Dátum

Link

Home Híreink
Hírek
Igazgatónk a Tartományi Oktatási Titkárságon járt Nyomtatás E-mail
2017. június 27. kedd, 11:52

Az oktatás az élő folyamat, amelynek a rendszere élő kihívások előtt áll, és időről időre változásokon megy át. A tudomány és az életkörülmények előrehaladásával az oktatáson is módosítani kell, mindezekről sokat hallottunk a médiákban és sokat gondolkodunk rajta. Az bizonyos, hogy mindennek van jó és kevésbé jó oldala, pozitív vagy negatív hatása. Az oktatás és a nevelés a társadalom egyik legfontosabb kérdése. Ezért fontosak azok a lépések, amelyeket az illetékes felelősök tesznek. 2004-ben a Paulinum Gimnázium állami elismerésben és támogatásban részesült. Azóta sok változás történt, ami a gimnázium működését illeti, és ezért a hónap elején iskolánk igazgatóját, msgr. Miocs Józsefet fogadta Nyilas Mihály a Tartományi Oktatási titkár és a helyettes titkár, Szakállas Zsolt, akikkel igazgatónk elbeszélgetett az iskola működéséről.

 
A Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió felvételezése iskolánkról Nyomtatás E-mail
2017. június 27. kedd, 11:48

Az iskolaév végén nem csak a diákok vannak nagy elfoglaltságban, hanem a különböző médiák is. A tanulók minél jobb eredményt szeretnének elérni, vagy minél sikeresebben letenni a felvételi vizsgákat, eltekintve attól, hogy a kisérettségiről, vagy a nagyérettségiről van szó. A nagyérettségi nagyobb gonddal jár, hiszen a főiskolákra, illetve az egyetemekre a felvételi vizsga komoly kihívást jelent.

A médiások leginkább ebben az időszakban járják az iskolákat, beszámolókat készítenek, bemutatják az iskolák működését, az irányzatokat és a szakokat. Az elmúlt héten a Paulinumban járt a Pannon Rádió, valamint a Szabadkai Magyar Rádió szerkesztője Szabó Hangya Teréz, aki tájékoztató műsort készített a gimnáziumról. A műsort többször sugározta mindkét rádió, a hallgatóktól viszont pozitív visszajelzést kaptunk.

 
Ismét egy paulinistából pap lett Nyomtatás E-mail
2017. június 27. kedd, 11:39

A Paulinum Gimnázium és Szeminárium (Kollégium) a 2017/2018-as iskolaévben az 55. működési évibe lép. Az 55 éves folyamatosága bizonyítja az intézmény fontosságát és létjogosultságát. Az öt püspök, a számos lelkipásztor, egyházi és világi személy, akik egykor paulinisták voltak önmagukért beszélnek. Ezek vidékünkön, országunkban, Európa- és világszerte tevékenykednek és öregbítik a Paulinum nevét. Ennek a legjobban a nevelők és a tanárok örülnek. Az iskola célja elsődlegesen az egyházi hivatásra nevelni, de ugyan ott van a hangsúly a egyháziaságon és a keresztény értékeken. Ebben az értelemben minden érdeklődőt a Paulinum mindenkit szeretettel vár.

Július 29-én, Péter és Pál napján a szabadkai székesegyházban főpásztorunk pappá szentelik Hajdú László diakónust, egykori paulinistát. Hajdú László péterrévei születésű. A Paulinum Gimnázium befejezése után, a szegedi Gaál Ferenc hittudományi főiskolán végezte teológiai tanulmányait. Újmiséje július 1-én lesz a péterrévei Mindenszentek templomában. Újmiséje után a főpásztor belátása szerint, majd megkezdi lelkipásztori teendőit az egyházmegye egyik plébániáján.

 
Búcsúztak az érettségizők Nyomtatás E-mail
2017. június 22. csütörtök, 11:12

Június hónap folyamán minden oktatási intézmény programja eseményekben igen gazdag. Mindez a tanévzáró és az érettségi vizsgák miatt van. A Paulinum Gimnázium és Szeminárium (Kollégium) sem kivétel ez alól. Június 9-én az iskola megtartotta hálaadását a szentmise keretében az elmúlt 2016/2017-es iskolaévért. Folyó hó 14-én viszont az érettségizők számára eredményhirdetés és záróünnepség volt.

Az eredményhirdetésre az iskola nagytermében került sor, amely a „Ballag már  a vén diák” című énekszámmal vette kezdetét. Ezt követően két szavalat hangzott el magyar és horvát nyelven, melyet Hajnal Arnold és Szeles Kolos adtak elő. Az ünnepséget msgr. Miocs József igazgató nyitotta meg köszöntő beszédével, amelyben minden jelenlevőt köszöntött. Beszédében kiemelte, hogy az érettségi vizsga első lépés az életbe az érettségizők számára. A Paulinumban kapott képzés és nevelés szilárd alapot adott a tovább tanuláshoz. A záróünnepség csúcspontja az eredményhirdetés volt, amelyen az igazgató a vizsgáztató bizottság nevében közzétette az eredményeket. A négy év szorgalmas munkáért és az érettségin elért sikerért elismerésben részesült Kralusz Patrik és Ristov Tomislav. Tápai Leon és Kralusz Patrik az érettségizők nevében megköszönték a tanárok és a nevelők fáradságát. Ezt követte a diákok himnusza a „Gaudeamus igitur”, utána viszont dr. Fehér Tivadar osztályfönök búcsúztató beszéde, amelyben felhívta őket, hogy a képességeiket és a szerzett tudásukat a most előttünk megnyíló világban kamatoztassák. Az alkalmi műsort ft. Dragan Muharem tette emeltebbé egy zongora improvizációs játékkal.

 

Tápai Leon elismerésben részesült a négy év alatti képzőművészeti tevékenységéért. A záróünnepség a tanárok, nevelők, szülők, rokonok és vendégek kézfogásával és jókívánságaival zárult, amelyet családias hangulatú állófogadás követett. Az érettségizőinkre Isten áldása szálljon és kívánjuk, hogy az általuk kívánt főiskolákra, illetve egyetemekre sikeres felvételt nyerjenek.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 115