Dátum

Link

Home Híreink
Hírek
BÚCSÚ ÉS ISKOLANAP A PAULINUMBAN Nyomtatás E-mail
2018. január 15. hétfő, 13:45

Január 25-ke Szent Pál apostol megtérésének napja. Ekkor tartunk mindig Iskolanapot és a kápolna búcsúját. Az idei iskolaév a Paulinum működésének 55-dik esztendeje. Január 25-én , csütörtökön megemlékezünk az 55. éves évfordulóról.

Délelőtt, 10 órai kezdettel a szeminárium kápolnájában ünnepi szentmise lesz. Minden kedves érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk január 25-én a Paulinum kápolnájában.

 
A német kultúra napján Nyomtatás E-mail
2018. január 15. hétfő, 13:41
  1. Miután a Szerb állam elismerte a német nemzeti kissebséget, megalakult a Német Nemzeti Tanács. A testület hivatalos neve: Nationalrat der deutschen Minderheit. A Nemzeti Tanács elnöke Göncző Mandler  László évente  rendezvényeket, fellépéseket, előadásokat és művészi-kulturális eseményeket szervez. A rendezvények célja, ismertetni  az egykori Dunai németek (Donauschwaben) életét és kultúráját.

December 18-án a Német kultúra napján  szimpóziumot rendeztek ismert hazai es külföldi előadókkal.

Az előadások a német nyelvről, történelemről, zenéről,  gasztronómiáról es a vallási életről szóltak. A tanulmányi napon mi is részt vettünk, hiszen két tanárunk is tartott előadást. Az egyik a német nyelv fejlődéséről, a másik pedig a német zenekultúráról. Az előadásokat, beszédeket szebbé tették a zeneszámok, melyeket Kiss Tamás és Hatnađ Danijel adták elő fuvolán és klarinéton.

 
Karácsonyi előünnep Nyomtatás E-mail
2018. január 15. hétfő, 13:37

Ádvent harmadik vasárnapján este ismét megrendezésre került sor Szabadkán az Avilai Szent Teréz székesegyház előtti téren Magyar Karácsony című ünnepi műsor. A rendezvényt a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület elnöke, Brezovszki Tamara szervezte. Az egyesület tagjai mellett szerepelt a Palics Magyar Művelődési Egyesület és a Juhász zenekar. Múltévhez hasonlóan e alkalommal is különböző korosztályú hagyományőrző csoportok léptek fel, akik az énekes, zenés, táncos és verses rendezvényen felelevenítették az ádventi és a karácsonyi időszakhoz kapcsolódó népi hagyományokat. A műsoron a télies időjárás ellenére a sok érdeklődővel együtt mi is nagy kíváncsisággal vettünk részt, amely végül nagy örömmel töltött el bennünket.

 
Karácsonyi díszek kiállításán Nyomtatás E-mail
2018. január 15. hétfő, 13:17

2017. decemberében XX. alkalommal tartotta meg az Ivan Antunović katolikus egyesület a „Božićnjak”-ok, karácsonyi kalácsok kiállítását. A rendezvény számára idén is a Szabadkai Városháza biztosított helyet. A látogatók megcsodálhatták a kalácsokra elhelyezett liszt és víz keverékéből készítetett betlehemi figurákat. A kiállításon nem csak a szabadkai készítmények voltak láthatók, hanem tavankúti, kisboszniai, györgyéni és a nagyfényi kalácsok is. A karácsonyi ünnepi kenyér, „Božićnjak” a családi asztalnál központi helyet foglal el. Így ezen készítmény azt fejezi ki, hogy maga Jézus lépet be a házba. A karácsonyi kalácsokon kívül kiállításra kerültek a Matija Gubec tavankuti társulat szalmából készített képei és a Horvát Kulturális egyesület képzőművészeti részlegének a festményei. A karácsonyi díszek és a kalácsok kiállítását a Paulinisták is megtekintették, és megcsodálták a szebbnél szebb tésztából készült készítményeket.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 124