Dátum

Link

Weboldal statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Jelenleg: 14 Vendég online
IP cím: 184.73.45.9
 , 
Home Híreink
Hírek
Alkalmi tárlaton voltunk a Városi Múzeumban Nyomtatás E-mail
2017. február 16. csütörtök, 12:48

A neves szabadkai orvos, irodalmár, Munk Artúr pályafutását bemutató kiállítás nyílt, a Szabadkai Városi Múzeumban „A nevem Munk, Munk Artúr címmel”. Egy igazi kortárs irodalmi tárlatáról van szó, mely még a rendelkezésre álló szerény gyűjteményt is látványosan, izgalmasan mutatja be, miközben elénk tár egy méltatlanul mellőzött értékes ember életutját. A kiállítás szerzője Gazsó Hargita muzeológus. A gyűjtési akció a kiállításra még tavasszal indult, melyben felkérték a polgárokat, hogy mindazok, akik valamilyen kapcsolatban álltak az író – orvossal és tárgyaik vannak, ajánlják fel a kiállításra. Ennek kapcsán Bori Imre professzor jelentős kézirat gyűjteményt ajándékozott, továbbá Munk Artúr Szlovéniában élő unokái számos tárgyat, családi fényképalbumot és Munk Artúr híres ezüst kiskanalát állították ki. A szabadkai dr. Gubás Jenő néhány tárgyat, valamint egy ifjúkori festményét ajándékozták a múzeumnak. Még néhány magánszemély hozott egyes tárgyakat bemutatásra. Mindezeket a kiállítási tárgyakat Pesti Attila építész, hogy kellő érdeklődést keltsen, vonzóan és látványosan építette fel a kiállítás arculatát. Ezt az értékes és látványos kiállítást tekintettük meg, melynek még a jellegzetessége az, amivel Munk Artúrt nevét világhírűvé tette, mivel a Kárpátia hajó orvosa volt, amely az elsüllyedt Titanic óceánjáró túlélőit gyógyította.

 
Hódoljunk az Úr előtt Nyomtatás E-mail
2017. február 16. csütörtök, 12:32

A Katolikus Egyház minden egyházmegyéjében a naptári év folyamán minden nap plébánián, imaházban vagy kápolnában meghatározott sorrend szerint egész napos szentségimádást tartanak. A szentségtartóban kihelyezett Oltáriszentség folyamatos, állandó és ünnepélyes imádása minden időben a Krisztus visszajövetelét virrasztva váró hívők alapmagatartása. Az eucharisztikus színek alatt valóságosan jelenlevő egész és teljes Krisztus, az Isten és ember előtti hódolat kifejezi az Úr iránti tiszteletünket, hűségünket és elkötelezettségünket, és végezzük engesztelésül az Eucharisztiát ért bántásokért, közömbösségért. A Katolikus Egyház Katekizmusa a következőt írja a 1380. pontban: ”Nagyon megfelelő, hogy Krisztus ilyen egyedülálló módon akart Egyháza számára jelenvaló maradni. Mivel ugyanis Krisztus látható alakjában elhagyni készült övéit, nekünk akarta ajándékozni szentségi jelenlétét; mivel arra készült, hogy a kereszten föláldozva önmagát üdvözítsen minket, akarta, hogy emlékünk legyen arról a szeretetről, amellyel Ő "mindvégig" (Jn 13,1), élete elajándékozásáig szeretett minket. Valóban, Ő eucharisztikus jelenlétében közöttünk marad, titokzatos módon, mint az, aki szeretett minket és önmagát adta értünk, éspedig olyan jelek alatt van jelen, melyek ezt a szeretetet kifejezik és közlik: „Az Egyháznak és a világnak nagyon szüksége van az Eucharisztia tiszteletére. A szeretet e szentségében Jézus vár bennünket. Ne sajnáljuk az időt, hogy találkozzunk vele az imádásban, a hittel teljes szemlélődésben, készen a világ bűneinek és jogtalanságainak engesztelésére. Soha ne szűnjön meg a mi imádásunk.”

