Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink
Hírek
Kétnapos tanulmányúton voltunk (Folytatás) Nyomtatás E-mail
2021. október 14. csütörtök, 10:10

Az Andrejevne kirándulóhelyen fellelhető Ceptor szállodában töltött éjszaka és reggeli után 8,30-kor folytattuk az élményekkel teli tanulmányutat. Miután még egyszer megcsodáltuk a Tarcal-hegység csodás erdős környezetét, felszálltunk az autóbuszra, és a megadott úti cél következő színhelyére a karlocai Béke kápolnához mentünk. Itt meghallgattuk Olajos Anna idegenvezetőnk történelmi ismertetését. Karlócán jelentős történelmi események zajlottak. Savoyai Jenő herceg, a keresztény sereg főparancsnok miután fegyverszünetet kötött a szultán megbízottaival, a tárgyalások novemberben megkezdődtek, és maga a békeszerződés 1699. január 26-án I. Lipót által meg lett erősítve.

A továbbiakban utunk a XIII. századi Krušedol kolostor felé vezetett. A férfi rendház kellemes természeti környezetben helyezkedik el igencsak nagy területen. Itt lelhető fel a szerb pravoszláv Branković család, valamint két patriárka sírhelye is. A kolostor templomának falait 16.századból eredő bibliai eseményeket ábrázoló ikonok és festmények borítják.

Dél is elmúlt már, amikor elértük következő állomásunkat, a sokat megélt Grgeteg női kolostort, amely 1683 -tól egészen 1699- ig tartó periódusban több alkalommal leégett és teljesen elnéptelenedett. I. Lipót adományozta oda Ézsaiás Đakovićnak 1708-ban, amikor is újjáépítették.

Belgrádba érve miután a Mikan étteremben ebéddel meg lettünk vendégelve, utunkat városnézéssel folytattuk. A Kalemegdan és az elénk tárulkozó őszbe boruló főváros teljesen elbűvölt. Idegenvezetőnk fáradhatatlanul mesélte nekünk a hely történelmét és érdekességeit. Élményeink megörökítése és kis pihenő után tovább haladtunk a zimonyi várhoz. Itt már csoportunk fáradtan és csendben vette tudomásul, hogy utolsó állomásunkhoz értünk.

Utunk fél kilenckor vette végét, amikor beértünk a Paulinum Katolikus Gimnázium elé. Tanulmányutunk az élményeken kívül nagy tapasztalatokkal szolgált, hiszen a mai online világban, amikor minden egy kattintástól van tőlünk, ezzel szemben az, hogy élőben tekinthetjük meg ezeket a helyeket, mindenféleképpen helyettesíthetetlen. Élményeinket magunkkal visszük, és betesszük úti tarisznyánkba kedves emlékként.

Hálával tartozunk a Tartományi Képviselőház elnökének és a Tartományi Oktatási titkárnak és munkatársaiknak, valamint mindazoknak akik közreműködtek és segítettek a tanulmányút kivitelezésében, amely számunkra felejthetetlen marad.

 
Kétnapos tanulmányúton voltunk Nyomtatás E-mail
2021. október 14. csütörtök, 08:26

A szabadkai Pauliunum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium tanulói és tanárai szeptember 27-én és 28-án egy kétnapos tanulmányi kiránduláson vettek részt Újvidéken és Belgrádban. Az utazás Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár közreműködésével valósult meg.

A paulinisták és tanáraik az indulás előtt a gimnáziumban gyülekeztek. Az eső egy kissé megnehezítette az autóbuszba való beszállást és bepakolást, ám mindez nem szegte kedvüket. A kirándulás további részében szerencsére az időjárás is kedvezett az utazóknak. A tanulmányi út első állomása az újvidéki székhelyű tartományi képviselőház épülete volt. Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár, valamint az oktatási titkárság munkatársai fogadták a csapatot. A képviselők klubjában elköltött reggeli után a diákokat és tanáraikat körbevezették a képviselőház helyiségeiben. A többi között megtekintették az ülésteremet, a fogadótermet, a tárgyalótermet, valamint a képviselőház elnökének kabinetét is. Emellett az épület történetéről is többet megtudhattak.

