Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

Home Vijesti
Vijesti
Dan Sv. Cecilije Ispis E-mail
Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018 13:27

Sveta Cecilija bila je paganka, a kasnije se obratila na kršćansku vjeru. Živjela u III. stoljeću i nakon obraćenja posvetila se potpuno Bogu. Kao vjernica, obratila je na kršćanstvo svoga brata i svoga zaručnika. Kada je upravitelj Rima sve to doznao, dao je Sv. Ceciliju utamničiti i mučiti i konačno odrubiti joj glavu. Postala je zaštitnicom glazbe, jer je cijeloga života uz zvuke citre i harfe pjevala Bogu na slavu himne i psalme.

Dan svete Cecilije u sjemeništu se uvijek svečano obilježava. Naime, u „Paulinumu“ uz gimnazijsko učenje stavlja se veliko značenje na glazbeno obrazovanje. To je zato, jer je Crkvi zadaća propovijedati Evanđelje koji se širi riječima ili pjesmom. Učenici sviraju na raznim instrumentima, a u školi postoji“ Schola Cantorum Paulinum,“ koja nastupa na crkvenim i svjetovnim priredbama. Na Dan Sv. Cecilije , svečanu misu je služio naš profesor glazbe i ravnatelj mons. Josip Mioč. U svom govoru naglasio je važnost i vrijednost liturgijskog pjevanja  u našoj crkvi. Misu su glazbenim točkama uzveličali, Adam Husar, Adam Petrović, Tamaš Kiš, Danijel Hatnađ, Stefan Palifrov, Valentin Erdeg i Alen Mrkaljević.

 
Bolnička kapela i zlatna misa Ispis E-mail
Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018 13:25

Možemo reći da je postala tradicija, da paulinci sudjeluju na proštenju bolničke kapele u Subotici. Proštenje se uvijek slavi u nedjelju prije dana Sv. Elizabete. Ove godine je 18. studenog proslavljeno proštenje i ujedno zlatna misa ravnatelja“ Paulinuma“ Mons. Josipa Mioča. Naš rektor, kao zlatomisnik, obilježio je pedeseto objetnicu misništva u rodnome gradu Kuli i sada u bolničkoj kapeli  Sv. Elizabete. Na svečanoj svetoj misi sumisnici su bili dušobrižnik bolnice preč. Dragan Muharem, prefekt sjemeništa vlč. Laslo Tojzan, vikar Sv. Terezije Patkrik Tvorek i vikar Marije Majke Crkve vlč. Arnold Lukač. Na hrvatskom jeziku propovijedao je preč. Muharem, a na mađarskom jeziku vlč. Tojzan. Obadvojica propovijednika govorili su  o neumornom radu i služenjem Bogu Sv. Elizabete i to su povezali na požrtvovnom radu ravnatelja gimnazije i sjemeništa „Paulinum“. Liturgijsko pjevanje je predvodila Nela Skenderović, a paulinci su čitanjima, recitacijama i glazbenim točkama uzveličali slavlje. Uz brojne bolesnike i vjernike grada, svečanosti je prisustvovao i generalni konzul Republike Hrvatske gosp. Velimir Pleša.

 
Konferencija o njemačkim običajima Ispis E-mail
Utorak, 20 Studeni 2018 10:37

Nacionalni savez Njemaca i fondacija Njemaca – Deutsche Stiftung – priredili su jednodnevno savjetovanje o običajima bačkih Njemaca. Konferenciju, koja je bila u velikoj dvorani, Nove Gradske kuće otvorio je predsjednik Njemčkog saveza Laslo Gence Mandler. Nakon nekoliko njemačkih narodnih pjesama, koje je izveo zbor „Regenbogen“, slijedila su predavanja o vjeri, o nošnjama o običajima ženidbi, o blagdanima, i o festivalu piva- Oktoberfest u Bačkoj. Predavači su bili, dr Ištvan Bogner, vlč. Jakop Pfeifer, Rudolf Weis, dr. Karolj Orčik i Žolt Papišta.

