Datum

Link

Home Vijesti
Vijesti
Veni sancte i inaugratia škole Ispis E-mail
Subota, 16 Rujan 2017 11:06

Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište „Paulinum“ ove školske godine obilježuje 55-tu obljetnicu postojanja. Ova školska godina je započela 04. rujna, kada su nakon ljetnjih ferija učenici ponovno se vratili u prostorije „Paulinuma“. Zaziv Duha Svetoga, Veni Sancte je bio isti dana u 9 sati, u kapeli sjemeništa. Svetu misu su služili ravnatelj gimnazije mons. Josip Mioč, duhovnik mons. Marko Forgić i gost iz Makedonije preč. Zoran Stojanov. Na misi su se okupili osim učenika, roditelji, profesori, gosti i dobročinitelji. Pjevanje i sviranje je predvodio preč. Dragan Muharem.

Nakon svete mise svi su prešli u veliku dvoranu „Paulinuma“, gdje je održana inaugracija, odnosno uvod u novu školsku godinu. Na inaugraciji je govorio ravnatelj o radu i o važnosti škole, a zatim su upoznati novi učenici, kojima je podijeljen simbolični poklon školskog pribora. Za prvoškolce je slijedio prvi razredni sat, a sa ostalima su produžili razgovare profesori, roditelji i bivši učenici.

 
Pripremna sijednica Nastavničkog zbora Ispis E-mail
Subota, 16 Rujan 2017 11:01

Prema propisu Ministarstva obrazovanja za početak nove školske godine trebaju profesori i nastavnici održati pripremnu sijednicu. Gimnazija „Paulinum“ se također drži propisa i u našoj školi je održana pripremna sijednica nastavničkog zbora. Sijednicu je vodio naš ravnatelj, a na dnevnom redu je bilo govora o nastavnom planu i programu, o predmetima, o profesorima i o cijelokupnom funkcioniranju gimnazije.  Ravnatelj je u svom govoru istaknuo da je „Paulinum“ mala škola, ali dobra škola, koja nije usmjerena toliko na mnoštvo učenika, nego više na kvalitetu. Nakon govora ravnatelja profesori su iznijeli svoja iskustva i svoje prijedloge za u korist rada nove školske godine. Sijednica je zatvorena sa ne vezanim razgovorom i kratkim agapeom.

 
Ljetni radovi na zgradi "Paulinuma" Ispis E-mail
Subota, 16 Rujan 2017 10:56

Nakon završetka školske 2016/17. godine odmah su počeli radovi na obnovi zgrade gimnazije i sjemeništa „Paulinum“. Svaka zgrada nakon dvadeset godina već zastari i potrebne su razne obnove. Pogotovo to vrijedi za jednu odgojnu i obrazovnu instituciju koju svake godine treba obnavljati, nešto dati popravljati, a zatim i modernizirati. Zgrada „Paulinuma“ je stara više od pedeset godina i zato stalno treba dati nešto  obnavljati i popravljati. Preko ovog ljeta uprava „Paulinuma“ je dala prije svega učvrstiti limene ploče krova, zatim oluke i dimnjake. Ovi radovi su bili zahtjevni i teški, a majstorima nije bilo lako raditi po ljetnjoj tropskoj vrućini. Unatoč toga, radovi su na vrijeme obavljeni. Ovakve ozbiljne radove ne bi mogli dati izvesti bez vjernika i dobročinitelja. Prije svega, zahvaljujemo Upravi za suradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Republike Srbije, koja je najvećim dijelom financirala ove radove. Zahvaljujemo također poduzeću „Yumol“ i poslovođi Jožefu Zemki, koje je bio odgovoran za radove i da su radovi završeni do početka nove školske godine.

