Datum

Link

Home Vijesti
Vijesti
Gosti iz Slavonije Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Studeni 2017 10:44

Bivši učenici “Paulinuma” rado se vraćaju i posjećuju svoju staru školu, prema uzrečici “Alma Mater”. Prilikom posjete rado pričaju o svojim nekadašnjim doživljajima. U nedavnoj prošlosti bio nam je u posjeti vlč. Oleg Zakaljug. G. Oleg nakon ispita zrelosti u “Paulinumu”, nastavio je svoje bogoslovne studije na Zagrebačkom teološkom fakultetu. Postao je svećenikom Križevačke eparhije, a danas je župnik u Slavoniji u Ravnom selu. Kao župnik ispričao je svojim vjernicima gdje je pohađao srednju školu i tako je pobudio želju u vjernicima da posjete Suboticu i “Paulinum”. Vlč. Zakaljug je došao sa svojim župljanima s jednim autobusom s kojima su posjetili “Paulinum”, a zatim znamenitosti Subotice grada i rekreacioni centar Palić.

 
Glazbena vjeroispovjest Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Studeni 2017 10:41

U Subotičkoj katedrali 22. listopada je bio priređen jedan izvanredan veliki koncert. Mješoviti zbor Lutherania i Budimpeštanski gudači su sa opernim solistima izveli misu u h-molu od J. S. Bacha. Bach je po vjeri bio reformat i svoje kompozicije je posvetio svojoj reformatskoj Crkvi. Jedinu misu za katoličku Crkvu u h-molu skladao je po narudžbi vojvode Fridriha II. Za petstotu obljetnicu reformacije pod nazivom Glazbena vjeroispovjest, izvedena je ta misa u deset velikih gradova Mađarske i izvan nje. Tako je došlo i do izvedbe i koncerta ove mise u Subotičkoj katedrali. Zbor je vodio Karoly Botvay, a dirigent je bio dr. Salamon Kamp, dobitnik Kossuth-ove nagrade.

 
Izložba Soli Deo Gloria Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Studeni 2017 10:37

Za petstotu obljetnicu reformacije Subotički gradski muzej sa Mađarskim nacionalnim muzeom priredili su izložbu pod nazivom Soli Deo Gloria. Izložbu je otvorio dr. Janoš Babity generalni konzul Republike Mađarske. Uvod i tumačenje o izložbi govorio dr. Gabor Tomka muzeolog iz Budimpešte, a iza njega je govorio mr. Ištvan Holló direktor Subotičkog gradskog muzeja. U govorima je istaknuto da je reformacija utjecala i promijenila život tadašnjeg čovjeka i da sve do današnjeg dana možemo osjetiti utjecaj na znanosti, umjetnosti i književnosti. U religioznom smislu reformacija je bila izazov za kršćane i zapečatila cijelu europsku kulturu na osobit način. Na izložbi su bili predstavljeni eksponati i literatura reformacije, pa čak i interaktivni način za posjetioce. Paulinci posjetivši tu izložbu shvatili su naziv Soli Deo Gloria.

 
Proslava svetog Dimitrija, đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Studeni 2017 10:00

U četvrtak 26. listopada u Srijemskoj Mitrovici proslavljena je svetkovina nebeskog zaštitnika biskupije, katedrale i župe Srijemska Mitrovica, Svetog Dimitrija, đakona i mučenika. Euharistijsko slavlje u katedrali-manjoj bazilici u 18.00 sati, predvodio je beogradski nadbiskup-metropolit mons. Stanislav Hočevar, u koncelebraciji s desetak biskupima i tridesetak svećenika. U slavlju su sudjelovali nadbiskupi i biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, neki od članova Međunarodne biskupske konferencije Svetog Ćirila i Metoda, te svećenici, redovnici, redovnice, i ostali vjernici iz Srijema i susjednih nad/biskupija. Na početku euharistijskog slavlja domaći biskup srijemski mons. Đuro Gašparović pozdravio je sve prisutne osobito ovogodišnjeg voditelja slavlja nadbiskupa Hočevara, koji je u svojoj nadahnutoj homiliji istaknuo: “Sveti je Dimitrije živi primjer, kako za Krista vrijedi položiti svoj život. On je svjedok postojanja vjere ovdje u Srijemu, osobito u ovom gradu. Mučenički je dao svoj život za Krista i Crkvu 304. na Uskrs. U srcu su mu odzvanjale riječi evanđeliste: ”Sve će vam ovo činiti zbog mojega imena, jer ne poznaju onoga koji me posla.”… Kao i u povijesti, tako i sada svjedočenje svetog Dimitrija za vjeru i Krista, može i nama pomoći kako to isto da činimo u ovom svijetu u kojem živimo. Neka nas uistinu primjer mladog đakona potiče kako istinski svjedočiti svoju vjeru u Krista.“ Na proslavi zaštitnika srijemske biskupije sudjelovali su vjernici iz srijemske i ostalih biskupija Vojvodine i sjemeništarci-paulinci iz Subotice. Nakon euharistijskog slavlja svoju zahvalu izrekao je domaći župnik mons. Eduard Španović, te pozvao sve hodočasnike, svećenike, biskupe i nadbiskupe na zajednički Agape.

