Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Vijesti
Vijesti
Postani i Ti dio zajednice Paulinuma! Ispis E-mail
Petak, 21 Lipanj 2019 12:12

Završavaš osmi razred i pitaš se što ćeš dalje? Aktivan si u župi i osjećaš klicu Božijeg poziva? Želiš stjecati znanje iz mnogih zanimljivih predmeta? Dođi i postani dio zajednice Paulinuma! Ukoliko si zainteresiran, svoju odluku kaži svećniku ili vjeroučitelju i oni će ti pomoći. U dogovoru sa Upravom gimnzije i sjemeništa Paulinum, možeš doći pogledati zgradu, prostorije, školski program, dnevni red i pitati što god te interesira.

Paulinum je zgrada u kojoj su smješteni internat i škola. Škola je registrirana kao Biskupijska klasična gimnazija. Predmeti su isti kao i  u drugim gimnazijama, osim što je veći naglasak na klasičnim jezicima, vjeronauku i povijesti. Nakon položene mature, može se upisati bilo koji fakultet, napose filozofsko – teološki. Osim što Paulinum nudi intelektualnu formaciju, velik je naglasak i na duhovnoj formaciji. To znači, da Paulinum poučava i odgaja i jedina je takva katolička institucija na našim prostorima.

Sve detaljne informacije glede upisa i potrebnih dokumenata možeš pitati putem

Telefona ili  faksa: +381 (0)24 555- 340,  zatim e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Sve što te zanima možeš naći i na web stranici : www.paulinum.edu.rs

Budi hrabar i odlučan! Radujemo se Tvome dolasku!

 


 
Te Deum i matura Ispis E-mail
Petak, 21 Lipanj 2019 12:01

8. lipnja su zadnji put zazvonila zvona za učenike prvog, drugog i trećeg razreda „Paulinuma“. Isti dan smo imali i Te Deum, misu zahvalnicu za proteklu školsku godinu. Svetu misu je predvodio ravnatelj gimnazije sa koncelebriranjem odgojitelja. U kapeli sjemeništa osim učenika bili su prisutni profesorski zbor, roditelji učenika i neki gosti.   Nakon oduševljene pjesme Tebe Boga hvalimo, slijedio je kratki program, koji je bio sastavljen od recitacije, sviranja i pjevanja. U ime učenika zahvalne riječi su izgovorili učenici trećeg razreda Erik Terenji i Tamás Kiss.

Pedesetčetvrta generacija Biskupijske klasične gimnazije „Paulinum“ oprostila se 13. lipnja od srednjoškolskog obrazovanja u ljetnom roku ove školske godine. Nakon pismenih i usmenih ispita slijedio je svečani završetak i proglašenje mature. Ravnatelj je proglasio uspjehe maturanata, a zatim je razrednik prof. Marijan Kujundžić ohrabrio učenike za daljnji studij. U ime maturanata govorili su Stefan Palifrov i András Hegedűs. Proglašenje mature je završen sa zajedničkom fotografijom i agapeom u blagovaonici „Paulinuma“.

 
Bili smo u Kaloči (Mađarska) Ispis E-mail
Petak, 21 Lipanj 2019 11:53

Na poziv nadbiskupa i metropolite dr. Balázsa Bábel, krajem svibnja bili smo u posjeti nadbiskupu i ujedno na školsko – naučnoj ekskurziji u Kaloči. Pri dolasku u katedrali nas je dočekao mons. Ernő Fülöp, župnik i kancelar nadbiskupa. On nam je protumačio tisuću godišnju povijest nadbiskupije i katedrale, kao i arheološke iskopine oko katedrale. Svetu misu je predvodio i propovijedao nadbiskup Bábel. S njim su zajedno misili  mons. Jožef Mioč rektor, mons. Ernő Fülöp župnik katedrale i prefekt. vlč. Laslo Tojzan. Iza mise nama u čast Mo. Vilmos Leányfalusi održao kratki koncert na orguljama. Glazbene umjetničke točke još su nas zadržale da se divimo prelijepoj baroknoj katedrali.

Zatim smo posjetili „Astriceum“ obnovljeni nadbiskupski muzej. Posjet i izlet bez agapea bilo bi siromašniji, pa nas je zato nadbiskup i župnik odveli u restoran „Judit“ na finu zakusku. Poslije podne pogledali smo školski centar „Naše Gospe“, koje vode časne sestre, među kojima se nalazi i nekadašnja naša profesorica sestra Alix Baranyi. Ona nas je provela kroz cijeli kompleks zgrade i tako smo vidjeli kako djeluju Dječji vrtić, osnovna škola i gimnazija. U kasno popodnevnim satovima vratili smo se kući puni dojmova i lijepih uspomena.

