Date

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Vijesti
Hirek
Tanulmányi kirándulás Olaszországban III. rész Print E-mail
Thursday, 19 January 2023 12:04

A korábbi beszámolókból kiderült, hogy a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium diákjai és tanárai október végén egy olaszországi tanulmányi kiránduláson vettek részt. Mindez a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság szervezésében valósult meg. Az iskola sikeresen teljesített a titkárság Vajdasági összhang elnevezésű videópályázatán, így jutalomkirándulásban részesült. A Paulinum tanulói több vajdasági középiskola diákjaival és kísérőtanáraival együtt utaztak Olaszországba.

Az előző írásokból megtudhattuk, hogy az utazók Rómában és a Vatikánban is jártak. A Paulinum diákjai és tanárai részt vettek Ferenc pápa szerdai általános kihallgatásán. Ezenkívül a Szent Péter-bazilikába is sikerült bejutniuk.

A kirándulás negyedik napján, október 27-én a csapat megérkezett Firenzébe. Az idegenvezetővel való közös városnézés a Pitti-palotánál kezdődött. A Medici család egykori otthonától a Ponte Vecchiói (Öreg híd) vezetett az út. A hídon egykor ezermesterek műhelyei kaptak helyet. A tetején található a Vasari-folyosó, amelyet I. Cosimo király építetetett, hogy ne találkozzon az emberekkel. Innen gyönyörű kilátás nyílik az Arno folyóra. Ezután a Piazza della Singorára (Signora térre) értek, ahol megnézték a városháza, vagyis a Palazzo Vecchio épületét. A téren látható Michelangelo Dávid szobrának másolata. Továbbérve az Uffizi képtárnál megtekintették Dante, Leonardo da Vinci, Boccaccio és az olasz történelem nagyjainak szobrait. Ezután a szűk sikátorokban járva Dante szülőházához és a XIII. századi, Antiokheiai Szent Margitról elnevezett templomhoz érkeztek. Innen egyenes út vezetett a Köztársaság térre, a Strozzi palotához. Ezután következett a város egyik fő nevezetessége, a monumentális Firenzei dóm (Cattedrale di Santa Maria del Fiore) és a mellette található Szent János-keresztelőkápolna. A közös városnézés a Szent Lőrinc-bazilkánál (Basilica di San Lorenzo) ért véget. Ezután jutott idő a vásárcsarnokban való sétára is. A nap végén autóbusz a híres fürdővárosig, Montecatini Terméig vitte a kirándulókat, ahol elfoglalták a szállásukat.

Az utazás utolsó napján, pénteken a diákok és kísérőtanáraik Padovába látogattak. A városnézés a Prato della Valle-nél kezdődött. A téren összesen kilencven szobor található, amelyek a város neves alakjait örökítik meg. Ezután betértek a Szent Antal-bazilikába. Lehetőségük volt egyenként imádkozni páduai Szent Antal sírjánál. A főoltáron a szent több ereklyéjét is őrzik, valamint e mögött találhatók Donatello márvány reliefjei. Ezután a bazilika udvarában is körül tudtak nézni. Később a diákok és tanáraik tettek egy sétát a környéken, ahol Európa egyik legrégebbi felsőoktatási intézménye, a Padovai Egyetem látható.

A hazafelé is Szlovénián és Horvátországon át vezetett az út. Az utazók szombaton koradélután érkeztek meg Szabadkára. A diákok és tanáraik fáradtan, ám élményekkel gazdagodva vettek búcsút egymástól.

 

 

 
Tanulmányi kirándulás Olaszországban Print E-mail
Thursday, 12 January 2023 13:18

A szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium diákjai és tanárai október 23. és 29. között tanulmányi kiránduláson vettek részt, amelynek úti célja Olaszország volt. Az intézmény sikeresen pályázott a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság Vajdasági összhang elnevezésű videópályázatán, így jutalomkirándulásban részesült. A Paulinum tanulói több vajdasági középiskola diákjaival és kísérőtanáraival együtt utaztak Olaszországba.

A gyülekező október 23-án, délután volt. A tanulók izgatottan várták az autóbuszt, amely Szabadkáról Újvidékre, a tartományi kormány épületéhez vitte őket. Miután megérkeztek a székvárosba, csatlakoztak a kirándulás többi résztvevőjéhez. Az utazás elején az idegenvezető ismertette az elkövetkező napok programját és az általános tudnivalókat.