A kiránduláson Olajos Anna idegenvezető kalauzolta el a csapatot egy-egy helyszínre. A képviselőházban tett látogatás után egy rövid séta következett Újvidék szűkebb központjában. A Paulinum diákjai és tanárai elsőként a Mária neve-templomot nézték meg, ahol Zsellér Attila plébános fogadta őket. A székváros szívében található római katolikus templomról is sok újdonságot megtudhattak. Péládul azt is, hogy az újvidékiek tévesen gyakran katedrálisnak nevezik az épületet. Ezután a csapat Szent György ortodox templomba is betért. A program további részében a csoport Vajdasági Múzeumba is ellátogatott. A diákok és a tanárok az intézmény állandó kiállítsát tekintették meg. A tanulók nagyon érdekesnek találták a tárlatot, hiszen a régészeti leletek segítségével betekintést nyerhettek abba is, hogy miként éltek elődeink a kőkorszakban és a bronzkorban Vajdaság területén. Ezenkívül az ókori Róma idejéből származó tárgyak, valamint a középkori leletek is tetszettek nekik. A kiállításnak emellett volt egy történelmi és néprajzi része is, amely ugyanúgy érdekesnek bizonyult a csapat számára.

A későbbiek folyamán a csoport a Vajdaság Erdei Közvállalat kátyi éttermében, festői környezetben ebédelt. Ezután az idegenvezető segítségével a péterváradi erődöt is körbejárták. A történelmi áttekintés után végigsétáltak a várfalak között, majd az óratoronyhoz is felmenetek. A a tanulmányút első napjának végállomása a Pétervárad óvárosában található Szent György római katolikus templomnál volt. A Paulinum diákjai és tanárai a Ceptor szállodában töltötték az éjszakát az Andrejevne kirándulóhelyen.

 

Agárdi Brigitta

 
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus – Budapest Nyomtatás E-mail
2021. október 12. kedd, 10:25

Az elmúlt hónapban Magyarország a keresztény világ figyelmébe került. Szeptember 5–12. között került sor az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megtartására, amelyet eredetileg 2020-ban szándékoztak megtartani, de a vírusjárvány miatt el lett halasztva. A magyar történelemben második alkalommal lett megrendezve a NEK - Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Első alkalommal 1938 májusában 25-29. között tartották a 34. Eucharisztikus Világkongresszust, amely során istentiszteletek, kongresszusi ülések, pompás körmenetek és hajós felvonulás révén kívánták bizonyítani a magyar katolikus egyház erejét és a világegyházzal való egységét. Az eucharisztikus kongresszusok megálmodója egy dél-franciaországi Emilia Tamisier nevezetű asszony volt, aki kezdetben zarándoklatokat szervezett az Eucharisztia jegyében. Első alkalommal 1874 júniusában szervezett ilyen jelegű eseményt Avignonba, majd egy hónappal később Arsba, Vianney Szent János egykori szolgálati helyére. Egy évre rá Douaiba gyűltek össze Tamisier asszony felhívására, ahol már viszont ötvenezer hívő és öt püspök is részt vett a zarándoklaton. A sikert látva arra az elhatározásra jutottak, hogy a zarándoklatokat minden évben megtartják, s külön kongresszussal zárják le őket. Így került sor 1875 szeptemberében az első nemzeti eucharisztikus kongresszusra Faverney-ben. 1881-től pedig megkezdték az egyhetes nemzetközi rendezvényeket, amelyeken a katolikus egyház tanítása szerint az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdetik és ünneplik. A múlt hónapban Magyarországon megtartott ily jellegű egy hetes eseményen a hívek számos liturgikus rendezvényeken, valamint előadásokon, közéleti hírességek tanúságtételein, koncerteken és családi kézműves foglalkozásokon vehettek részt. Mi a Paulinum közössége is lelkileg felkészültünk, és ájtatoságokkal és elmélkedéssel hangolódtunk erre a nagy eseményre. Intézetünkből dr. Czékus Géza vett részt, aki mint segítő volt jelen. Mi bár mindannyian nem lehettünk jelen, ennek ellenére követtük az eseményeket a világhálón megosztott hírtudósítások révén, és hallgattuk meg utólag diáktársaink élménybeszámolóikat. Az 5. napon, szeptember 9-én 19: 00 - 21: 00 között a Szent István-bazilikában közösségek szentségimádása lett megtartva. Ebben az időpontban mi is elvonultunk az intézetünk kápolnájába, ahol a kihelyezett szentség előtt  imádkoztunk. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust Budapesten a Hősök terén Ferenc pápa által bemutatott ünnepi szentmise zárta.