 
Predstavljanje knjige o „Paulinumu“ Ispis E-mail
Petak, 21 Lipanj 2019 11:43

27. svibnja u Gradskoj knjižnici predstavljena je knjiga o „Paulinumu“, koja je izdana pod naslovom „Paulinum“ od 1962 do danas. Knjigu je sastavila Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište (kolegij) „Paulinum“ kojoj je glavni i odgovorni urednik mons. Jožef Mioč, ravnatelj „Paulinuma“. Nakladnik knjige je izdavačka kuća „Agape“ pod vodstvom dr. Karolja Harmath iz Novog Sada. Prezentaciju je vodio Károly Szabó predsjednik udruge "Kršćanskog intelektualnog kruga". Bivši učenici gimnazije Mr. Dragan Muharem, župnik i publicista i dr. Oszkár Csizmar župnik i sveučilišni profesor u Segedinu su govorili najprije o svojim provedenim danima u „Paulinumu“ a zatim  o knjizi.

Na predstavljanju knjige učenici "Paulinuma" su čitali dijelove iz knjige i nastupili sa glazbenim točkama. Glavni odgovorni urednik o svom izlaganju govorio je o tome, kako je došlo do ovog vrijednog povijesnog izdanja. Istaknuo je da je posebna vrijednost orginalna dokumentacija o otvaranju  i odobrenju „Paulinuma“, a zatim su velika vrijednost svi tabloi od otvaranja gimnazije do danas.  Prezentacija je protekla sa velikim zainteresiranjem, koja je potvrđena velikom brojem prisutnih.

 
Dan duhovnih zvanja Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Svibanj 2019 12:44

Povodom Svjetskog dana duhovnih zvanja i prema dugogodišnjoj tradiciji „Paulinuma“, sjemeništarci  i učenici su priredili prigodni program u čast dana.  Na početku prigodnog programa u kojem je rektor govorio o duhovnim zvanjima,  slijedile su točke, recitacije, govori, te točke sa pjevanjem i sviranjem. Program je završen sa porukom pape Franje o Svjetskom danu duhovnih zvanja. Iza prigodnog programa slijedila je svečana dvojezična sveta misa, koju su služili sjemenišni odgojitelji. Pod misom su svjedočili i govorili o svom zvanju Stefan Palifrov i Andraš Hegediš.

 
Gosti iz Njemačke Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Svibanj 2019 12:37

Godina 1990. donijela je promjene i izmjene državnih sustava. Prestanak diktature u Rumunjskoj i rušenje berlinskog zida, označio je prestanak socijalizma i preinačenja Istočne Europe. Nakon svih tih promjena, vidjelo se u kakvim teškim prilikama su živjeli ljudi u tim državama. Zapadne države i humatinarne organizacije uvidjevši to, odmah su organizirale razne akcije za pomoć. Među prvima se javila Ost- Europa-Hilfe (Pomoć-Istočnoj Europi) i ‚‚von Boeselager Stiftung’’ (Fondacija Boeselagera), koju je osnovala gospođa Csilla von Boeselager. Njena fondacija je osnovana za pomoć prije svega Mađarske države, Rumunjske i Vojvodine.

Naš rektor se odmah nakon promjene upoznao sa gospođom Boeselager i stupio u kontakt sa njenom fondacijom, koja gotovo 30 godina pomaže učenike i gimnaziju“ Paulinum“. Jedna od organizacije za pomoć je Christiane Träger, a za transponiranje, koja se organizira preko Maltežana je dr. Elisabeth Fessl de Alemany. Prema mogućnostima darovatelja, odnosno neki iz fondacije od vremena do vremena posjećuju primaoce darova u spomenutim državama. Iza Uskrsa darovatelji su posjetili Suboticu i  Paulinum. Nakon posjete sa zadovoljstvom su ustanovili da im je drago, što mogu učenike i gimnaziju  „Paulinum“ pomagati.

