Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

Home Vijesti
Vijesti
Veni Sancte i inaugracia škole Ispis E-mail
Ponedjeljak, 10 Rujan 2018 10:38

3.rujna,kao i u svim ostalim školama, zazvonila su zvona i u našoj gimnaziji i sjemeništu „Paulinum“. Nakon dva i pol mjeseca kuća je ponovno postala živa. Stariji učenici  veoma brzo su se snašli, a novi su uz pomoć odgojitelja i ostalih učenika privikli na novu sredinu. U katoličkoj Crkvi, svaki početak, svaki rad počinje sa molitvom, i to sa zazivom Duha Svetoga. Misno slavlje i Veni Sancte predvodio je ravnatelj mons.Josip Mioč, a sumisnici su bili odgojitelji, mons.Marko Forgić duhovnik i vlč.Laslo Tojzan prefekt. Na misi je sudjelovao professorski zbor,roditelji,rodbina učenika i neki vjernici. Pjevanje i sviranje je predvodio preč.mr. Dragan Muharem.

Nakon sv.mise i Veni Sanctea  svi su prešli u veliku dvoranu „Paulinuma“, gdje je slijedila tz.inaugracia, odnosno uvod u novu školsku godinu. Pod inaugracijom su učenicima predstvaljeni profesori,predmeti kojih će oni učiti, a zatim su predstvaljeni novi učenici,koji su se ove godine u lijepom broju upisali.Na kraju inaugracije prvaši su dobili simbolični poklon školskog probora, a zatim su imali prvi razredni sat.

 
Oproštaj i početak nove školske godine Ispis E-mail
Ponedjeljak, 10 Rujan 2018 08:25

Pedesettreća generacija  Biskupijske klasične gimnazije „Paulinum“ oprostila se u redovnom ljetnom roku  šk.godine 2O17/18. Nakon pismenih i usmenih ispita slijedio je svečani završetak i proglašenje mature. Sa pjesmon „ Prašta se već stari djak“  oprostili su se maturanti od svoje stare škole. Ravnatelj je proglasio uspjehe maturanata, a u svom govoru je istaknuo da je ove godine ispit zrelosti položila jedna mala četa,ali dobra i jaka. Svi su bili pohvaljeni i svi su dobili jedan mali poklon,koji će ih sjetiti na nekadašnje školske dane u „Paulinumu“. Razrednik prof.Marijan Kujudžić je ohrabrio učenike za daljnje studije, a u ime maturanata govorio je Đuro Juhas, koji se zahvalio svima, koji su njihov put pratili i pomogli da sretno završe svoje srednjoškolko školovanje.

 
Susret u Srijemskoj Mitrovici Ispis E-mail
Petak, 20 Srpanj 2018 11:39

U Republici Srbiji ima više gradova, koji potječu iz rimskih vremena. Od ovih su najpoznatiji Singidunum današnji glavni grad, Beograd, zatim Naisu, rodno mjesto rimskog cara Konstantina Velikog, današnji Niš, i Sirmium, Srijemska Mitrovica, gdje su 304. godine poslije Krista kršćani dali živote i  svjedočili svoje kršćanstvo. Među njima je najpoznatiji Sveti Dimitrije. 

Na  dan Duhova učenici i sjemeništarci Biskupijske klasične gimnazije „Paulinum“ sa odgojiteljima i profesorima su bili na naučno školskom izletu u mjesto gdje su ostatci rimskih mučenika u Srijemskoj Mitrovici.Put do ovog mjesta vodio nas je kroz slikovitu Frušku Goru. Stigavši do našeg krajnjeg cilja, odmah smo se uputili u katedralu  Svetog Dimitrija.Tu smo sa župnikom katedrale mons. Eduardom Španovićem, sa mnogobrojnim vjenicima, profesorima, učenicima i  našim poglavarima prisustvovali na svetoj misi.

Svečanu svetu misu je predvodio mons. Josip Mioč ravnatelj „Paulinuma“ uz koncelebraciju generalnog vikara i župnika katedrale mons. Eduarda Španovića i  prefekta sjemeništa vlč. Lasla Tojzan. Na svetoj misi  učenici Paulinuma su aktivno sudjelovali sa čitanjima, molitvama, recitacijama i glazbenim točkama.  Nakon Evanđelja  svjedočio je, odnosno govorio o svom zvanju Kiril Stojanov maturant. Poslije svete mise župnik nam je govorio o povijesti crkve, župe i o samome gradu, te o nacionalnoj strukturi grada i saznali smo da pored hrvatskog naroda, na župi  djeluju  mađarske i njemačke kulturne grupe.

