Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Vijesti
Vijesti
Susret mladih u Mužlji Ispis E-mail
Četvrtak, 10 Listopad 2019 11:00

Pod lozinkom " S krilima i s korjenjima" priređen je susret mladih u Mužlji. Susret je organiziran s pozivom zrenjaninskog biskupa dr.Laszla Nemet SVD na razini biskupije i održan je u kolegij .Emaus", Prvo predavanje pod naslovom "S korjenjima" održao je glumac Csaba Pindroch iz Budirnpešte. Drugo predavanje je glasilo" S krilima", kojeg je iznio franjevac Hugo Guja iz Koložvara. Na susretu je cijelo vrijeme sudjelovao i biskup Nemet, komu je bio upriličen tema "Pitaj biskupa", a zatim je sljedio  neposredan razgovor. Na cijelo dnevnom susretu mladi su imali prilike razgovarati sa gostima franjevcima iz Rumunjske, sa paulincima iz Subotice, zatim sa kolegijalcima iz Mužije i iz Zrenjanina. U dvorani za fizičku kulturu, održani su po grupama razne aktivnosti i igre. Za duhovne razgovore, molitve i klanjnje Presvetom Sakramentu, sudionici su imali prilike otići u kapelu kolegija ili u župnu crkvu. Za vrijeme susreta mladi su bili ugošćeni jelom i pićima ne samo u podne, nego i na kraju čak sa bogatim agapeom, kojim ih je biskup častio.

 
Berbanski dani na Paliću Ispis E-mail
Četvrtak, 10 Listopad 2019 10:39

Sredinom rujna na Paliću su održani jubilarni .Berbanski dani". Ova manifestacija se održava već točno 30 puta, koja je već tracionalna u čast berbe grožđa i drugog voća, po kojima je naš kraj prepoznatljiv. Posjetioci su mogli imati bogat gastronomski program, bazar rukotvorevina, prerađevine meda, voća, vina i rakije. Uz to je priređen i zabavni program plesa, glazbe i igraonice za djecu. Na ovogodišnjim danima berba učestvovali su i vitezovi vina, zvani "Arena Zabatkiensis" i po prvi puta biranje "kraljice berbe". Paulinci svake godine posjećuju berbanske dane, prije svega jer je ta manifestacija prilika za rekreaciju i za upoznavanje mnogovrsnih prirodnih proizvoda .Nakon obilaska sajma, prema dugogodišnjem običaju, i sad nas je počastio državni tajnik IMRE KERN sa jelom i pićem.

 
Bivši maturanti su postali brucoši Ispis E-mail
Četvrtak, 10 Listopad 2019 10:34

Maturanti 2018/19. koji su četiri godine pohađali našu gimnaziju, uspješno su položili ispit zrelosti i postali su prema uzrečici "brucuši". To znači, da su nakon mature primljeni na visoke škole i fakultete. Njima ljetno vrijeme nije značilo odmor ili prave ferije, nego su morali spremiti se za prijemne ispite. Sa radošću su nam javili, da su položili prijemne ispite i da su primljeni na željene fakultete. Dvojica su upisali bogoslovni fakultet (Italija,Hrvatska),dvojica učiteljski fakultet (Subotica,Sombor) a jedan je primljen na pravni fakultet sveučilišta .Pazmany Peter" u Budimpešti. Našim bivšim maturantima želimo da se snađu na novim učilištima, da dobro uče, te da na vrijeme završe svoje studije i da budu vrijedni članovi Crkve i društva u našoj sredini.

 
Posjet iz Pokrajinskog tajništva za obrazovanje Ispis E-mail
Utorak, 17 Rujan 2019 12:59

Reforma školstva u Republici Srbiji počela je prije dvije godine. Od ove školske godine u gimnazijama intenzivno se provode  odredbe , koje su predviđene za konom. Svaka gimnazija koja želi imati akreditaciju i verifikaciju, mora svoj plan i program preinačiti prema  odredbama Ministarstva obrazovanja iz Beograda i prema uputstvu Pokrajinskog tajništva za obrazovanje.

Gimnazija „Paulinum” koja posjeduje akreditaciju, također mora da se drži propisa , isto tako kao i druge priznate škole. U vez reforme i upriličenja plana i programa rada gimnazije „Paulinum”, posjetili su našu školu iz Pokrajinskog tajništva za obrazovanje iz Novog Sada,  zamjenik tajnika za obrazovanje Žolt Sakalaš, glavna inspektorica za Vojvodinu Jelena Piger i savjetnik za obrazovanje Viktor Pal. Sa delegacijom su razgovarali, ravnatelj naše gimnazije Mons.Jožef Mioč, prof.dr.sci. Josip Ivanović i prof. i vanjski inspektor Oto Čorba. Nakon razgovora delegacija je obišla školske prostorije, a  posjet je završen sa otvorenim razgovorom i prijateljskim susretom.