 
Végső tiszteletünket adtuk † Egeresi Sándornak Nyomtatás E-mail
2021. szeptember 22. szerda, 12:49

Élete 57. évében fejezte be földi pályáját Egeresi Sándor. Amikor értesültünk halála híréről, akkor a Paulinum kápolnájában gyászmisét tartottunk leki üdvéért és megemlékeztünk jóságáról, amelyet intézetünk iránt tanúsított. E földi hat évtized kitartó és küzdelmes munka eredményes és gyümölcsöző. 1964-ben látott napvilágot Topolyán, ahol felcseperedvén az általános és a középiskolai tanulmányait végezte el. Alap tanulmányai után továbbképzését az Újvidéki Egyetem Jogi Karán folytatta, ahol jogi diplomát szerzett. Huszonévesen kezdte meg politikai pályafutását, amely során számos kimagasló posztot töltött be. 1996–2000 között a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza kisebbségi bizottságának elnöke. 2000–2008 között a Tartományi Parlament alelnöke volt. 2008-ban a Tisztelt Ház elnökévé választották. 2008–2012 között a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke volt, ezen utóbbinak, amely 1994-ben lett megalapítva, egyik alapító tagja és kezdettől fogva vezető tisztségviselője. Mindezen tisztségek mellett a béke jegyében az egység és békesség érdekében az 1990-es évek elején zajló háborús időszakban több háborúellenes megmozdulást szervezett. A nemzetek közti egyetértés és béke előmozdításnak és megteremtésének érdekében összejöveteleket szervezett. Ennek eredménye a nemzetközi toleranciatáborok, amelyek ötletgazdája ként a regionális toleranciaközpont létrehozója szülővárosában. A politikai munkáságának csúcsa a csúrogi emlékmű felállítása, ahol a magyar és szerb elnökök később leróták tiszteletüket.

Alelnöki tisztsége során vette fel a kapcsolatot intézetünk vezetőségével és megtartotta elnöki mandátuma idején. A Paulinum Gimnáziumban és Szemináriumban (Kollégium) több alkalommal is látogatását tette. Egyik alkalommal előadást tartott a diákoknak, amely során buzdította őket a kitartó tanulásra, ami a végén meghozza eredményét. A megtett látogatások során látta és megtapasztalta a hiányoságokat, amelyek korrigálására támogatását adta. Az intézet oktatási felszerelésének korszerűsítését segítette. Közbenjárásának köszönhetően a régi iskolapadok és székek mindegyik osztályban ki lettek cserélve újakra,  valamint a tanári és a fogadó kárpitozot székekkel lettek felújítva. Ő kezdeményezte az intézet éves szinten való humanitárius segélyben való ellátását, amely élelmi szerekből állt. Továbbá elősegítette és lehetővé tette az iskolai tanulmányutak megvalósítását. Leginkább a karácsonyi ünnepkör idején látogatott hozzánk, és ekkor jelentette be a fent említett támogatásokat. A diákok ilyenkor mindig alkalmi műsorral kedveskedtek neki, ő pedig meghatott szívvel és szavakkal hálálta meg a fogadást.

Földi maradványainak elhelyezésére szülővárosa temetőjében került sor szeptember 7-én, amelyen msgr. Miocs József a Paulinum igazgatója is jelen volt, és a helybeli plébános Szakály József vezetésével együtt végezték a temetési szertartást.

Adj Uram örök nyugalmat neki!

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 182