmjene državnih sustava. Prestanak diktature u Rumunjskoj i rušenje berlinskog zida, označio je prestanak socijalizma i preinačenja Istočne Europe. Nakon svih tih promjena, vidjelo se u kakvim teškim prilikama su živjeli ljudi u tim državama. Zapadne države i humatinarne organizacije uvidjevši to, odmah su organizirale razne akcije za pomoć. Među prvima se javila Ost- Europa-Hilfe (Pomoć-Istočnoj Europi) i ‚‚von Boeselager Stiftung’’ (Fondacija Boeselagera), koju je osnovala gospođa Csilla von Boeselager. Njena fondacija je osnovana za pomoć prije svega Mađarske države, Rumunjske i Vojvodine.

Naš rektor se odmah nakon promjene upoznao sa gospođom Boeselager i stupio u kontakt sa njenom fondacijom, koja gotovo 30 godina pomaže učenike i gimnaziju“ Paulinum“. Jedna od organizacije za pomoć je Christiane Träger, a za transponiranje, koja se organizira preko Maltežana je dr. Elisabeth Fessl de Alemany. Prema mogućnostima darovatelja, odnosno neki iz fondacije od vremena do vremena posjećuju primaoce darova u spomenutim državama. Iza Uskrsa darovatelji su posjetili Suboticu i  Paulinum. Nakon posjete sa zadovoljstvom su ustanovili da im je drago, što mogu učenike i gimnaziju  „Paulinum“ pomagati.

 
Posjet župi i gradu Senta Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Svibanj 2019 12:31

Grad Senta spada među najstarija naselja u Vojvodini i upravo zato grad je pun povijesnih, kulturnih i vjerskih znamenitosti. Pošto iz grada Sente uvijek imamo učenike, zato smo odlučili da ćemo ići u posjetu u tom gradu. Prije svega bili smo gosti župnika Eda Mikića. U crkvi sv. Franje imali smo sv. misu, susret sa djecom i sa vjernicima. Misu je predvodio naš rektor mons. Jožef Mioč, a s njime su misili mjesni dekan Oskar Seleš, župnik Edo Mikić i prefekt sjemeništa Laslo Tojzan. Svetu misu su animirali čitanjima, sviranjem i pjevanjem učenici Paulinuma, među kojima je svjedočio i govorio o svom životnom putu učenik Andraš Hegediš.

Nakon programa u crkvi slijedio je kulturni program. Prije svega posjetili smo Gradski muzej u kojem nas je upoznao sa bogatom postavkom i eksponatima muzeja, direktor i muzeolog Atila Pejin. Iza muzeja smo otišli u obnovljenu Gradsku kuću, gdje nam je održao predavanje vodić o gradu, o stilu i značaju gradske kuće, gdje se nalazi originalna izložba o sudbonosnoj Senćanskoj bitci, koja je bila 1697. godine. Tu smo vidjeli originalnu nošnju tadašnjih vojnika, razne slike i dokumente i jedan kratki film o bitci. Poslije filma smo se popeli na vidikovac na visinu od 56 metara sa kojeg smo posmatrali grad, okolicu, pa čak smo vidjeli i tornjeve segedinske katedrale.

Sa kulturnog programa vratili smo se u župu sv. Franje, gdje nas je obilnim ručkom pogostio župnik Mikić. Nakon ručka posjetili smo još u centru grada crkvu sv. Stjepana kralja u kojoj nas je dočekao i tumačio nam znamenitosti crkve dekan Oskar Seleš.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 44