Na objed nas je vodio mons. Eduard Španović u restoranu „Lovac“, gdje smo bili pogošćeni. Iza ručka smo se uputili u obilazak grada. Na ovom obilasku smo posjetili arheološke iskopine iz rimskih vremena: staru baziliku, carsku palaču, značajne građevine  iz prošlosti i ostatke utvrde grada. Poslije obilaska značajnih povijesnih mjesta, vratili smo se u pastoralni centar,  i tamo smo razgovarali  sa djecom i mladima, te smo na sportskom terenu župe  odigrali sa mladima prijateljsku utakmicu. Susret u Srijemskoj Mitrovici ostat će nam u najljepšoj uspomeni, jer smo se obogatili u duhovnom smislu i u intelektualnom školskom smislu. Za sve ovo zahvaljujemo župniku mons. Eduardu Španoviću.


 
Dan duhovnih zvanja u Maloj Bosni Ispis E-mail
Petak, 20 Srpanj 2018 11:35

Katolička crkva na dan Dobrog Pastira slavi Dan duhovnih zvanja. Na taj dan, vjernici u cijelom svijetu se mole za svećenička i redovnička zvanja. Ove godine u  čast Dana duhovnih zvanja - paulinci su sudjelovali na svetim misama i prije podne i poslije podne, da bi  sa prisutnim vjernicima  molili Gospodaru žetve za radnike u Božjem vinogradu.

Prije podne u Malu Bosnu na poziv župnika vlč. mr. Dragana Muharem sjemeništarci  su uzveličali slavlje sa svjedočenjem, da bi vjernici čuli da zvanja dolaze sa raznih krajeva i raznih obitelji, koji slijede glas Dobroga Pastira. Nadalje su svetu misu  animirali recitiranjem, pjevanjem  i sa instrumentalnim tačkama. Nakon svete mise svi su prešli u župski dom i tamo su sa vjernicima i generalnim konzulom Republike Hrvatske, gospodinom Mr. Velimirom Plešom, koji je sa svojom prisutnošću uzveličao slavlje,- sa malom zakuskom upoznavali se i razgovarali. Za nezaboravan susret, paulinci su zahvalni gospodinu  župniku vlč. mr. Draganu Muharem.

 
Na izložbi Mikše Roth Ispis E-mail
Ponedjeljak, 23 Travanj 2018 11:52

Pod nazivom „Obojena sunčana svijetlost“, u Subotičkom gradskom muzeju je otvorena izložba glasovitog majstora vitraža Mikše Roth. Roth je bio osnivač i vođa najznačajnije radionice umjetnosti stakala i mozaika u XIX. stoljeću. Na prekretnici XIX. i XX. vijeka u Austro-ugarskoj monarhiji počeli su se izgrađivati naveliko nove ekonomske i administrativne zgrade, crkve, kulturno-zabavni objekti, banke, restorani i izložbene prostorije. Da bi se istakla njihova raskošna i reprezetativna funkcija ukrašavali su ih kipovima, zidnim slikama, keramikom, mozaicima i vitražima. Mikša Roth kao zanatlija stakla i mozaika, počeo je najprije u skromnoj osobnoj radionici izraditi ofarbane prozore, a zatim je radionica prerasla u jednu veliku tvornicu stakala i mozaika. Iz njegove tvornice su izrađeni najljepši prozori, vitraži u zgradi Parlamenta u Budimpešti, zatim u kapelici u kraljevskoj palači, u Muzičkoj akademiji, Nacionalnoj banci, zatim mnoge grobnice i mauzoleji su također ukrašeni vitražama Mikše Roth. O najljepšim vitražama pod naslovom „Obojena sunčana svijetlost“ je priređena izložba u Subotici, koju smo i mi posjetili.

