Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Vijesti
Vijesti
Predstavljanje knjige o „Paulinumu“ Ispis E-mail
Petak, 21 Lipanj 2019 11:43

27. svibnja u Gradskoj knjižnici predstavljena je knjiga o „Paulinumu“, koja je izdana pod naslovom „Paulinum“ od 1962 do danas. Knjigu je sastavila Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište (kolegij) „Paulinum“ kojoj je glavni i odgovorni urednik mons. Jožef Mioč, ravnatelj „Paulinuma“. Nakladnik knjige je izdavačka kuća „Agape“ pod vodstvom dr. Karolja Harmath iz Novog Sada. Prezentaciju je vodio Károly Szabó predsjednik udruge "Kršćanskog intelektualnog kruga". Bivši učenici gimnazije Mr. Dragan Muharem, župnik i publicista i dr. Oszkár Csizmar župnik i sveučilišni profesor u Segedinu su govorili najprije o svojim provedenim danima u „Paulinumu“ a zatim  o knjizi.

Na predstavljanju knjige učenici "Paulinuma" su čitali dijelove iz knjige i nastupili sa glazbenim točkama. Glavni odgovorni urednik o svom izlaganju govorio je o tome, kako je došlo do ovog vrijednog povijesnog izdanja. Istaknuo je da je posebna vrijednost orginalna dokumentacija o otvaranju  i odobrenju „Paulinuma“, a zatim su velika vrijednost svi tabloi od otvaranja gimnazije do danas.  Prezentacija je protekla sa velikim zainteresiranjem, koja je potvrđena velikom brojem prisutnih.

 
Dan duhovnih zvanja Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Svibanj 2019 12:44

Povodom Svjetskog dana duhovnih zvanja i prema dugogodišnjoj tradiciji „Paulinuma“, sjemeništarci  i učenici su priredili prigodni program u čast dana.  Na početku prigodnog programa u kojem je rektor govorio o duhovnim zvanjima,  slijedile su točke, recitacije, govori, te točke sa pjevanjem i sviranjem. Program je završen sa porukom pape Franje o Svjetskom danu duhovnih zvanja. Iza prigodnog programa slijedila je svečana dvojezična sveta misa, koju su služili sjemenišni odgojitelji. Pod misom su svjedočili i govorili o svom zvanju Stefan Palifrov i Andraš Hegediš.

 
Gosti iz Njemačke Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Svibanj 2019 12:37

Godina 1990. donijela je promjene i izmjene državnih sustava. Prestanak diktature u Rumunjskoj i rušenje berlinskog zida, označio je prestanak socijalizma i preinačenja Istočne Europe. Nakon svih tih promjena, vidjelo se u kakvim teškim prilikama su živjeli ljudi u tim državama. Zapadne države i humatinarne organizacije uvidjevši to, odmah su organizirale razne akcije za pomoć. Među prvima se javila Ost- Europa-Hilfe (Pomoć-Istočnoj Europi) i ‚‚von Boeselager Stiftung’’ (Fondacija Boeselagera), koju je osnovala gospođa Csilla von Boeselager. Njena fondacija je osnovana za pomoć prije svega Mađarske države, Rumunjske i Vojvodine.

Naš rektor se odmah nakon promjene upoznao sa gospođom Boeselager i stupio u kontakt sa njenom fondacijom, koja gotovo 30 godina pomaže učenike i gimnaziju“ Paulinum“. Jedna od organizacije za pomoć je Christiane Träger, a za transponiranje, koja se organizira preko Maltežana je dr. Elisabeth Fessl de Alemany. Prema mogućnostima darovatelja, odnosno neki iz fondacije od vremena do vremena posjećuju primaoce darova u spomenutim državama. Iza Uskrsa darovatelji su posjetili Suboticu i  Paulinum. Nakon posjete sa zadovoljstvom su ustanovili da im je drago, što mogu učenike i gimnaziju  „Paulinum“ pomagati.

 
Posjet župi i gradu Senta Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Svibanj 2019 12:31

Grad Senta spada među najstarija naselja u Vojvodini i upravo zato grad je pun povijesnih, kulturnih i vjerskih znamenitosti. Pošto iz grada Sente uvijek imamo učenike, zato smo odlučili da ćemo ići u posjetu u tom gradu. Prije svega bili smo gosti župnika Eda Mikića. U crkvi sv. Franje imali smo sv. misu, susret sa djecom i sa vjernicima. Misu je predvodio naš rektor mons. Jožef Mioč, a s njime su misili mjesni dekan Oskar Seleš, župnik Edo Mikić i prefekt sjemeništa Laslo Tojzan. Svetu misu su animirali čitanjima, sviranjem i pjevanjem učenici Paulinuma, među kojima je svjedočio i govorio o svom životnom putu učenik Andraš Hegediš.

Nakon programa u crkvi slijedio je kulturni program. Prije svega posjetili smo Gradski muzej u kojem nas je upoznao sa bogatom postavkom i eksponatima muzeja, direktor i muzeolog Atila Pejin. Iza muzeja smo otišli u obnovljenu Gradsku kuću, gdje nam je održao predavanje vodić o gradu, o stilu i značaju gradske kuće, gdje se nalazi originalna izložba o sudbonosnoj Senćanskoj bitci, koja je bila 1697. godine. Tu smo vidjeli originalnu nošnju tadašnjih vojnika, razne slike i dokumente i jedan kratki film o bitci. Poslije filma smo se popeli na vidikovac na visinu od 56 metara sa kojeg smo posmatrali grad, okolicu, pa čak smo vidjeli i tornjeve segedinske katedrale.