 
Preminuo je veliki dobrotvor „Paulinuma” Ispis E-mail
Utorak, 17 Rujan 2019 12:55

Nakon kratke i teške bolesti, preminuo je veliki dobročintelj „Paulinuma”, mons. Dr. dr.h.c.  JOHANN TRUMMER. Uzrečica mu je bila:” kako ne bih volio, kada cijelog života propovijedam o ljubavi.” Ova rečenica se u potpunosti odnosila na dragog pokojnika, jer on nije samo propovijedao , nego i djelom potvrdio svoje riječi, a zatim zapovijed „Ljubi Boga svoga, a zatim i bližnjega.”

Na posmrtnici je bilo napisano:”  Zahvalni smo na njegov bogat ispunjeni život, na primjerno svećeničko služenje, na crkveno-glazbenom djelovanju i na podržci Idavačke kuće „Styria” i vjerujemo da sada uživa neizmjernu Božju  ljubav i nagradu.”

Profesor Johann Trummer je bio veliki dobrotvor „Paulinuma.” Ne samo zato, jer je sjemeništnoj kapeli poklonio svoje osobne orgulje, nego je puno pomagao devetdestih godina, pa i nadalje u školskoj opremi i financijski.  Najveću pomoć nam je pružio, kada je ljetna oluja uništila krov „Paulinuma”, a voda je poplavila kapelu. Bez njegove pomoći ne smo mogli dovršiti obnovu. Osim spomenutih, rado je prihvatio i pomagao paulince, koji su nakon mature nastavili studije u Grazu.  Kada je vodstvo „Paulinuma” primio vijest o preminulom  profesoru Trummeru, unatoč ferija, naš rektor je služio misu zadušnicu u sjemenišnoj kapeli u prisutvu nekih učenika i djelatnika.

 
Ljetni radovi na Paulinumu Ispis E-mail
Utorak, 17 Rujan 2019 12:54

Ljetne ferije su  za učenike ali i za profesore opuštenost, odmor i  vrijeme za razne slobodne aktivnosti. U punom smislu, to nije tako za odgojitelje i za vodstvo jedne škole ili internata. To se odnosi i za vodstvo gimnazije i sjemeništa/internata „Paulinum”. Zgrada „Paulinuma” je stara više od pedeset godina, stoga nije čudo, što stalno treba na njoj nešto popravlajti i obnavljati. Za sve te obnove i popravke moraju da se brinu ravnatelj i vodstvo škole. Kako i prijašnjih ferija, tako i ove godine izvedeni su razni potrebni radovi. Sama zgrada je prevelika, pa se radovi ne mogu izvesti jedne godine, nego korak po korak prema rasporedu i financijskim mogućnostima.Prozore na Paulinumu su počeli mijenjati  još prije deset godina, a sada, ovog ljeta su došli na red prozori suterena. U unutrašnjosti zgrade popravljeni su mokri čvorovi, popravci na instalacijama i u razredima su obavljeni molerski radovi. Svi ti radovi su bili zahtjevni i teški, pogotovo radi ljetne vrućine. Unatoč tome, radovi su obavljeni savjeso i na vrijeme. Radove i obnove ne bi mogli izvesti bez dobročinitelja i darova vjernika. Među doboročinitelja u prvom redu trebamo spomenuti Fondaciju paderbornske nadbiskupije”Crkva u svijetu”, Uredu za suradnju s crkvama Republike Srbije, a zatim vjernicima dobre volje.  Zahvalni smo i poduzeću „Yumol”, koji je izveo radove.

 
Dani Liberana u Paderbornu Ispis E-mail
Utorak, 17 Rujan 2019 12:52

Padernborska nadbiskupija je jedna od najstarijih biskupija u svijetu. Počeci sežu za „Karolinsko vrijeme”. U Paderbornu su se susreli Karlo veliki i papa Lav III. Cilj susreta je bio učvrstiti jedinstvo i šireje kršćanstva. Biskup Baduard je također želio učvrstiti svoju Crkvu, te je tražio od Ludviga Pobožnog relikvije jednog sveca. Molba biskupa je bila uslišana i Ludvig je poslao iz Franačke iz Le Mansa kosti sv.Liberana. Dvije biskupije, Le Mansa i Paderborna su skolpile „Savez ljubavi,bratsva i mira” To traje do danas tj. više od 1200 godina. Na uspomenu za taj značajni događaj paderbornska, sada nadbiskupija i metropolija priređuje svake godine Dane Sv. Liberana sa Danima Ckrvama u svijetu. Za tu proslavu nadbiskupija zove svake godine biskupe i druge goste iz Europskih biskupija, odnosno iz drugih biskupija svijeta. Na ovogodišnjoj proslavi Dana Sv.Liberana i Dana Crkve u svijetu, pozvan je bio  od nadbiskupa Mons.Hansa Josefa Beckera i od odgovornog biskupa za Crkve u svijetu i za Misije, Mons.Matthias Koeniga  naš ravnatelj Mons.Jožef Mioč.