 
Rekreacija u Morahalom (Mađarska) Ispis E-mail
Srijeda, 28 Lipanj 2017 11:10

Po nekadašnjem sjemeništarcu i učeniku „Paulinuma“, sada župniku u Ruzsi vlč. Zoltanu Negyeli bili smo pozvani na jednodnevni izletu u glasovitoj banji Moraholam. Prije rekreacije po bazenu, posjetili smo mjesnu crkvu, gdje nas je dočekao g. župnik Balázs Joó. On je govorio je o povijesti crvke i župe, a zatim smo bili počašćeni agapeom. Iza toga cijelo poslijepodne, pa do večernjih sati, smo bili u lijekovitoj banji na rekreaciji u dvadeset devet bazena. Nakon opuštajućeg programa u Aqua parku, zahvalni župniku Zoltanu za nezaboravan dan u Moraholam, vratili smo se u sjemenište.

 
Bili smo u Bačkoj Topoli i Zobnatici Ispis E-mail
Srijeda, 28 Lipanj 2017 10:49

Krajem svibnja učenici „Paulinuma“ posjetili su župu Bačku Topolu i ergelu u Zobnatici. Bačka Topola posjeduje pismene dokumente iz XV stoljeća, ali točan naziv o mjestu je iz XVII stoljeća i dobila je ime po drvima topola, jer je u mjestu i okolici bilo puno drva topole. Prva crkva je građena 1764. godine, a današnja 1904. godine. Crkva je u neogotskom stilu i najduža je u biskupiji i u Republici, duga je 72 m. U ovoj crkvi su paulinci sudjelovali na nedjeljnoj svetoj misi u devet sati. Misio je rektor mons. Josip Mioč, preč. Ferenc Fazekas, dr. Ivica Radak-Ivanković i prefekt vlč. Laslo Tojzan. Misu su animirali paulinci, sa čitanjima, recitacijom, sviranjem i pjevanjem.

Iza svete mise bio je susret sa vjernicima u župskom domu. Zatim su paulinci posjetili gradsku kuću, gradski muzej i pravoslavnu crkvu. Obilnim ručkom je pogostio sjemeništarce u restoranu „Gurman“g. Gabor Kislinder, gradonačelnik Bačke Topole.  U poslijepodnevnim satima bila je rekreacija na ergeli Zobnatica. Tu smo obišli ergelu, muzej o konjima, muzej kovačnicu, hipodrom, i na posljetku kaštel „Törley“ i galeriju slika.

Puni doživljaja i lijepim uspomenama vratili smo se u predvečernjim satima u sjemenište „Paulinum“.

 
Noć muzeja Ispis E-mail
Srijeda, 28 Lipanj 2017 10:43

Počeci kulturnog programa pod nazivom „Noć muzeja“,  sežu od 1999. godine iz Francuske. Od godine 2003. ova manifestacija se priređuje po cijeloj Europi. U ovaj program se uključio i grad Subotica prije dvanaest godina. Ove godine u gradu su bile izložbe i priredbe na dvadeset devet lokacija.

Učenici „Paulinuma“, svake godine posjećuju „Noć muzeja“. Ove godine prije svega paulinci su posjetili sinagogu, izložbu u Židovskoj crkvenoj općini, a zatim su pogledali izložbu slika u Galeriji dr. Vinko Perčić. Nakon zajedničkog obilaska, učenici su i sami obišli mnoge druge izložbe u gradu. Ovakve priredbe,kao „Noć muzeja“ su izazovne i radi toga su veoma dobro posjećene.

 
Dan duhovnih zvanja Ispis E-mail
Srijeda, 28 Lipanj 2017 10:23

Četvrta nedjelja iza Uskrsa je ujedno nedjelja Dobroga Pastira, odnosno Svjetski dan duhovnih zvanja. Tom prigodom već po pedeset četvrtoj godišnjoj tradiciji sjemeništarci priređuju prigodni program u čast toga dana. Nakon uvodnih misli rektora o duhovnim zvanjima, slijedile su točke, recitacije, govori, pjevanja i sviranja, koje su zaključene sa porukom pape Franje o Svjetskom danu duhovnih zvanja. Iza prigodnog programa slijedila je svečana dvojezična sveta misa, koju su služili sjemenišni odgojitelji. Pod misom su svjedočili i govorili o svom zvanju Tomislav Ristov i Leon Tapai.