A Paulinum gimnázium és szeminárium kápolnájában az éves szentségimádási nap január 31-én, kedden volt. A nap folyamán a diákok egyéni és közösségi szinten járultak a kihelyezett Szentség elé, amely előtt litániákat, elmélkedéseket tartottak, és rózsafűzért imádkoztak, majd ezt követte a szentmise, amelyet rektorunk vezetett.

Ezen a napon az intézet beosztása szerint, egy lelkinap is szokott lenni. A lelkinapra, illetve a rekollekcióra, azaz időszakonkénti visszavonulásra azért van szükségünk, mert a tanulmányok során és a mindennapi iskolai gondok mellett, nem jut elég idő lelki gondozásunkra, és ilyenkor alkalom nyílik a belső összeszedettség visszanyerésére és fokozására.

A lelki előadásokat, illetve elmélkedéseket horvát nyelven ft. Muharem Dragan atya és magyarul ft. Balcsák Szilárd, székesegyházi káplán tartották. Hegedűs András, a II. osztály egyik diákja így számol be: „Szilárd atya előadásnak fő témájául a csendet választotta, mivel az a lelkinap egyik fontos eleme. A csend megtartása azért is fontos – hangsúlyozta -, mert ekkor vállunk képessé, hogy meghaljuk, Isten mit is akar az embernek mondani. E fajta állapot az imádkozás egyik fajtája, amely utat képez az Isten szavaihoz. Az előadások és az átelmélkedett órák arra intettek bennünket, hogy a csend nem csak belső megnyugvást eredményez, hanem megszüli a türelmet, amely elősegíti az egymás közti kibontakozást és a másikhoz való közeledést.”

 
Vége az első félévnek Nyomtatás E-mail
2017. február 16. csütörtök, 12:28

Az oktatási intézmények előírt szabályzatának megfelelően, a tantárgykénti oktatók félévente lezárják a jegyeket, ami által megnyilvánul, hogy a diákok miként tudták az adott tananyagokat elsajátítani.  A tanulók eredményei feltárják mind a diákok mind a tanárok számára, hogy melyek azok a tantárgyak, amelyek terén a teljesítmény csökkent vagy javult. Vajdaság területén kivételesen az oktatási előírások szerint, a téli szünet előtt zárják le az osztályzatokat. A Paulinum Gimnáziumban ez január végén történik. Tanáraink január 30-án zárták le tanulóink jegyeit, amelyek megmutatták diákjaink számára, hogy a még előttük álló félévben, melyek azok a tantárgyak, amelyekre több tanulási időt kell szánniuk. A gyűlésen szó eset a tanulmányok kapcsán egyes diákok felkarolásáról, hogy e módon is segítsünk tanulmányi előrehaladásukban és a felelőségtudatos, értő, gondolkodó felnőtté válásuk útján.

A gyűlést szokás szerint az iskola igazgatója vezeti, az osztályfőnökök viszont ismertetik a tanulók átlageredményeit. Az idei első félévben, a harmadik osztályos tanulók minősültek legjobbaknak, utánuk az elsősök, majd a negyedikesek és a másodikosok következtek.

A második félév lehetőséget nyújt, hogy az eredmények jobbak legyenek, hisszük, hogy ez így lesz, hiszen nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk.

 
Tornaóra a Széchenyi iskolában Nyomtatás E-mail
2017. február 16. csütörtök, 11:59

A téli időben nem kis gondot okoznak a tornaórák megtartása. Ma már minden iskolának van tornaterme, de a termek fűtése gondot jelentenek. A nagy termeket alig lehet befűteni, viszont a kisebb termekben csak korlátoltak a gyakorlati lehetőségek. A Paulinum gimnáziumnak van tornaterme, de a téli időben egyes gyakorlatokra másút kell helyet keresni. Az idén a tartós tél arra kényszerített, hogy egy másik iskola tornatermét is használjuk. Kérésünknek eleget tett, és nagy segítségünkre volt a Széchenyi István Általános Iskola tornaterme. Ezt Vesna Weiss igazgatónőnek köszönhetjük, hiszen a zord hideg tél közepén mi kellemesen fűtött teremben tudtunk jókat focizni és kézilabdázni.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 105