Datum

Link

Home Vijesti
Vijesti
Posjet u pravoslavnoj crkvi Ispis E-mail
Utorak, 16 Siječanj 2018 12:48

Prva Pravoslavna crkva u Subotici podignuta je nakon povlačenja turaka sa ovih krajeva. Crkva je bila građena od drveta i posvećena Uzašašću Isusa Krista. Ova prva crkva je izgorjela, a zatim između 1723-1725. druga crkva, koja je već građena od čvrstog materijala. Crkvu je dao izgraditi bogati subotički trgovac Nikola Čelebdžija. Crkva je dobila 1726. veoma lijepi ikonostas. Početkom XX. stoljeća crkva je obnovljena i restaurirana. Današnja crkva je u neobaroknom stilu i ukrašena je ikonostasom sa strane bečkog majstora Hansa Lukasa.

Paulinci od vremena do vremena posjećuju i druge crkve i crkvene ustanove i tako su bili prije božićnih dana u gradsku Pravoslavnu crkvu, gdje ih je dočekao i tumačio povijest crkve i pravoslavne crkvene župe paroh g. Miodrag Šipka.

 
Božićni program u „Vili Ancora“ Ispis E-mail
Utorak, 16 Siječanj 2018 12:46

Starački dom „Vila Ancora „  je jedan od najbolje opremljenih domova za stare i bolesne. Ovaj dom se nalazi u najljepšem dijelu  Parka Palić. Pruža uslugu visokog standarda, koji ima 30 apartmana 3 restorana, welness centar i prekrasan vrt. Starci su pod stalnom kontrolom osoblja i liječnika. Livija Biro, direktorica Doma, trudi se da osim raznih priredbi da pruži i nešto na duhovnom planu. Zato nas je pozvala već prošle godine, a i sada da održimo božićni program, kojim bi raspoložili starce za blagdane. Naš program se sastojao od govora, recitacija i glazbenih točaka. Božićne recitacije su recitirali Andraš Hegediš, Leo Der i Stevan Palifrov. Glazbene točke su izvodili Tamaš Kiš, Danijel Hatnađ , David Đuriš i Adam Petrović.

 
Božićni radio program Ispis E-mail
Utorak, 16 Siječanj 2018 12:40

Nakon promjene državne vlasti, Uprava subotičkog radija je zamolio našu gimnaziju, da priredimo za Božić i za Uskrs vjerski program. Tako smo 1991 počeli i od tada redovito pripremaju učenici „Paulinuma“ programe za najveće crkvene blagdane. Godinama smo priredili samo za Subotički radio, a u zadnjim godinama taj program preuzima i Radio Marija i Panon Radio. Sjemeništarci i učenici „Paulinuma“ rado pripremaju ove programe, jer znaju da sa tim emisijama doprinose duhovno uzdignuće i proživljavanje blagdane.

 
Adventske večeri Ispis E-mail
Utorak, 16 Siječanj 2018 12:11

Toplinu tihe radosti došašća i učenici „Paulinuma“ su obilježili paljenjem četiri svijeće na adventskom vijencu. Prvu svijeću radosti smo upalili uz poticajni govor vlč. Szilarda Balcsak, kapelana u subotičkoj katedrali. U svojoj propovijedi naglasio je važnost da budemo budni u našem svakodnevnom životu. Na drugu nedjelju adventa gost nam je bio vlč. Čaba Paško, župnik na Kelebiji, koji je istaknuo kako trebamo sve svoje male ciljeve usmjeriti jedinom pravom cilju, Isusu Kristu. U treću nedjelju adventa nas je uveo vlč. Dragan Muharem, župnik u Maloj Bosni. Vlč. Dragan također je u svom govoru stavio važnost na budnost i pripreme za radosno čekanje rođenje Isusa Krista, koji se rađa u našim srcima. Posljednju svjeću smo upalili uz prisustvo biskupa mons. Ivana Penzeša, koji je prije podijele svečanog blagoslova nama, našim roditeljima, župnicima i cijeloj župnoj zajednici poželio sretan i blagoslovljen Božić i Novu godinu.

 
Nikolinje Ispis E-mail
Utorak, 16 Siječanj 2018 12:06

Večer uoči proslave svetog Nikole paulinci su obilježili kratkim kulturno-zabavnim programom. Ove godine naša mala zajednica se tradicionalno okupila u velikoj dvorani sjemeništa, gdje je svaki razred imao priliku prikazati jednu izvedbu. Program je počeo uvodnim govorom našeg rektora. Večer je bila bogata raznim točkama, kako glazbenim, tako i oponašanjem, recitacijom, glumom, kratkom predstavom, kvizom i raznim igrokazima. Nakon zabavnog programa došao je sv. Nikola i obdario je svakog od nas skromnim darom. Na samom kraju večeri bila je podijela nagrada pobjednicima u stolnom tenisu. Na posljetku smo prešli za stol gdje smo se poslužili slatkom zakuskom. Kao i do sada program su vodili maturanti.