Predavanja su popraćena glazbenim točkama, koje su izveli učenici „Paulinuma“, Tamaš Kiš, Danijel Hatnađ i Adam Petrović.

 
In memoriam na Bajskom groblju Ispis E-mail
Utorak, 20 Studeni 2018 10:33

1. studenog je svetkovina Sviju Svetih. Tada se sjećamo na proslavljane duše, na sve svete, koje su živjeli prije nas ali njihova imena nisu zabilježena u kalendaru.

2. studenog Crkva slavi Dušni dan. Na taj dan se sjećamo na sve pokojne i molimo se za njihov vječni pokoj u crkvama i na grobljima. Paulinci, svake godine ili na sam dan ili kasnije uvijek posjećuju jedno subotičko katoličko groblje. Ove godine bili smo pod vodstvom našeg profesora dr. Geze Cekuš na Bajskom groblju. Na groblju profesor nam je najprije govorio o povijesti Bajskog groblja, a zatim smo obišli grobnice svećenika, časnih sestara, naših odgojitelaja i profesora. Pri obilasku molili smo krunicu, a kod svake grobnice molili se za vječni pokoj – Requiem a eternam naših dragih u toj grobnici.

 
Zlatna misa u Kuli Ispis E-mail
Utorak, 20 Studeni 2018 10:18

28. listopada u crkvi Sv. Jurja u Kuli proslavio je pedestu obljetnicu svećeništva mons. Josip Mioč, ravnatelj gimnazije i sjemeništa „Paulinum”. U uvodnim riječima  slavljenik je rekao, da unatoč toga, što njegov cijeli život i rad veže se za Suboticu, on je izabrao rodno mjesto i svoju crkvu krštenja i gdje je imao primiciju, odnosno prvu svetu misu, koja je bila točno prije pedeset godina. U prošlosti, pa sve do zadnjih promijena ova župa je bila jedna jaka i aktivna vjernička zajednica. Nažalost od devedesetih godina postala  je dijaspora. Da se ta mala zajednica učvrsti i podržava u vjerničkom smislu, zato je to bio razlog slavljenja zlatne mise u toj crkvi.

U koncelebraciji su bili svećenici dekanata i gosti, a uz jubilarca svećenici kuljani i mjesni župnik.  Na hrvatskom jeziku propovijedao je preč. Dragan Muharem, a na mađarskom jeziku dr. Tivadar Feher. Obojica su nekad bili paulinci, a zatim odgojitelji i profesori gimnazije „Paulinum”. Misu je uzveličao zbor Pro musica  i komorni orkestar iz Subotice.  Uz mnoštvo vjernika, bili su prisutni i predstavnici  Ministarstva vera, Apostolske nuncijature, Pokrajinske vlade , grada Subotice i grada Kule.

Mons. Mioč gimnaziju je završio na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, zatim teološke studije na Bogoslovnom fakultetu, a glazbene studije na Institutu za crkvenu glazbu sa stupnjem artifex musicae sacrae. Nakon završenih studija obavljao je službe u gimnaziji i sjemeništu „Paulinum”, kao odgojitelj, profesor i ravnatelj.

Nakon svečane svete mise svi smo prešli i otišli u Rekreacioni centar Rodić u restoran „Čarda“, gdje smo među ostalim čestitarima i mi čestitali našem rektoru zlatni jubilej. U ime naše zajednice, govorili su Andraš Hegediš i Danijel Hatnađ. Iza govora, izvodili su duete Tamaš Kiš na klarinetu, a Adam Petrović na gitari.

