Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Vijesti
Vijesti
Posjet Radić kapele Ispis E-mail
Srijeda, 20 Studeni 2019 10:15

Sat povijesti umjetnosti u gimnaziji „Paulinum”  ne održava se samo u školskim prostorijama, nego profesor odvede učenike i na izložbe, galerije, stilske kuće, crkve i mauzoleje da bi učenici na licu mjesta doživjeli stvarnost  umjetničkog stvaranja.  Nedavno smo posjetili pravoslavno groblje gdje se nalazi  spomenik ratnim žrtvama i Radić kapela. Spomenik je postavljen svim onim vojnicima, koji su stradali za vrijeme II. svejtskog rata.  Kapela Radić je podignuta 1868.godine, koju je dao izgraditi Marija Radić u spomen svoga muža Dušana Radića. Kapela je izvana u stilu klasicizma, a unutrašnjost u baroknom stilu. Ova kapela je još poznata, kao kapela starokatolika, jer tu se održava  po nekada starokatolička liturgija.

 
Dan sjećanja i blagoslov vitraža za poginule Ispis E-mail
Srijeda, 20 Studeni 2019 10:10

U mjesecu listopadu u cijeloj Pokrajini održane su sjećanja i komemoracije  za poginule i nevine žrtve godine 1944.Među nevinim žrtvama bili su i brojni svećenici, redovnici i redovnice. 27. listopada  u župnoj crkvi  Kelebija  služena je sveta misa za žrtve rata i za nevine poginule prije 75. godina, koji su bez  suđenja pogubljeni, ubijeni. Nakon sv.mise, koja je bila prikazana za pogubljene, posvećeni su i vitraži, koji su postavljeni u čast ocima  franjevcima, također žrtvama jednog nepravednog režima. Novosadski franjevci , o.Krizostom i o. Krištof , pošto nisu napustili samostan, nego su ostali sa svojim vjernicima, odnešeni su sa ostalim žrtvama preko Dunava i tamo su ih pogubili. Kelebijska crkva je ukrašena sa raznim vitražima svetaca i mučenika, a sada su još postavljeni novi sa pogubljenim ocima franjevcima. Dvojezičnu svetu misu i propovijed  održao je mons. Jožef Mioč, rektor „Paulinuma”, sa njim je misio još vlč. Laszlo Tojzan. Pod sv. Misom pjevao je zbor Pro musica  i mjesni Dječji zbor. Zbor Pro musica i komorni orkestar izveo je latinsku misu Paula Conrada Wuschinga pod vodstvom vlč. Csabe Pasko. Dječji zbor je pjevao duhovne šansone, a na orguljama  je pjesme pratio Mr. Kornel Vizin. Uz mnoštvo vjernika, na misi su bili još rođaci pokojnika, jeruzalemski vitezi i učenici „Paulinuma”.

 
Na obredu preminuća sv.Franje Ispis E-mail
Četvrtak, 10 Listopad 2019 11:04

Sveti Franjo Asiški spada među najpopularnijih svetaca u katoličkom svijetu. Ne štuju ga samo redovnici franjevci, nego i vjernici po župama. Dan sv. Franje je 4. listopad,  ali slavlje počinje već 3. listopada u predvečerju dana sveca. Na predvečerju se služi obred preminuća sv. Franje. To je spomen večer, kada je sv. Franjo preminuo u okružju svoje braće, koji su se molili za blaženi odlazak sa ovoga svijeta njihovog osnivača.

U predvečerju preminuća se slavi prema ustaljenom redu obred preminuća i u subotičkoj franjevačkoj crkvi. Paulinci svake godine sudjeluju toga dana  na misi i na obredu preminuća. Ove godine sv. misu je predslavio gvardijan samostana vlč. Zdenko Gruber, koji je ujedno propovijedao na hrvatskom jeziku, a na mađarskom jeziku govorio je vlč.mr. Szilard Balcsak, župnik Male Gospe  u Subotici. Nakon svete mise svi su se okupili oko oltara sv.Franje, pjevajući psalam 142, kojeg su braća franjevci pjevali prilikom preminuća sv. Franje.