 
Susret u Tavankutu Ispis E-mail
Ponedjeljak, 16 Listopad 2017 12:59

U jesensko vrijeme, kada župe zahvaljuju Bogu za godišnje plodove, a ujedno sakupljaju darove za „Paulinum”, paulinci rado idu na susret u te župe. Tako smo bili u nedjelju, 08. listopada, na poziv preč. gosp. Franje Ivanković u župi Tavankut. Susret je počeo u crkvi Srca Isusova svetom misom. Svetu misu su služili rektor i prefekt „Paulinuma” sa mjesnim župnikom. Također je bio prisutan i duhovnik sjemeništa, koji je pod svetom misom bio na raspolaganju vjernicima u ispovjedaonici. Liturgijsko slavlje su uzveličali čitanjima Kiril Stojanov i Danijel Hatnađ, te molitvu vjernika je čitao Seleš Kološ. O svom životu je govorio, odnosno svjedočio maturant Đuro Juhas. Nakon svete pričesti za meditaciju, recitirao je pjesmu Alekse Kokić „U meni živi Krist” David Đuriš, a zatim su izveli u duetu skladbu J. S. Bacha Tamaš Kiš i Danijel Hatnađ. Prema običaju iza svete mise smo išli u župni stan, gdje nas je čekao obilan objed. U poslijepodnevnim satima posjetili smo OŠ. „Matija Gubec” i u kulturnom centru izložbu slamarskih radova. Susret je završen s tradicionalnom nogometnom utakmicom i unatoč, što smo izgubili igru, veseli smo se vratili u naš voljeni „Paulinum”.

 
Posjet iz Pokrajinskog Tajništva za Obrazovanje Ispis E-mail
Ponedjeljak, 16 Listopad 2017 12:54

Posjetili su našu školu 04. listopada, predstavnici Pokrajinskog tajništva za obrazovanje iz Novog Sada. Žolt Sakalaš, pokrajinski tajnik, Biljana Kaserić, odgovorna za srednjoškolsko obrazovanje i Goran Dragosavljević pokrajisnki inspektor. O daljnjem radu naše gimnazije sa službenom delegacijom iz tajništva za obrazovanje, razgovarali su direktor msgr. Josip Mioč, zamjenik direktora dr. Josip Ivanović i predsjednik školskog odbora Oto Čorba. Gimnazija i sjemenište  „Paulinum” je od 2004. akreditiran i kao takva institucija je pod državnom kontrolom. Delegacija iz Novog Sada obišla je razrede i prostorije „Paulinuma”, a iza toga su razgovarali sa profesorima i imali susret sa učenicima naše gimnazije.

 
Berbanski dani na Paliću Ispis E-mail
Ponedjeljak, 16 Listopad 2017 12:49

Od 29. rujna do 01. listopada priređeni su na Paliću, 28 put berbanski dani. Na berbanskim danima prije svega su bili izloženi produkti  voća i povrća, a najviše grožđa i raznih vrsta vina, osim spomenutih vrsta moglo se vidjeti i nabaviti, meda, sireva, rakije, cvijeća i drugih vrsta organskih proizvoda.

Paulinci svake godine posjećuju berbanske dane, jer ova manifestacija ujedno i prilika za rekreaciju i za upoznavanje mnogovrsnih prirodnih proizvoda. Prema tradiciji i ove nas je godine počastio zakuskom i pićem državni tajnik g. Imre Kern.

 
Vjenčanje našeg profesora Ispis E-mail
Ponedjeljak, 16 Listopad 2017 12:46

U zadnju subotu mjeseca rujna u crkvi Srca Isusova u Bačkim Vinogradima vjenčao se naš profesor Danijel Zajakov. Profesor Zajakov već nekoliko godina predaje u našoj školi mađarski jezik. Kada smo čuli vjest o vjenčanju, mi smo se obradovali i oni koji su imali prilike, prisustvovali su obredu vjenčanja, koji je predvodio naš rektor. Profesoru čestitamo i želimo da Božji blagoslov i Božja pomoć prate njihov bračni život.

 
Dar u namirnicama Ispis E-mail
Ponedjeljak, 16 Listopad 2017 12:37

Nakon ponovne uspostave autonomije Pokrajne Vojvodine, Predsjedništvo vlade, šalje svake godine našoj instituciji božićno-novogodišnje darove. Darovi se sastoje ili od školske opreme ili u pomoći za bolje funkcioniranje sjemeništa-internata. Ovakvo obdarivanje traje već desetak godina i možemo kazati da je postala tradicija da predsjednik ili potpredsjednik Vojvođanskog parlamenta šalje poklon „Paulinumu”. Ove godine pomoć je stigla prije početka nove školske godine. Dar se sastojao od raznih vrsta namirnica, koje je došlo u pravo vrijeme, jer kako se kaže, svaki početak je težak. Za dobru namjeru i brigu za ovu pomoć zahvaljujemo predsjedniku Ištvanu Pastoru, a zatim samoupravi Subotica, koja je posredovala i transportirala ovu pomoć.

 
Hodočašće „Paulinuma“ u Doroslovo Ispis E-mail
Subota, 16 Rujan 2017 11:14

Pošto je ova Marijanska godina, radi stote obljetnice ukazanja Gospe u Fatimi paulinci sa svojim profesorima i sa djelatnicima hodočastili na najveće biskupijsko svetište u Doroslovu. Ujutro smo krenuli jednim autobusom i kada smo stigli u svetište, najprije smo zajedno smo pozdravili Gospu i obavili kratku pobožnost. Nakon toga sudjelovali smo u pola devet na hrvatskoj svetoj misi, a zatim u deset sati na biskupskoj svečanoj misi. Ovu misu  i propovijed je predvodio biskup iz Munkačeva (Ukrajna), mons. Antun Majnek. Na ovoj svečanosti sjemeništarci i odgojitelji su aktivno sudjelovali svojim čitanjima, asistiranjem i pjevanjem.

Iza velike mise i svečanog ophoda kod Gospinog kipa, vratili smo se u kapelu Čudotvorne Gospe Doroslovačke tu smo se još jednom pomolili Gospi i nakon zajedničke fotografije vratili se ponovno u „Paulinum“.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 42