 
Prezentacija knjige o sinagogi Ispis E-mail
Srijeda, 17 Listopad 2018 10:41

Pod nazivom „Zajedno za budućnost i sačuvanje kulturne baštine“ priređena je krajem rujna predstavljanje knjige o subotičkoj sinagogi. Predstavljanje knjige ostvario je grad Subotica sa suradnjom Interregionalnog IPA projekta. Knjigu o sinagogi sastavio je Gábor Dömötör. Predstavljanje je počelo sa glazbenom točkom Gvarden kvarteta, a zatim je pozdravio prisutne predsjednik Židovske zajednice Róbert Szabados. O knjizi su govorili i predstavili Miroslava Babić i Zita Kovács . Knjiga je izdana na  četiri jezika i ona zapravo služi kao turistički vodič. Na prezentaciji smo i mi bili prisutni i kao poklon dobili smo jedan primerak ove knjige.

 
Na preminuću Sv. Franje Ispis E-mail
Srijeda, 17 Listopad 2018 10:36

Prema našem ustaljenom redu, i ove godine smo prisustvovali i sudjelovali na preminuću i svetoj misi 3. listopada u franjevačkoj crkvi. Dvojezičnu Sv. misu sa sumisnicima predvodio je gvardijan samostana fra Zdenko Gruber. On je propovijedao na hrvatskom jeziku, a na mađarskom jeziku fra Petar Deže. Nakon svete mise otišli smo kod oltara svetoga Franje i tamo smo zajedno sa vjernicima molili 142. psalam. Tradicija je da se pod ovom liturgijom isključuju svijetla, koja podsjećuju vjernike na prelazak sa ovoga svijeta u drugi svijet, na vječni život.

 
Na vidikovcu Ispis E-mail
Srijeda, 17 Listopad 2018 10:28

Grad Subotica ima dva vidikovca. Manji vidikovac se nalazi na zadnjem katu hotela Galerija, a pravi veliki na subotičkoj gradskoj kući. Mi smo ovog puta izabrali vidikovac gradske kuće. Turistički vodič, bivši naš učenik Levente Homolja, najprije nas je upoznao sa poviješću gradske kuće i njezinog tornja. Poslije toga smo otišli gore na toranj i posmatrali sa velike visine od gotovo 60 metara cijeli grad i okolicu. Posebno su nam zapale za oči najlijepše stilske zgrade u centru grada, a zatim tornjevi naših crkava.

 
Izložba čipki Ispis E-mail
Srijeda, 17 Listopad 2018 10:10

U Subotičkom Gradskom muzeju priređena je izložba čipki pod nazivom „Čudo iz Kiškunhalaša“ posebnost u izradi ovih čipki je u tome, da te čipke se ne šivaju nego heklaju. Izrada čipki traju ne samo nekoliko sati, nego i preko tisuću sati i predstavljaju razne motive i po tome dobiju svoje ime. U izradi posebnosti ovih čipki uveo je Árpad Dekany profesor umjetnosti reformatske gimnazije. Ove posebnosti halašani izrađuju već 115. godina. Ovu izložbu smo posjetili u okviru školskog sata povijest i umjetnosti

 
Ljetna obnova na zgradi Ispis E-mail
Ponedjeljak, 10 Rujan 2018 10:48

Svaka zgrada nakon dvadeset godina već zastari i potrebne su razne potrebe. Pogotovo ovo vrijedi za odgojne i školske institucije, koje svake godine treba obnavljati nešto popravljati a zatim nešto modernizirati. Zgrada „Paulinuma“ je stara više od pedespet godina. Stoga nije ni čudo da stalno treba nešto obnoviti i reparirati. Tjekom ljetnih ferija u zgradi „Paulinuma“ obnovljeno je stepenište na drugom katu, zatim obnovljeno je umivaonik i toalet na polukatu, i ostali popravci koje svake godine trebaju biti izvedeni. Za mogućnost izvođenja radova zahvaljujemo Upravi za suradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Republike Srbije, koja je ove godine sve ove radove financirala. Radove je izveo poduzeće „Yumol“ i radovi su završeni do početka nove školske godine.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 7 od 44