 
Susret mladih u Mužlji Ispis E-mail
Četvrtak, 10 Listopad 2019 11:00

Pod lozinkom " S krilima i s korjenjima" priređen je susret mladih u Mužlji. Susret je organiziran s pozivom zrenjaninskog biskupa dr.Laszla Nemet SVD na razini biskupije i održan je u kolegij .Emaus", Prvo predavanje pod naslovom "S korjenjima" održao je glumac Csaba Pindroch iz Budirnpešte. Drugo predavanje je glasilo" S krilima", kojeg je iznio franjevac Hugo Guja iz Koložvara. Na susretu je cijelo vrijeme sudjelovao i biskup Nemet, komu je bio upriličen tema "Pitaj biskupa", a zatim je sljedio  neposredan razgovor. Na cijelo dnevnom susretu mladi su imali prilike razgovarati sa gostima franjevcima iz Rumunjske, sa paulincima iz Subotice, zatim sa kolegijalcima iz Mužije i iz Zrenjanina. U dvorani za fizičku kulturu, održani su po grupama razne aktivnosti i igre. Za duhovne razgovore, molitve i klanjnje Presvetom Sakramentu, sudionici su imali prilike otići u kapelu kolegija ili u župnu crkvu. Za vrijeme susreta mladi su bili ugošćeni jelom i pićima ne samo u podne, nego i na kraju čak sa bogatim agapeom, kojim ih je biskup častio.

 
Berbanski dani na Paliću Ispis E-mail
Četvrtak, 10 Listopad 2019 10:39

Sredinom rujna na Paliću su održani jubilarni .Berbanski dani". Ova manifestacija se održava već točno 30 puta, koja je već tracionalna u čast berbe grožđa i drugog voća, po kojima je naš kraj prepoznatljiv. Posjetioci su mogli imati bogat gastronomski program, bazar rukotvorevina, prerađevine meda, voća, vina i rakije. Uz to je priređen i zabavni program plesa, glazbe i igraonice za djecu. Na ovogodišnjim danima berba učestvovali su i vitezovi vina, zvani "Arena Zabatkiensis" i po prvi puta biranje "kraljice berbe". Paulinci svake godine posjećuju berbanske dane, prije svega jer je ta manifestacija prilika za rekreaciju i za upoznavanje mnogovrsnih prirodnih proizvoda .Nakon obilaska sajma, prema dugogodišnjem običaju, i sad nas je počastio državni tajnik IMRE KERN sa jelom i pićem.

 
Bivši maturanti su postali brucoši Ispis E-mail
Četvrtak, 10 Listopad 2019 10:34

Maturanti 2018/19. koji su četiri godine pohađali našu gimnaziju, uspješno su položili ispit zrelosti i postali su prema uzrečici "brucuši". To znači, da su nakon mature primljeni na visoke škole i fakultete. Njima ljetno vrijeme nije značilo odmor ili prave ferije, nego su morali spremiti se za prijemne ispite. Sa radošću su nam javili, da su položili prijemne ispite i da su primljeni na željene fakultete. Dvojica su upisali bogoslovni fakultet (Italija,Hrvatska),dvojica učiteljski fakultet (Subotica,Sombor) a jedan je primljen na pravni fakultet sveučilišta .Pazmany Peter" u Budimpešti. Našim bivšim maturantima želimo da se snađu na novim učilištima, da dobro uče, te da na vrijeme završe svoje studije i da budu vrijedni članovi Crkve i društva u našoj sredini.

 
Posjet iz Pokrajinskog tajništva za obrazovanje Ispis E-mail
Utorak, 17 Rujan 2019 12:59

Reforma školstva u Republici Srbiji počela je prije dvije godine. Od ove školske godine u gimnazijama intenzivno se provode  odredbe , koje su predviđene za konom. Svaka gimnazija koja želi imati akreditaciju i verifikaciju, mora svoj plan i program preinačiti prema  odredbama Ministarstva obrazovanja iz Beograda i prema uputstvu Pokrajinskog tajništva za obrazovanje.

Gimnazija „Paulinum” koja posjeduje akreditaciju, također mora da se drži propisa , isto tako kao i druge priznate škole. U vez reforme i upriličenja plana i programa rada gimnazije „Paulinum”, posjetili su našu školu iz Pokrajinskog tajništva za obrazovanje iz Novog Sada,  zamjenik tajnika za obrazovanje Žolt Sakalaš, glavna inspektorica za Vojvodinu Jelena Piger i savjetnik za obrazovanje Viktor Pal. Sa delegacijom su razgovarali, ravnatelj naše gimnazije Mons.Jožef Mioč, prof.dr.sci. Josip Ivanović i prof. i vanjski inspektor Oto Čorba. Nakon razgovora delegacija je obišla školske prostorije, a  posjet je završen sa otvorenim razgovorom i prijateljskim susretom.

 
Preminuo je veliki dobrotvor „Paulinuma” Ispis E-mail
Utorak, 17 Rujan 2019 12:55

Nakon kratke i teške bolesti, preminuo je veliki dobročintelj „Paulinuma”, mons. Dr. dr.h.c.  JOHANN TRUMMER. Uzrečica mu je bila:” kako ne bih volio, kada cijelog života propovijedam o ljubavi.” Ova rečenica se u potpunosti odnosila na dragog pokojnika, jer on nije samo propovijedao , nego i djelom potvrdio svoje riječi, a zatim zapovijed „Ljubi Boga svoga, a zatim i bližnjega.”