 
Pisanica od srca za Suboticu Ispis E-mail
Ponedjeljak, 23 Travanj 2018 11:44

Tradicionalni Hrvatski Uskrsni običaj je farbanje uskrsnih jaja – pisanica, znak je međusobnog darivanja. Na proljeće perad počinje nesti jaja, koja u sebi skrivaju životnu snagu, a rođenje malenog pileta iz jajeta simbolizira izlazak Krista iz groba, tj. uskrsnuće i život vječni. Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije je kao prva u Hrvatskoj, pokrenula projekt izrade velikih uskrsnih jaja, oslikanih u naivnoj umjetnosti. Spomenuta županija je bila prva, koja je sa pisanicama počela da širi radost poklonima pisanica izvan Hrvatske. Prvi grad koji je dobio na poklon pisanicu bio je Rim, zatim Vatikan (poklon svetom ocu papi Benediktu XVI.), zatim Milano, Budimpešta, Brisel, Prag, Graz i ostali europski gradovi, među kojima, prošle godine i ove godine dobila i Subotica.

 
Nastup u staračkom domu „Vila Ancora“ Ispis E-mail
Ponedjeljak, 23 Travanj 2018 11:39

Starački dom „Vila Ancora“ je jedan od najbolje opremljenih domova za stare i nemoćne u Subotici. Ovaj dom se nalazi u najljepšem dijelu Parka Palić. Direktorica institucije Livija Biro, se trudi da osim svagdašnjih, redovitih obveza i njege, pruži ugođaj na duhovnom i zabavnom planu. Ona je pozvala učenike „Paulinuma“ da prirede jedan prigodni programa i time da obraduju i zabave stare i nemoćne u domu. Program paulinaca se sastojao od govora, recitacija i glazbenih točaka, koje su izveli: Đuro Juhas, Andraš Hegeduš, Danijel Hatnađ, Adam Petrović, Tamaš Kiš i David Đuriš.

 
Svečani program u Gradskoj kući Ispis E-mail
Ponedjeljak, 23 Travanj 2018 11:17

Već više od dva desetljeća učenici „Paulinuma“ su zamoljeni da sudjeluju na svečanom Uskrsnom programu u Gradskoj kući u organizaciji subotičkog Kulturnog društva „Eletjel“. Ove godine program glazbeno-književne večeri je priređen na temu „Et Resurexit“. Sjemenišni zbor Schola cantorum Paulinum je godinama nastupao s raznim vokalnim točkama, a ovogodišnju večer su svojim nastupom uzveličali instrumentalnim točkama Danijel Hatnađ, Tamaš Kiš i Adam Petrović. Posebnost programa je bila što na kraju večeri pod vodstvom časne sestre Marije Melanije žene su pripremile ukrašena uskrsna jaja i to su dijelile posjetiocima.

 
Po redu šesti paulinac je postao biskupom Ispis E-mail
Utorak, 13 Ožujak 2018 13:17

Prvotna zadaća jednog sjemeništa i katoličke gimnazije da odgaja svećenike i crkvene službenike. Ovo potvrđuje 55. godišnje postojanje „Paulinuma”. Najveći broj subotičkih svećenika i ostalih svećenika na našim prostorima su bili paulinci. Tijekom djelovanja i postojanja „Paulinuma” ovoga mjeseca je imenovan mons. dr. Petar Palić, novim hvarskim biskupom.

Mons. dr. Petar Palić je rođen 1972. godine u Janjevu, skopsko-prizrenskoj biskupiji. Nakon osnovne škole, pohađao je klasičnu gimnaziju u Skopju i u Subotici, gdje je i maturirao. Bogoslovni fakultet je završio u Zagrebu, a specijalizaciju na teološkom fakultetu u Gracu, gdje je postigao doktorat iz teologije. Za svećenika dubrovačke biskupije je zaređen 1996. godine. obnašao je razne službe u biskupiji i u hrvatskoj, a imenovanje za biskupa je zatekao kao generalnog tajnika Hrvatke biskupske konferencije. Bivšem paulincu, novom biskupu, od srca čestitamo na imenovanju i želimo mu Božji blagoslov za njegov budući apostolski rad.

 
U Galeriji likovne umjetnosti Ispis E-mail
Srijeda, 07 Ožujak 2018 12:23

Subotička ulica Braće Radića je jedna od najljepših ulica grada. Ulica je izgrađena i poprimila izgled u drugoj polovici XIX.  i u XX. stoljeću. U cijeloj ulici su prizemne obiteljske kuće imućnih građana, koje su sačuvane u izvornom obliku sve do danas. O ovoj ulici je upriličena foto izložba u Galeriji likovne umjetnosti. Kroz izložbu vodila nas je i tumačila direktorica galerije Nela Tonković.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 44