Az utazás zökkenőmentesen folyt, hiszen egyik határátkelőn sem kellett várakozni, és semmilyen fennakadás sem történt az autópályákon. Az autóbusz az éjszaka folyamán, kisebb pihenőket tartva átkelt Horvátországon és Szlovénián, majd a hajnali órákban átért Olaszországba. Trieszt, Velence, Padova, Bologna és Ravenna mellett haladt el az autópályán. Az utazók eközben sok újdonságot hallhattak az idegenvezetőtől Olaszországról és az előbb említett városokról.

A kirándulás résztvevői délelőtt érkeztek meg az első állomásra, ahol az Adriai-tengert is láthatták. Egy szállodában töltötték az éjszakát, majd másnap Rómába indultak. Az Appeninek lankáin áthaladva lenyűgöző hegyvidéki táj tárult eléjük. Koradélután érkeztek meg az olasz fővárosba, ahol két idegenvezető várta őket. A diákokat és tanáraikat két csoportra osztották. A csapatok egy-egy idegenvezetővel az élen városnéző sétára indultak. Segítségül rádiót és fülhallgatót kaptak, így könnyedén tudták követni mindazt, amit az idegenvezető a város nevezetességeiről mesélt nekik.

Az első állomás a Piazza del Popolo volt, amelyre a Porta del Popolón, a renenszánsz stílusú kapun át vezetett az út. A téren kívülről megtekinthették a Santa Maria del Popolo, a Santa Maria di Montesanto és a Santa Maria dei Miracoli temlomokat, valamint az egyiptomi obeliszket, amelyet még Augustus császár hozatott Rómába.

Ezt követően a Via Marguttán keresztül a Spanyol lépcsőhöz jutottak. A Propaganda Fide palotánál is megálltak, valamint megtekintették a Trevi kutat, majd a Piazza Veneziára értek, II. Viktor Emánuel király emlékművéhez. A séta az olasz főváros legismertebb nevetességeivel, a Capitoliummal és a Forum Romanummal folytatódott. A diákok és tanáraik később betértek San Pietro in Vincoli (A leláncolt Szent Péter) templomba. A főoltár ereklyetartójában látható láncot Szent Péter viselte a fogsága idején. Ebben a templomban található II. Gyula pápa sírja, amelynek része Michelangelo híres Mózes-szobra. A séta utolsó állomása a Colosseum volt.

 
MAGYAR FORRADALOM 1956 Print E-mail
Thursday, 12 January 2023 12:54

Október 23-án a magyarság világszerte megemlékezik az 1956-os forradalomról és szabadság harcról.  A délvidéki magyarok a rendszerváltás után, minden esztendőben központi  rendezvényt tartanak a VMSZ szervezésében Palicson és Szabadkán. Ebben az esztendőben is  Palicson a nagyparkban  kezdődött a megemlékezés az 56-os emlékmű  megkoszorúzásával.  A rendezvény  a szabadkai Jadran Népszinház termében folytatódott. Ünnepi beszédet mondott Dr. Fürjes Balázs, Miniszterelnökséget vezető miniszterhelyettes és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. A  beszédeket követően  ünnepi mősor következett Határon INNEN című műsorral, melyet  Dévai Zoltán és Oláh Tamás rendezetek.  A megemlékezés Vörösmarty Mihály  Szózatával zárult. A Paulinum Gimnázium tanulól az 56-os eseményekről  minden esztendőben  a történelem és a magyar órák keretében  emlékeznek meg és  részt vesznek  a központi ünnepségen a Jadran Színházban.

 
55 ÉV UTÁN PÁPAI FOGADÁSON-AUDIENCIÁN Print E-mail
Thursday, 12 January 2023 12:48

A  Hírvivő múltheti számában beszámoltunk arról, hogy iskolánk pályázaton díjat nyert egy olaszországi iskolai tanulmányútra.  A Tartományi Oktatási Titkárság által szervezett tanulmányút október 23-tól 29-ig tartott. Elsődlegesen ez az út edukatív iskolai jellegű volt, de egyben vallási jellegünek és zarándok útnak is mondhatjuk. Október 26-án, szerdán egésznapos vatikáni látogatást tettünk.  Ennek keretében részt vettünk a Pápai hivatalos szerdai fogadáson, az audiencián. Ez  egy rendkivüli esemény, amikor a szentatyát élőben láthatjuk és hallhatjuk. A Paulinum Gimnázium tanulói most 55 év után ismét jelen lehettek a hivatalos pápai audiencián. 1967-ben Szent Pál éve volt. A jubileumi évre Msgr. Zvekanovic Mátyás  megyéspüspök a Paulinum Gimnázium és Szeminárium alapítója zarándoklatot szervezett a szeminaristák és a volt paulinisták részére. 1967 távlatába nézve, nagyon sok minden történt és azóta nem adatott alkalom iskolánk részére egy  zarándokút. A Paulinum ebben az iskolaévben a hatvanadik életévébe lépett. Erre az alkalomra szebb és jobb ajándék  nem is adathatott volna, mint ez a Római-Vatikáni iskolai zarándok út.