Na posmrtnici je bilo napisano:”  Zahvalni smo na njegov bogat ispunjeni život, na primjerno svećeničko služenje, na crkveno-glazbenom djelovanju i na podržci Idavačke kuće „Styria” i vjerujemo da sada uživa neizmjernu Božju  ljubav i nagradu.”

Profesor Johann Trummer je bio veliki dobrotvor „Paulinuma.” Ne samo zato, jer je sjemeništnoj kapeli poklonio svoje osobne orgulje, nego je puno pomagao devetdestih godina, pa i nadalje u školskoj opremi i financijski.  Najveću pomoć nam je pružio, kada je ljetna oluja uništila krov „Paulinuma”, a voda je poplavila kapelu. Bez njegove pomoći ne smo mogli dovršiti obnovu. Osim spomenutih, rado je prihvatio i pomagao paulince, koji su nakon mature nastavili studije u Grazu.  Kada je vodstvo „Paulinuma” primio vijest o preminulom  profesoru Trummeru, unatoč ferija, naš rektor je služio misu zadušnicu u sjemenišnoj kapeli u prisutvu nekih učenika i djelatnika.

 
Ljetni radovi na Paulinumu Ispis E-mail
Utorak, 17 Rujan 2019 12:54

Ljetne ferije su  za učenike ali i za profesore opuštenost, odmor i  vrijeme za razne slobodne aktivnosti. U punom smislu, to nije tako za odgojitelje i za vodstvo jedne škole ili internata. To se odnosi i za vodstvo gimnazije i sjemeništa/internata „Paulinum”. Zgrada „Paulinuma” je stara više od pedeset godina, stoga nije čudo, što stalno treba na njoj nešto popravlajti i obnavljati. Za sve te obnove i popravke moraju da se brinu ravnatelj i vodstvo škole. Kako i prijašnjih ferija, tako i ove godine izvedeni su razni potrebni radovi. Sama zgrada je prevelika, pa se radovi ne mogu izvesti jedne godine, nego korak po korak prema rasporedu i financijskim mogućnostima.Prozore na Paulinumu su počeli mijenjati  još prije deset godina, a sada, ovog ljeta su došli na red prozori suterena. U unutrašnjosti zgrade popravljeni su mokri čvorovi, popravci na instalacijama i u razredima su obavljeni molerski radovi. Svi ti radovi su bili zahtjevni i teški, pogotovo radi ljetne vrućine. Unatoč tome, radovi su obavljeni savjeso i na vrijeme. Radove i obnove ne bi mogli izvesti bez dobročinitelja i darova vjernika. Među doboročinitelja u prvom redu trebamo spomenuti Fondaciju paderbornske nadbiskupije”Crkva u svijetu”, Uredu za suradnju s crkvama Republike Srbije, a zatim vjernicima dobre volje.  Zahvalni smo i poduzeću „Yumol”, koji je izveo radove.

 
Dani Liberana u Paderbornu Ispis E-mail
Utorak, 17 Rujan 2019 12:52

Padernborska nadbiskupija je jedna od najstarijih biskupija u svijetu. Počeci sežu za „Karolinsko vrijeme”. U Paderbornu su se susreli Karlo veliki i papa Lav III. Cilj susreta je bio učvrstiti jedinstvo i šireje kršćanstva. Biskup Baduard je također želio učvrstiti svoju Crkvu, te je tražio od Ludviga Pobožnog relikvije jednog sveca. Molba biskupa je bila uslišana i Ludvig je poslao iz Franačke iz Le Mansa kosti sv.Liberana. Dvije biskupije, Le Mansa i Paderborna su skolpile „Savez ljubavi,bratsva i mira” To traje do danas tj. više od 1200 godina. Na uspomenu za taj značajni događaj paderbornska, sada nadbiskupija i metropolija priređuje svake godine Dane Sv. Liberana sa Danima Ckrvama u svijetu. Za tu proslavu nadbiskupija zove svake godine biskupe i druge goste iz Europskih biskupija, odnosno iz drugih biskupija svijeta. Na ovogodišnjoj proslavi Dana Sv.Liberana i Dana Crkve u svijetu, pozvan je bio  od nadbiskupa Mons.Hansa Josefa Beckera i od odgovornog biskupa za Crkve u svijetu i za Misije, Mons.Matthias Koeniga  naš ravnatelj Mons.Jožef Mioč.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 7 od 48