Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink
Hírek
Hivatások napja Nyomtatás E-mail
2022. május 20. péntek, 08:07

„Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot…” – mondja Jézus. Keresztény kötelességünk az élet minden terén hivatásunkat és munkafeladati körünket úgy végeznünk, hogy ezáltal is hitünkről tegyünk tanúságot szavaink és tetteink révén. Idén május 8-án volt húsvét negyedik vasárnapja, amelyen 1963 óta szent VI. Pál pápa kezdeményezésére a Jó Pásztorra emlékezünk, és imádkozunk a hivatásokért, különösképpen a lelki hivatásokért. Szabadkán a Paulinum megnyitására az akkori ifjak előtt abban az évben került sor, amikor VI. Pál pápa kezdeményezte a hivatások világnapját. Az elmúlt hat évtized alatt a Paulinumban számos fiatal fordult meg, akik közül egyházmegyénkben és világszerte látnak el plébániákat, illetve egyházi feladatokat. Az elmúlt évek számos változást hoztak magukkal. Mára már országunk egyetlen katolikus gimnáziuma a Paulinum Gimnázium és Szeminárium (kollégium) nyílt oktatási intézmény, amely fiúkat és lányokat keresztény értékekre és felelős életre nevel. Ezen a napon a diákjainkkal a szabadkai székesegyházban az egybegyűlt hívekkel együtt imádkoztunk Urunkhoz, a Jó Pásztorhoz további hivatásokért. A szentmise előtt a diákok az intézet rektora, msgr. Miocs József vezetésével alkalmi műsort tartottak. Elhangoztak szavalatok, amelyeket Szepesi Albert Langer Ilonától a  Szent Pál levele című verset és Kontra Antonij „Oj budi svoj” August Šenoa versét mondta el. J. S. Bach  Coral – Jesu meine Zuversicht művét  Kiss Szilveszter adta elő. Citerán Gyuris Bálint „Szent Miklósi dombok” című darabot szólaltatta meg. Ördög Valentin hegedűn és Kontra Antonij gitáron Úrtól szóló leki sanszont, majd Varga Sámuel orgona kísérete mellett Huszár Ádám  o. B. Sokoltól Adoro te devote-t (Imádlak és áldalak) énekelte el.

Végezetül egy duett A. Dvoržak – Humoreska című műve hangzott el, amelyet Pozder Damján fuvolán és Kontra Antonij gitáron adtak elő.

A műsor idején Ferenc pápa hivatások napjára írt leveléből olvastak fel végzős diákok.

A szentmisét msgr. Miocs József rektor mutatta be, akivel együtt miséztek: ft. Tojzán László nevelő és ft. Marko Forgić lelkész. A hivatások napi üzenetének szellemében mondhatjuk, hogy az élethivatást, amelyet választanak, azt hűen töltsék be és Isten dicsőségére és az emberiség javára végezzék. A szentmise végén a rektor megköszönte mindazoknak, akik bármi módon hozzájárulnak egyházmegyénk és köztársaságunk egyedüli középiskolánk, a Paulinum támogatásáért és ennek működtetéséért.

 
Újabb iskolákban mutatkoztunk be Nyomtatás E-mail
2022. május 18. szerda, 12:49

Április elején Csorba Ottó tanár úr jóvoltából lehetőség nyílott, hogy két iskolában látogassunk el, és mutassuk be oktatási intézetünket az ott tanuló nyolcadikos diákok számára. Első alkalommal a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolában voltunk, ahol nevelőnk, Tojzán László vezetésével Varga Sámuel végzős diák és Pozder Damján elsős tanuló szóltak a jelenlevőkhöz. Második lakalommal a királyhalmi, szintén az ismert magyar versszerző és 1848-as szabadságharcos nevét viselő Petőfi iskolában jártunk. Ezúttal az igazgató, Miocs József kísért el bennünket, engem és a másodikos Huszár Andort. Mind két alkalommal citerán, őseink népi hangszerén egy-egy népdalt szólaltattam meg, majd társaimmal a Paulinumot bemutató filmmel párhuzamban igyekeztünk kielégítő válaszokat adni a diákok kérdéseire, hogy betekintést nyerjenek az intézet életébe. Intézetünk szeretettel vár minden érdeklődőt. Előzetes egyeztetés alapján megtekinthető és további információk kaphatók. Elérhetőségeink: Szabadka, Szent Teréz tér 2, tel.:024/555-340, e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , weboldalunk: www.paulinum.edu.rs

Pozder Damján

 
Húsvéti szokások kiállításán Nyomtatás E-mail
2022. május 18. szerda, 12:45

Idén a járvány helyzet enyhülésének következtében szintén lehetővé vált, hogy a katolikus húsvétra is Szabadkán megszervezzék a húsvéti vásárt és kiállítást. Húsvét ünnepe is, miként a karácsony számtalan szokással és különböző hagyományokkal van telve. A hagyományok tájegységenként és területenként, olykor családokként is változnak és így gazdagítják a szép szokásokat. A vásáron megtekinthetők és megvásárolhatók voltak a hagyományos húsvéti étekként számon tartott sonkák, és egyéb kiegészítők, valamint húsvéti szimbólumok. Kifejezetten szép élményben volt részünk a húsvéti tojások kiállításán. Mint tudjuk a tojás a feltámadást szimbolizálja. A hagyományok és szokások, valamint helyi és népi szokásoknak megfelelően a húsvéti tojások festetést és díszítését faragás vagy dekorálás által szinte már művészeti szintre emelték.

 
Húsvéti műsor a Szabadkai Városi Könyvtárban Nyomtatás E-mail
2022. május 18. szerda, 12:27

Jézus tanítja, nem azért gyújtanak gyertyát, hogy azt majd véka alá elrejtsék, hanem hogy lámpatartóra tegyék, és így világítson mindenkinek a házban. Húsvét üzenete nem olyas valami, amit titokban kell tartani vagy fala közé szorítva visszafogottan ünnepelni. Húsvétkor a Feltámadott világossága ragyogja be a sötétséget, hirdetve a győzelmet. Így, amikor hitünk fő ünnepét, Krisztus feltámadását a kereszténység nem csak a templom falai közé szorulva ünnepli, hanem a világba kimenve egyéb más alkalmas épületekben és tereken, ennek tesz eleget. Ez a megnyilvánulás viszont egyúttal felhívja a figyelmet arra is, hogy nem csak bizonyos helyeken kell kereszténynek lenni, hanem az élet minden napján és területén. A covid járvány miatti hosszabb kiesés után a szabadkai könyvtár dísztermében az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör „In aeternum” cím alatt idén ismét megrendezte a húsvéti műsort. Ezen vallási és kulturális esemény résztvevői voltak három évtizeden keresztül a Paulinum diákjai, akik különféle az ünnephez illő ének számokkal és szavalatokkal léptek fel msgr. Miocs József igazgató felkészítése és vezénylése mellett. Idén a lehetőségek miatt mi is csupán a számos szabadkai lakossal együtt hallgatók gyanánt voltunk jelen, hogy a húsvéti örömmel átitatott lélekemelő rendezvényen közösen osztozzunk és vigyük otthonainkba.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 194