 
A Tartományi Kormány támogatása Print E-mail
Monday, 12 December 2022 10:34

A rendszerváltásig a Paulinum Gináziumot és a Szemináriumot/Kollégiumot  a szabadkai Püspökség és a jótevők tartották fenn. A rendszerváltás után más intézmények és vállalatok  is hozzájárulnak, hogy a Paulinum működőképes legyen és hogy az itt tanuló diákok életkörülményeit segítsék. A 2000-res év változásai  úgy az egyháznak, mint az országnak  fordulatot hoztak. A demokráció felé vezető út lassú, de törekvések vannak megoldásokra, támogatásokra és helyre állításokra a régi rendszert illetően. Az elmúlt évek során intézetünk létjogosultságát és működését elősegítő eredményes párbeszéd  következtében a köztársasági és a tartományi  kormánnyal pozitív  viszony alakult ki. Ennek köszönhetően iskolánk akkreditálva lett, intézetünk viszont állami támogatásban részesül. Ennek megnyilvánulása az elmúlt héten kapott támogatás. Az adomány Újvidékről  a  Tartományi Kormánytól jött. A támogatás tartalma, élelmiszerek, tisztálkodási, tisztitó cikkek és fertőtlenítők. Ez a segítség nagyban segíti a diákok élelmezését és  intézményünk anyagi kiadásait.  Ezuttal megköszönjük a Tartományi Kormánynak,  Pásztor István elnöknek és dr. Zoran Milošević titkárnak közbenjárásukat, hogy évről-évre segítik a Paulinumot.

 
Pályázat és ajándék iskolánknak Print E-mail
Monday, 12 December 2022 10:20

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság 2005-óta a Tartományi Kormány által projektumot hirdet Vajdaság multikulturális és tolerancia együttélése megnevezéssel. A projektum célja, nemzetiségeik összetartása,egymásba való bízása és megbecsülése,  különösen a vajdasági fiatalok körében. Ezekből nyilvánul meg a multikulturalizmus értéke és jelentősége az együtt élésre. A projektum több programot és aktivitást tartalmaz, amelyeket vajdasági általános és középiskolások valósítanak  meg.  A projektum szervezője a Tartományi Oktatási Titkárság, amely minden esztendőben a nyertesek számára tanulmány utat szervez. Ebben az esztendőben a nyertesek olaszországi útra mennek. Az oktatási titkárság által kiírt pályázaton a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium is részt vett és nagy örömünkre, a pályázatot megnyertük. Így október 23-tól , 29-ig úgynevezett edukatív- tanulmányútra megyünk. Utunk Horvátországon és Szlovénián keresztül Olaszországba vezet. Velence, Róma-Vatikán, Firence, Pádua és Trieszt. Az ajándék út nagyon sokat jelent számunkra, hiszen mindazt amit történelemből, hittanból, művészetből és földrajzból tanulunk, azt most személyesen is átéljük és  megtapasztaljuk. Az ajándék útért, már előre is hálásak vagyunk. Amint vissza érünk, majd bőven beszámolunk élményeinkről és látványainkról.

 
Orgonahangversenyen Print E-mail
Monday, 12 December 2022 10:08

A szabadkai zsinagóga orgonája 1902-ben készült Wegenstein Lipót temesvári orgonaépítő műhelyében. Az orgonát 1940-ig használták szertartások alkalmával, valamint különböző rendezvényeken. A II. világháború végett és az ezt követő évtizedeken  át az orgona sorsára   lett hagyva. Amikor a zsinagóga felújítására került sor, az orgona restaurálásának kérdése is felmerült. Végül is, több forrásból  2021-re Apró  Tibor műhelye felújította za orgonát. Ugyanebben az évben szeptember l5-én  ünnepi keretek közt át lett adva az orgona. Azóta az orgona használatban van rendeltetésének megfelelően. Az elmult héten a zsinagóga 120-ik évfordulójára orgonahangversennyel emlékeztek   meg. Az orgonán a budapesti Hajdók Judit Liszt Ferenc díjjas művésznő játszott. A koncerten F.M.Bartholdy, J.S.Bach, M. Ravel, Liszt Ferenc, Antalffy Zsiros, J.Brahms és T.Dubois művei csendűltek fel. A hangverseny keretében  megemlékezés volt a 120 éves templomról, valamint méltatták az orgonát, amely teljesen eredeti formában és pompában lett vissza adva szolgáltatásának.

