Dátum

Link

Home Híreink
Hírek
Szent Ferenc elhalálozása Nyomtatás E-mail
2018. október 09. kedd, 11:13

A szerzetesi rendalapítók közül kiemelkedik Assisi Szent Ferenc, aki az egyik legismertebb rend, a ferences rend alapítója, amely országunkban is nagy történelmi múlttal bír. Korunkban működő rendházaik vannak még Szabadkán, Újvidéken és Bácson. Mint minden rendtag egy adott napon különös képen megemlékezik alapítójáról, így a ferencesek október 4-én ünneplik Szent Ferencet. A megemlékezés előző nap 3-án veszi kezdetét, ugyanis ezen a napon hunyt el 1226-ban. A feljegyzések szerint akkor összegyűltek a testvérek és vele együtt énekelték a 142. zsoltárt. Azóta ezen a dátumon minden ferences rendházban és templomban ugyan ezt a zsoltárt éneklik. A szabadkai ferences templomban is 17:30-as kezdetű szentmisén a rendház tagjai a környező papokkal és hívekkel ünnepelt. A misét a kolostor gvardiánja, Zdenko Gruber vezette, és az áldás után a megemlékezést a Szent Ferenc oltár előtt. Mi is jelen voltunk, és a hívekkel együtt énekeltünk, figyeltük végig a gyertyafénybe borult templomban az elhalálozási megemlékezést.

 
Keresztszentelésen Nyomtatás E-mail
2018. október 09. kedd, 11:02

Szabadka és Kelebia határában, száz évvel ezelőtt a Balázs – Piri család keresztet emeltetett birtokuk területén. Száz év távlatában sok minden történt, de a kereszt megmaradt. A birtok azóta más gazdára talált a kereszt viszont az idő viszontagságainak következtében elkopott és elhasználódott. Ezért a keresztet állító Balázs – Piri nagyszülők tiszteletére most unokájuk Teréz és férje átépítették és felújították a keresztet. A kereszt a családi ház külterén helyezkedik el, ahol a jámbor járókelő hívek tiszteletüket fejezhetik ki. Ez falúhelyen és tanyavilágban ma is szokás. Keresztet vetni vagy kalapot emelni. Éppen ezért lett ez a kereszt kültéren, a határban elhelyezve. A keresztszentelési szertartást rektorunk végezte, majd következett a szentmise, amelyet együtt mutatott be msgr. Koncz István atyával, mi pedig segítségükre voltunk.

 
A metropolita látogatása Nyomtatás E-mail
2018. október 09. kedd, 10:44

A Katolikus Egyház központi irányítású. A pápa Péter utóda, Róma püspöke (jelenleg Ferenc pápa) és mint Krisztus helytartója ezen a földön az egész Egyház pásztora, így hit, erkölcs és engedelmesség kérdésében, illetve az egyház kormányzásában teljes, legfelsőbb és egyetemes hatalma van. Az egy és egyetlen Katolikus Egyház részegyházakból áll, amelyek többnyire az egyházmegyék, amelyek élén állnak az apostoli utódok, a megyéspüspökök. Az egyházmegye pedig plébániákra van felosztva. Az egyházmegyék lelkipásztori tevékenység és a püspökök közti kapcsolat elősegítése érdekében egyháztartományokba, azaz érsekségekbe illetve metropoliába vannak csoportosítva. Vajdaság három püspökségre oszlik és egy apostoli egzarchátusra. 1986-tól a vajdasági püspökségek a belgrádi metropoliához tartoznak, amelynek az élén msgr. Stanislov Hočevar van. A metropolita tulajdonképpen nem befolyásolhatja a püspökségeket, sem azok intézményeit, de követnie kell azok életét és működését. Hočevar érsek az elmúlt héten Szabadkán járt, és ez idő alatt meglátogatta a Paulinum Püspökségi Gimnáziumot és Szemináriumot. Az érsek tiszteletét tette az elöljáróknál, akikkel elbeszélgetett az intézmény működéséről. A belgrádi érsekségnek is van jelöltje a Paulinumban, akivel az érsek külön beszélgetett.

 
Könyvbemutató a zsinagógában Nyomtatás E-mail
2018. október 09. kedd, 10:19

Az Interregionális - IPA projektum keretében „Együtt a közös jövőért, közös kulturális örökségünkért” címmel szeptember 21-én könyvbemutató volt a zsinagógában. A Szabadkai zsinagógáról szóló könyvét Dömötör Gábor állította össze. A bemutató Gvarden kvartet zeneszámával kezdődött. Köszöntőt mondott Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Szövetség elnöke. A műsort Silling Léda vezette. A könyvet Babić Miroslava és Kovács Zita méltatták. A kiadvány négy nyelven jelent meg, amely tulajdonképpen útikalauz, amelyet a Községközi Műemlékvédelmi Intézet adott ki. A könyvbemutatón mi is jelen voltunk igazgatónkkal és a kiadványt ajándékba kaptuk iskolánk részére.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 136