Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink
Hírek
Mikulás est Nyomtatás E-mail
2023. január 20. péntek, 13:05

A szentek közül az egyik legismertebb és a keresztény világban megült ünnep Szent Miklós napja, akit ma a köznyelv Mikulás ként emleget. Az ünnep időpontja advent keretében, december 6-án van, ám az nem képzi ezen utóbbi részét. A Paulinumban hagyomány, hogy Szent Miklós napja előtti esten a diákok ünnepi műsorral készülnek, és emlékeznek meg a szent életéről. A mai Törökország területén élt és tevékenykedett a IV. században. Myra (Müra), ma Demre, város püspöke volt, aki vagyonát az emberek megsegítésére használta fel. Az egyik ismertebb történet szerint, minden este órákig sétált a városka utcáin. Útközben szóba eledt az emberekkel, és megismerte a lakósok gondjait. Így jutott tudtára, hogy a kolostor szomszédságában él egy elszegényedett nemes ember, akinek három férjhez menés előtt álló lánya van. A család érdekében arra kényszerültek, hogy valamelyiküket rabszolgának adják. Ekkor ért a nyitott ablak alá Miklós püspök, és meghallotta az alkut. Visszasietett a templomba, és egy marék aranyat kötött kendőbe és bedobta az ablakon, amellyel megmentette a családot. A szent püspök jótékonykodó életét ismertetve a diákok, annak példáján buzdulva egyéni és közös fellépésekkel igyekeztek egymást vidám és örömteli pillanatokkal megajándékozni. Az est folyamán több zenei fellépésre került sor. Szent Miklós életművét dicsérő szavalatok és legendák hangoztak el. Az est kis édesség és üdítő fogyasztása és társalgás keretében zárult.

 
A mozi dallamai Nyomtatás E-mail
2023. január 20. péntek, 13:02

A Szabadkai Városháza dísztermében a város polgárai december 7-én egyedi kultur eseményen vehettek részt. A szabadkai Pro Musica kamarakórus női kara Csikós Krisztina vezetésével egyedülálló zenei rendezvénnyel állt elő, amellyel közreműködtek a ContraBayando Trio, Bíró Viola (zongora), Vukov Lucija (fuvola), Mario Bosnjak (ütőhangszerek).

19:00 órai kezdettel hallhatóak voltak a program keretében a nagy világ klasszikus filmek zeneszámai. „A mozi dallamai” címmel megtartott koncertest rendkívül színes zenei palettájára felkerültek egyaránt régi és újabb filmek dallamai, mint a “Muzsika hangja” amerikai musical-, az “Apáca show” gospel zenei stílusú-  vagy a “Csinibaba” magyar rendezésű filmvígjáték zenei betétei.

A rendezvény sokak kíváncsiságát keltette fel, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a városi díszterem zsúfolásig megtelt publikummal. A fellépésre mi is elmentünk, és nagy kíváncsisággal és odafigyeléssel hallgattuk végig a több mint egy órán át felcsendülő filmzenéket.

 
Egyházzenészek védőszentjét ünnepeltük Nyomtatás E-mail
2023. január 20. péntek, 12:39

A Paulinum Gimnáziumban és Szemináriumban hagyománnyá vált Szent Cecília, az egyházi zene védőszentjének megünneplése. Ennek oka az, hogy a különféle szabad aktivitások között intézetünk nagy hangsúlyt fektet a zeneművészet oktatására. Rektorunk egyházzenei végzettséggel bír, és ebből kifolyólag a több tíz éves működésének egyik gyümölcse az iskola énekkara, a Schola Cantorum meglapítása. Továbbá a zenei hallással rendelkező diákok, akik már az általános iskolában már énekeltek vagy hangszeren játszottak, ezen diákok meglévő készségeik tovább fejlesztésén van a hangsúly. Szent Cecília napján rendszerint rektorunk, Miocs József atya misét mutat be a szeminárium kápolnájában a szent tiszteletére, amelyet a tanulók hangszeres énekszámokkal teszik szebbé. Rektorunk szentmise kereti beszédében méltatta Szent Cecília életét és az egyházi zenéhez való hozzájárulását. Az ünnep alatt Pozder Damján fuvolán, Kontra Antonij gitáron és Huszár Andor szóló énekszámmal tisztelték meg a szentet és a liturgiát.

 
Ismét egy paulinistából pap lett Nyomtatás E-mail
2023. január 20. péntek, 12:36

November 19-én nagy örömmel ünnepelt a törökbecsei Assisi Szent Klára plébánia hívőközössége, ugyanis 1983 óta, Hajdu László papszentelése óta nem került sor ilyen fontos eseményre.  Az egykori paulinistát, Tápai Leont, a nagybecskereki egyházmegye diakónusát msgr. Német László SVD érsek pappá szentelte  nagy számú hívek és egyházi személyek jelenlétében. Tápai Leon Törökbecsén nőtt fel. Kiskorától kezdve ministrált és szorgalmasan segített a templom körüli teendőkben. Általános iskolás korában papi hivatást érzett, amelynek befejeztével a plébánosa tanácsára a Paulinum gimnáziumba iratkozott. A Paulinumban úgy ismertük meg őt, mint szorgalmas diákot és szeminaristát, aki a külön aktivitások keretében a festészet iránti elhivatottságát fejlesztette, és a képzőművészet területén szaktanár segítségével gyarapította tudását. Tanáraink hallván az egyházmegyét ért öröm pillanatról, emlékeikből örömmel idézték fel a Paulinumban rendezett önálló képkiállítását. Az érettségi után főpásztora Szegedre küldte további teológiai tanulmányokra. Ottani tanulmányai mellett folytatta a festészetet, amelyből kiállítása volt a szemináriumban. Teológiai tanulmányok végeztével diakónusi szentelésre került sor a verseci Szent Gellért plébániatemplomban, ahol a későbbiekben pasztorációs feladatokat látott el. Papszentelése után továbbra is a verseci plébánia hívőközösség szolgálatában lát el papi feladatokat, mint kisegítő  lelkész. Mi imádkozunk Leon atyáért, egykori paulinistáért, hogy megállja helyét, és Isten hívó szavát hűségesen kövesse. A Paulinum Gimnázium és Szeminárium nevében gratulálunk neki!

 

Kiss Szilveszter, Ördög Dávid és Pozder Damján

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 202