 
Régi mesterségek napja Print E-mail
Monday, 12 December 2022 09:53

Szabadka városának impozáns Zsolnay porcelán borítású kék szökőkútjának általi téren október 10-én, hétfőn 15. alkalommal lett megtartva a “Régi kézműves napok” elnevezésű kiállítás. Ez alkalommal Szerbia területéről harminc kézműves mutatkozott be, és mutatta meg termékeit. A kiállítás folyó hó 15-ig volt lehetőséges megtekinteni. A kirakodóvásárban egyaránt találhatunk kézzel készített fajátékokat, rongypokrócot, bőrdíszműves-terméket, húskészítményeket, zöldség savanyúságokat, méz termékeket és gyümölcspárlatokat. Ezeken kívül megízlelhetőek és vásárolhatóak voltak a hagyományos kalácsok közül a meggyes, mákos és diós bejglik és a különféle ízesítésű kürtöskalács, valamint a sós és különféle köretekkel kínált lángos. A hagyományos kiállítást mi is megtekintettük. Körbejárva a kiállított portékákat megcsodálhattuk egyes kézműves termékek aprólékos és kifinomult megmunkálását. Egyes kézművessel párbeszédbe elegyedve megtudtuk mesterségük elterjedtségét, eredetét és fogásait, ezzel is bővítve ismereteinket.

 
Zeneórák Print E-mail
Tuesday, 06 December 2022 10:07

A Püspökségi Klasszikus Gimnázium Paulinumban a zenei aktivitások mindig fontos helyet foglaltak és foglalnak el. A szabad aktivitásokon kívűl az intézet az arra igényt tartó diákok számára külön biztosít további zenei foglalkozásokat. Az itt tanuló diákoknak tehát lehetőségük van, hogy a már meglévő zenei tudásukat tovább mélyítsék zenei szaktanár vagy zeneművész kíséretében és útmutatása révén, illetve hogy kezdő ként hallását vagy zenei készségét fejlessze. A hangszerek körében széles választási lehetőség van. Lehetőség van zongorán, orgonán, harmóniumon, szintiszájzeron, gitáron, klarinéton, fuvolán, hegedűn és más hangszeren tanulni. Mindezen felül lehetőség nyújtatik fellépéseken részt venni, amely segít a  tömeg előtti szereplés megszokásában, így segítvén, hogy a későbbiekben természetes és feszűltésg nélkül lépjen emberek elé akár szereplés vagy felszólalás céljából. Ezeken kívűl lehetőség van a hallás fejlesztésére, amelyet a szolfézs gyakorlataival szóló illetve kóruséneklés előadására. A zenészeink és énekeseink mindenek előtt a kápolnánkban és a templomokban szerepelnek, valamint felkérés szerint városi előadásokon.

 
Szent Ferenc elhalálozásán Print E-mail
Tuesday, 06 December 2022 10:02

Október 4-én az Egyház Assisi Szent Ferenc tranzitusáról emlékezik meg, vagyis az átköltözéséről a földi életből a mennyeibe. Szent Ferenc a XIII. század kiemelkedő szentje, aki a ferences illetve a sarutlanok rendjének alapítója. Ifjúságát és életmódját a lovagi eszmények, világi javak és hírnév szerzés hajhászása jellemezte, amit számára a családi jólét lehetővé tett. Tehát nem véletlen, hogy az Assisi és Perugia közt dúló háború idején katona ként szolgál, amely számára fogságba eséssel zárult. Itt érzi át és érinti meg bensőjét a múlandóság, aminek következtében szabadulása után figyelme az égiek felé irányul. Hátralevő életét Krisztusnak való teljes önátadás és a kapott küldetés jellemezte: „Ferenc, menj, és javítsd meg omladozó házamat!”, amelyet az Egyházra és a lélek templomára vonatkoztatott. 1226. október 3-án a Porciunkulában hunyt el rendtársai jelenlétében, akiket halála előtt megáldott. Ezen a napon a világon minden egyes ferences rendházban és templomban misét tartanak a tiszteletére. Szabadkán erre az eseményre mi is elmentünk a ferences templomba, ahol az esti ünnepi szentmise keretében emlékeztek meg a ferences testvérek az összegyűlt hívekkel Szent Ferenc elhalálozásáról.

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 3 of 83