 
Postani i Ti dio zajednice Paulinuma! Ispis E-mail
Petak, 21 Lipanj 2019 12:12

Završavaš osmi razred i pitaš se što ćeš dalje? Aktivan si u župi i osjećaš klicu Božijeg poziva? Želiš stjecati znanje iz mnogih zanimljivih predmeta? Dođi i postani dio zajednice Paulinuma! Ukoliko si zainteresiran, svoju odluku kaži svećniku ili vjeroučitelju i oni će ti pomoći. U dogovoru sa Upravom gimnzije i sjemeništa Paulinum, možeš doći pogledati zgradu, prostorije, školski program, dnevni red i pitati što god te interesira.

Paulinum je zgrada u kojoj su smješteni internat i škola. Škola je registrirana kao Biskupijska klasična gimnazija. Predmeti su isti kao i  u drugim gimnazijama, osim što je veći naglasak na klasičnim jezicima, vjeronauku i povijesti. Nakon položene mature, može se upisati bilo koji fakultet, napose filozofsko – teološki. Osim što Paulinum nudi intelektualnu formaciju, velik je naglasak i na duhovnoj formaciji. To znači, da Paulinum poučava i odgaja i jedina je takva katolička institucija na našim prostorima.

Sve detaljne informacije glede upisa i potrebnih dokumenata možeš pitati putem

Telefona ili  faksa: +381 (0)24 555- 340,  zatim e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Sve što te zanima možeš naći i na web stranici : www.paulinum.edu.rs

Budi hrabar i odlučan! Radujemo se Tvome dolasku!

 


 
Te Deum i matura Ispis E-mail
Petak, 21 Lipanj 2019 12:01

8. lipnja su zadnji put zazvonila zvona za učenike prvog, drugog i trećeg razreda „Paulinuma“. Isti dan smo imali i Te Deum, misu zahvalnicu za proteklu školsku godinu. Svetu misu je predvodio ravnatelj gimnazije sa koncelebriranjem odgojitelja. U kapeli sjemeništa osim učenika bili su prisutni profesorski zbor, roditelji učenika i neki gosti.   Nakon oduševljene pjesme Tebe Boga hvalimo, slijedio je kratki program, koji je bio sastavljen od recitacije, sviranja i pjevanja. U ime učenika zahvalne riječi su izgovorili učenici trećeg razreda Erik Terenji i Tamás Kiss.

Pedesetčetvrta generacija Biskupijske klasične gimnazije „Paulinum“ oprostila se 13. lipnja od srednjoškolskog obrazovanja u ljetnom roku ove školske godine. Nakon pismenih i usmenih ispita slijedio je svečani završetak i proglašenje mature. Ravnatelj je proglasio uspjehe maturanata, a zatim je razrednik prof. Marijan Kujundžić ohrabrio učenike za daljnji studij. U ime maturanata govorili su Stefan Palifrov i András Hegedűs. Proglašenje mature je završen sa zajedničkom fotografijom i agapeom u blagovaonici „Paulinuma“.

 
Bili smo u Kaloči (Mađarska) Ispis E-mail
Petak, 21 Lipanj 2019 11:53

Na poziv nadbiskupa i metropolite dr. Balázsa Bábel, krajem svibnja bili smo u posjeti nadbiskupu i ujedno na školsko – naučnoj ekskurziji u Kaloči. Pri dolasku u katedrali nas je dočekao mons. Ernő Fülöp, župnik i kancelar nadbiskupa. On nam je protumačio tisuću godišnju povijest nadbiskupije i katedrale, kao i arheološke iskopine oko katedrale. Svetu misu je predvodio i propovijedao nadbiskup Bábel. S njim su zajedno misili  mons. Jožef Mioč rektor, mons. Ernő Fülöp župnik katedrale i prefekt. vlč. Laslo Tojzan. Iza mise nama u čast Mo. Vilmos Leányfalusi održao kratki koncert na orguljama. Glazbene umjetničke točke još su nas zadržale da se divimo prelijepoj baroknoj katedrali.

Zatim smo posjetili „Astriceum“ obnovljeni nadbiskupski muzej. Posjet i izlet bez agapea bilo bi siromašniji, pa nas je zato nadbiskup i župnik odveli u restoran „Judit“ na finu zakusku. Poslije podne pogledali smo školski centar „Naše Gospe“, koje vode časne sestre, među kojima se nalazi i nekadašnja naša profesorica sestra Alix Baranyi. Ona nas je provela kroz cijeli kompleks zgrade i tako smo vidjeli kako djeluju Dječji vrtić, osnovna škola i gimnazija. U kasno popodnevnim satovima vratili smo se kući puni dojmova i lijepih uspomena.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 49