Sa kulturnog programa vratili smo se u župu sv. Franje, gdje nas je obilnim ručkom pogostio župnik Mikić. Nakon ručka posjetili smo još u centru grada crkvu sv. Stjepana kralja u kojoj nas je dočekao i tumačio nam znamenitosti crkve dekan Oskar Seleš.

 
Ministarstvo obrazovanja posjetilo „Paulinum“ Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Svibanj 2019 12:13

Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište  (kolegij) „Paulinum“ ustanovljena je od Subotičke biskupije i ima državno priznanje. Gimnazija je jezična klasičnog smjera, koja prije svega priprema učenike za teološke i filozofske studije, a zatim za materinske jezike,  klasičnu kulturu i povijest. Škola je pod nadzorom crkvenih i državnih vlasti. Zato od vremena do vremena gimnaziju posjećuju crkveni i državni predpostavljenici. U nedavnoj posjeti, koju je organizirao pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš, bili su Dr. Aleksandar Pajić zamjenik ministra prosvete i odgovoran za srednjoškolsko obrazovanje iz Beograda, zatim podsekretari pokrajinskog sekretarijata Žolt Sakalaš i Milan Kovačević.

Delegaciju je primio ravnatelj mons. Jožef Mioč sa suradnicima, iza toga su obilazili školske prostorije i razgovarali su o usklađivanju plana i programa nastave gimnazije, gdje se uvijek nešto mijenja i dopunjuje.

 
Predstavljanje „Paulinuma” na sajmovima Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Svibanj 2019 12:01

Približavanjem završetka nastave za osmaše, u mjesecima ožuljka i travnja, priređuju se po regijama sajmovi obrazovanja. Na tim sajmovima, srednje škole se predstavljaju, da bi se učenici osmog razreda lakše mogli odlučiti i birati neku srednju školu. Do sada „Paulinum” je pozvan i prezentiran u školi u Bačko Petrovom Selu i na regionalnom sajmu u Adi. Na sajmovima „Paulinum” predstavlja svoj profil, predmete i daje informacije o gimnaziji i sjemeništu (kolegiju). Prema običaju maturanti „Paulinuma” daju savjete i djele brošure, odnosno prospekte zainteresiranima.

 
Posjet župama Čantavira i Kelebije Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Svibanj 2019 11:46

Zajednica „Paulinuma”  prema mogućnostima, rado ide na susrete i posjete po župama. Susreti su radi sticanja iskustava za  paulince, a zatim da vjernici vide sjemeništarce i učenike jedine katoličke škole na našim prosotrima. Svaki susret počinje sa sv. misom . Iza sv.mise je druženje sa djecom i mladima, odnosno razgovori sa vjernicima, koji fizički, materijalno i moralno podržavaju tu važnu ustanovu biskupije.

U poslije podnevnim satima se organiziraju neke slobodne aktivnosti, koji su vezani sa pobližem upoznavanju i na nekim školskim programima. Paulinci su bili 24. ožujka u posjeti župi Čantavir, a 31. ožujka na Kelebiji. Kao i u prijašnjim godinama učenici su bili lijepo primljeni i prihvaćeni,  te se vratili  u „Paulinum” sa nezaboravnim doživljajem i dobrim iskustvima.

 
Riblji festival Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Svibanj 2019 11:40

Subotička samouprava po drugi puta je organizirala Dane riba, odnosno Riblji festival. U centru  grada , oko  kipa Presvetog  Trojstva na postavljenim standovima posjetioci su mogli vidjeti   i  uvjeriti se sa bogatim vrstama riba, koje se nalaze u Vojvođanskim rijekama i jezerima. Posebnost je bila veliki akvarij u kojem su bile predstavljene najznačajnije vrste riba. Cilj Dana riba, odn.festivala bio, da se prizove pažnja na mnogovrsne ribe u našim vodama, a  zatim  da se upozori  stanovništvo na zdravu riblju hranu.

 
Proslava sv. Josipa Ispis E-mail
Ponedjeljak, 25 Ožujak 2019 11:17

Svetom Josipu među svetima, pripada najčasnije mjesto, jer je bio zaručnik Blažene Djevice Marije i poočim Isusa Krista. Bez obzira u koje liturgijsko vrijeme pada dan sv. Josipa, uvijek se slavi kao svetkovina. U Paulinumu dan sv. Josipa  se slavi sa posebnom pažnjom, prije svega radi časnog sveca, a zatim radi toga, što naš ravnatelj nosi ime tog velikog sveca. Svake godine u predvečerju svetkovine Paulinci priređuju prigodni program u čast sveca i za imendan rektora. Na sam dan se služi u sjemenišnoj kapeli svečana sv.misa, a zatim je slobodan raspored i blagdansko raspoloženje. Naša zajednica uvijek rado čeka taj dan i unatoč toga, što nema nastave, dan je ispunjen bogatim sadržajem.

 
Na predavanju oca Eliasa Ispis E-mail
Ponedjeljak, 25 Ožujak 2019 11:09

Otac Ohoiledwarin Elias, redovnik verbita, rodom iz Indonezije, koji  privremeno služi u zrenjaninskoj biskupiji, imao je predavanje u Kulturnom centru „Nepkör“.  Tema predavanja je bila,“Čekaj, poštuj i ljubi“. Predavanje je bilo namjenjeno srednjoškolcima ali ulaz je bio slobodan svim zainteresiranima. Velika dvorana je bila puna slušatelja, koji su sa interesiranjem pratili riječi, odnosno sviranje na gitari oca Elijasa. Iza predavanja mnogi su ostali na neposrednom i osobnom razgovoru sa predavačem.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 49