 
Posjet čantavirskoj župi i školi Ispis E-mail
Utorak, 16 Siječanj 2018 11:47

Na nedjelju Krista Kralja 26. studenog učenici „Paulinuma“ su bili u posjeti u Čantaviru. Gotovo svake godine nas poziva vlč. Robert Utcai da dođemo na susret sa djecom i vjernicima njegove župe. Susret je počeo sa svetom misom, koju je predvodio ravnatelj mons. Josip Mioč, uz koncelebraciji prefekta LaslaTojzana i domaćeg župnika Roberta. U službi riječi su sudjelovali paulinci sa svojim čitanjima, pjevanjima i glazbenim točkama. Misa je bila uzveličana sudjelovaljem gotovo cijele škole, a pod misom su bila podijeljena četiri sakramenta krštenja.Nakon mise bilo je druženje sa prisutnom djecom i mladima, koji su postavljali pitanjapaulincima o njihovom životu i radu. Iz crkve smo otišli u župsku dvoranu, gdje su nam g. župnik i učitelj Antun Nikolić priredili obilan agape. Poslije toga smo još razgovarali i pogledali dva kratka poučna filma. U poslijepodnevnim satima obišli smo mjesnu osnovnu školu i u fiskulturnoj dvorani smo odigrali nogometnu utakmicu sa učenicima sedmog i osmog razreda. Za nas ovakvi susreti mnogo znače, jer stvaramo neposredne kontakte sa mladimaa mi sami stičemo iskustva za naš budući rad. Zahvalni na nezaboravan susretu župniku Robertu i učitelju Antunu.

 
Dan Učiteljskog fakulteta Ispis E-mail
Utorak, 16 Siječanj 2018 11:46

Obrazovni sustav u našim krajevima uvela je carica Marija Terezija. Prema sustavu uređeno je predškolsko obrazovanje, obavezno školovanje i visoko obrazovanje. Arhijski dokumenti potvrđuju da je već 1778. godine osnovano učiteljsko obrazovanje u Subotici. Učiteljsko školovanje je trajalo četiri godine i kroz koje su učitelji stekli solidno znanje za predavanje i za odgajanje budućih generacija. Promijene u načinu obrazovanja donjete su nakon II. Svjetskog rata. U kasnijim godinama uvijek se nešto mijenjalo, a od 2006. postoji učiteljski fakultet u Subotici. Fakultet pripada Novosadskom sveučilištu, a Dan fakulteta je na dan svete Katarine, koja je zaštitnica studenata. Na proslavi fakulteta i mi smo prisustvovali, jer je dekan dr.sci. Josip Ivanović naš profesor sociologije i psihologije.

 
Proslava Svete Cecilije Ispis E-mail
Utorak, 16 Siječanj 2018 11:46

Crkva 22. studenog slavi svetu Ceciliju, zaštitnicu Crkvene glazbe. Na taj dan po cijeloj katoličkoj Crkvi okupljaju se crkveni pjevači i svirači da potvrde izreku sv. Ambrozija: „Ništa ne brani vjeru toliko, koliko crkveno pjevanje“. Dan sv. Cecilije svake godine paulinci slave na osobit način, prije svega svetom misom, zatim pjevanjem i sviranjem, te zajedničkim agapeom. Tako smo taj dan proslavili i ove školske godine.

 
Dar liturgijskog ruha Ispis E-mail
Utorak, 16 Siječanj 2018 11:24

Nakon II. Svjetskog rata u nadbiskupiji Paderborn (Njemačka), udruga katoličkih žena osnovala je zajednicu pod nazivom Ein Messgewand für die Weltkirche (jedna misnica za Crkvu u svijetu). Cilj ove udruge je pomoći crkvama u misijama i siromašnim župama. Žene kupuju materijal za crkveno ruho odnovčanih priloga, a izrađuju kao dar. Gotovo crkveno ruho se šalje u centar nadbiskupije, a zatim nadbiskupija dijeli misijama, župama i sjemenišnim kapelama. Naš ravnatelj je već godinama u bliskoj vezi s predsjednicom udruge Anneliese Lengeling od koje od vremena do vremena dobije dar za sjemenište. Tako je i ove godine ta udruga poklonila našoj kapeli nekoliko misnica, štola i kaležni pribor. Sve je ovo nama jako dobro došlo, jer i crkveno ruho se s vremenom troši, pa ga treba obnoviti.

 
Proštenje u bolničkoj kapeli Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Studeni 2017 10:47

Subotička bolnička kapela je posvećena svetoj Elizabeti Ugarskoj. Prošle godine smo proslavili stodvadesetu obljetnicu postojanja kapele. Tijekom stodvadeset godina postojanja, kapela je služila za bolesnike i vjernike grada. Nažalost, iza II. svjetskog rata tadašnja vlast je oduzela kapelu i zatvorila je na četrdeset godina. Kapela je ponovno posvećena i otvorena 1991. godine. Proštenje se uvijek slavi u nedjelju prije dana svete Elizabete. Ove godine 12. studenog je bila svečana sveta misa koju je predvodio naš rektor mons. Josip Mioč, uz koncelebraciju upravitelja kapele vlč. Dragana Muharem i vlč. Lasla Tojzan prefekta sjemeništa. Gospodin rektor je u svojoj propovjedi istaknuo milosrdno djelovanje svetice, koja je unatoč toga što je bila kraljeva kćer cijeli život posvetila siromasima, bolesnicima i napuštenima. Tako je dala primjer da svi mi slijedimo Isusove riječi, da se žrtvujemo za našu braću. Sveto misno slavlje uzveličali su paulinci sa svojim čitanjima, pjevanjem i sviranjem. Uz brojne bolesnike, bolesničko osoblje, i vjernike grada svečanosti je prisustvovao i generalni konzul Republike Hrvatske g. Velimir Pleša. Na kraju vlč. Muharem se zahvalio svima na sudjelovanju, te je pozvao sve u predvorje kapele i vrt bolnice na agape.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 7 od 42