 
Posjet župi i gradu Senta Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Svibanj 2019 12:31

Grad Senta spada među najstarija naselja u Vojvodini i upravo zato grad je pun povijesnih, kulturnih i vjerskih znamenitosti. Pošto iz grada Sente uvijek imamo učenike, zato smo odlučili da ćemo ići u posjetu u tom gradu. Prije svega bili smo gosti župnika Eda Mikića. U crkvi sv. Franje imali smo sv. misu, susret sa djecom i sa vjernicima. Misu je predvodio naš rektor mons. Jožef Mioč, a s njime su misili mjesni dekan Oskar Seleš, župnik Edo Mikić i prefekt sjemeništa Laslo Tojzan. Svetu misu su animirali čitanjima, sviranjem i pjevanjem učenici Paulinuma, među kojima je svjedočio i govorio o svom životnom putu učenik Andraš Hegediš.

Nakon programa u crkvi slijedio je kulturni program. Prije svega posjetili smo Gradski muzej u kojem nas je upoznao sa bogatom postavkom i eksponatima muzeja, direktor i muzeolog Atila Pejin. Iza muzeja smo otišli u obnovljenu Gradsku kuću, gdje nam je održao predavanje vodić o gradu, o stilu i značaju gradske kuće, gdje se nalazi originalna izložba o sudbonosnoj Senćanskoj bitci, koja je bila 1697. godine. Tu smo vidjeli originalnu nošnju tadašnjih vojnika, razne slike i dokumente i jedan kratki film o bitci. Poslije filma smo se popeli na vidikovac na visinu od 56 metara sa kojeg smo posmatrali grad, okolicu, pa čak smo vidjeli i tornjeve segedinske katedrale.

Sa kulturnog programa vratili smo se u župu sv. Franje, gdje nas je obilnim ručkom pogostio župnik Mikić. Nakon ručka posjetili smo još u centru grada crkvu sv. Stjepana kralja u kojoj nas je dočekao i tumačio nam znamenitosti crkve dekan Oskar Seleš.

 
Ministarstvo obrazovanja posjetilo „Paulinum“ Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Svibanj 2019 12:13

Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište  (kolegij) „Paulinum“ ustanovljena je od Subotičke biskupije i ima državno priznanje. Gimnazija je jezična klasičnog smjera, koja prije svega priprema učenike za teološke i filozofske studije, a zatim za materinske jezike,  klasičnu kulturu i povijest. Škola je pod nadzorom crkvenih i državnih vlasti. Zato od vremena do vremena gimnaziju posjećuju crkveni i državni predpostavljenici. U nedavnoj posjeti, koju je organizirao pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš, bili su Dr. Aleksandar Pajić zamjenik ministra prosvete i odgovoran za srednjoškolsko obrazovanje iz Beograda, zatim podsekretari pokrajinskog sekretarijata Žolt Sakalaš i Milan Kovačević.

Delegaciju je primio ravnatelj mons. Jožef Mioč sa suradnicima, iza toga su obilazili školske prostorije i razgovarali su o usklađivanju plana i programa nastave gimnazije, gdje se uvijek nešto mijenja i dopunjuje.

 
Predstavljanje „Paulinuma” na sajmovima Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Svibanj 2019 12:01

Približavanjem završetka nastave za osmaše, u mjesecima ožuljka i travnja, priređuju se po regijama sajmovi obrazovanja. Na tim sajmovima, srednje škole se predstavljaju, da bi se učenici osmog razreda lakše mogli odlučiti i birati neku srednju školu. Do sada „Paulinum” je pozvan i prezentiran u školi u Bačko Petrovom Selu i na regionalnom sajmu u Adi. Na sajmovima „Paulinum” predstavlja svoj profil, predmete i daje informacije o gimnaziji i sjemeništu (kolegiju). Prema običaju maturanti „Paulinuma” daju savjete i djele brošure, odnosno prospekte zainteresiranima.

 
Posjet župama Čantavira i Kelebije Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Svibanj 2019 11:46

Zajednica „Paulinuma”  prema mogućnostima, rado ide na susrete i posjete po župama. Susreti su radi sticanja iskustava za  paulince, a zatim da vjernici vide sjemeništarce i učenike jedine katoličke škole na našim prosotrima. Svaki susret počinje sa sv. misom . Iza sv.mise je druženje sa djecom i mladima, odnosno razgovori sa vjernicima, koji fizički, materijalno i moralno podržavaju tu važnu ustanovu biskupije.

U poslije podnevnim satima se organiziraju neke slobodne aktivnosti, koji su vezani sa pobližem upoznavanju i na nekim školskim programima. Paulinci su bili 24. ožujka u posjeti župi Čantavir, a 31. ožujka na Kelebiji. Kao i u prijašnjim godinama učenici su bili lijepo primljeni i prihvaćeni,  te se vratili  u „Paulinum” sa nezaboravnim doživljajem i dobrim iskustvima.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 48