 
Posjet kolegija "EMAUS" u Mužlji Ispis E-mail
Srijeda, 28 Lipanj 2017 10:17

Pošto župu Mužlju gotovo pedeset godina vode redovnici salezijanci, kojima je glavna zadaća odgajanje mladeži, zbog toga su kolegij „Emaus“ otvorili 2002. godine. Kolegij sve do zadnjih godina je funkcionirao sa skromnim mogućnostima. Od prošle godine kolegij je prihvaćen i podržan od Republike Mađarske i od nekih dobročinitelja i zato je zgrada i unutrašnjost potpuno obnovljena. Osim toga sagrađena je nova sportska dvorana.

Sjemeništarci i učenici „Paulinuma“ su u prošlosti već bili u posjetu kolegijalcima u Mužlji, a sada nakon obnove, ne samo radi posjete, nego i radi sporske utakmice u novoj dvorani. Pozivu smo udovoljili i proveli cijelo poslijepodne u kolegiju. Kada smo odigrali nekoliko utakmica,ustanovilo se da oni u sportskim disciplinama bili jači od nas.Poslije utakmice bili smo počašćeni obilnom večerom u blagavaonici kolegija. Osim posjete kolegiju bili smo u župnoj crkvi i u samostanu salezijanaca.

 
Sajam obrazovanja Ispis E-mail
Srijeda, 28 Lipanj 2017 10:09

U sportskoj dvorani srednje tehničke škole „Ivan Sarić“, u Subotici, krajem travnja održan je jednodnevni sajam obrazovanja. Među brojnim subotičkim srednjim i visokim školama predstavila se i Biskupijska klasična gimnazija „Paulinum“. Proiciran je i predstavljen život i rad, te predmeti i informacije gimnazije i sjemeništa (kolegij) „Paulinum“. Na našem štandu su prema običaju dežurali maturanti. Dijeli li su brošure i davali informacije zainteresiranima, pogotovo učenicima osnovnih škola, o našoj ustanovi.

 
ZA OSMAŠE Ispis E-mail
Petak, 21 Travanj 2017 09:09

Postani i Ti dio zajednice Paulinuma!

 

Završavaš osmi razred i pitaš se što ćeš dalje? Aktivan si u župi i osjećaš klicu Božijeg poziva? Želiš stjecati znanje iz mnogih zanimljivih predmeta? Dođi i postani dio zajednice Paulinuma! Ukoliko si zainteresiran, svoju odluku kaži svećniku ili vjeroučitelju i oni će ti pomoći. U dogovoru sa Upravom gimnzije i sjemeništa Paulinum, možeš doći pogledati zgradu, prostorije, školski program, dnevni red i pitati što god te interesira.

Paulinum je zgrada u kojoj su smješteni internat i škola. Škola je registrirana kao Biskupijska klasična gimnazija. Predmeti su isti kao i  u drugim gimnazijama, osim što je veći naglasak na klasičnim jezicima, vjeronauku i povijesti. Nakon položene mature, može se upisati bilo koji fakultet, napose filozofsko – teološki. Osim što Paulinum nudi intelektualnu formaciju, velik je naglasak i na duhovnoj formaciji. To znači, da Paulinum poučava i odgaja i jedina je takva katolička institucija na našim prostorima.

Sve detaljne informacije glede upisa i potrebnih dokumenata možeš pitati putem

Telefona ili  faksa: +381 (0)24 555- 340,  zatim e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Sve što te zanima možeš naći i na web stranici : www.paulinum.edu.rs

Budi hrabar i odlučan! Radujemo se Tvome dolasku!

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 42