Date

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Vijesti
Hirek
Mikulás est Print E-mail
Friday, 20 January 2023 13:05

A szentek közül az egyik legismertebb és a keresztény világban megült ünnep Szent Miklós napja, akit ma a köznyelv Mikulás ként emleget. Az ünnep időpontja advent keretében, december 6-án van, ám az nem képzi ezen utóbbi részét. A Paulinumban hagyomány, hogy Szent Miklós napja előtti esten a diákok ünnepi műsorral készülnek, és emlékeznek meg a szent életéről. A mai Törökország területén élt és tevékenykedett a IV. században. Myra (Müra), ma Demre, város püspöke volt, aki vagyonát az emberek megsegítésére használta fel. Az egyik ismertebb történet szerint, minden este órákig sétált a városka utcáin. Útközben szóba eledt az emberekkel, és megismerte a lakósok gondjait. Így jutott tudtára, hogy a kolostor szomszédságában él egy elszegényedett nemes ember, akinek három férjhez menés előtt álló lánya van. A család érdekében arra kényszerültek, hogy valamelyiküket rabszolgának adják. Ekkor ért a nyitott ablak alá Miklós püspök, és meghallotta az alkut. Visszasietett a templomba, és egy marék aranyat kötött kendőbe és bedobta az ablakon, amellyel megmentette a családot. A szent püspök jótékonykodó életét ismertetve a diákok, annak példáján buzdulva egyéni és közös fellépésekkel igyekeztek egymást vidám és örömteli pillanatokkal megajándékozni. Az est folyamán több zenei fellépésre került sor. Szent Miklós életművét dicsérő szavalatok és legendák hangoztak el. Az est kis édesség és üdítő fogyasztása és társalgás keretében zárult.

 
A mozi dallamai Print E-mail
Friday, 20 January 2023 13:02

A Szabadkai Városháza dísztermében a város polgárai december 7-én egyedi kultur eseményen vehettek részt. A szabadkai Pro Musica kamarakórus női kara Csikós Krisztina vezetésével egyedülálló zenei rendezvénnyel állt elő, amellyel közreműködtek a ContraBayando Trio, Bíró Viola (zongora), Vukov Lucija (fuvola), Mario Bosnjak (ütőhangszerek).

19:00 órai kezdettel hallhatóak voltak a program keretében a nagy világ klasszikus filmek zeneszámai. „A mozi dallamai” címmel megtartott koncertest rendkívül színes zenei palettájára felkerültek egyaránt régi és újabb filmek dallamai, mint a “Muzsika hangja” amerikai musical-, az “Apáca show” gospel zenei stílusú-  vagy a “Csinibaba” magyar rendezésű filmvígjáték zenei betétei.

A rendezvény sokak kíváncsiságát keltette fel, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a városi díszterem zsúfolásig megtelt publikummal. A fellépésre mi is elmentünk, és nagy kíváncsisággal és odafigyeléssel hallgattuk végig a több mint egy órán át felcsendülő filmzenéket.

 
Egyházzenészek védőszentjét ünnepeltük Print E-mail
Friday, 20 January 2023 12:39

A Paulinum Gimnáziumban és Szemináriumban hagyománnyá vált Szent Cecília, az egyházi zene védőszentjének megünneplése. Ennek oka az, hogy a különféle szabad aktivitások között intézetünk nagy hangsúlyt fektet a zeneművészet oktatására. Rektorunk egyházzenei végzettséggel bír, és ebből kifolyólag a több tíz éves működésének egyik gyümölcse az iskola énekkara, a Schola Cantorum meglapítása. Továbbá a zenei hallással rendelkező diákok, akik már az általános iskolában már énekeltek vagy hangszeren játszottak, ezen diákok meglévő készségeik tovább fejlesztésén van a hangsúly. Szent Cecília napján rendszerint rektorunk, Miocs József atya misét mutat be a szeminárium kápolnájában a szent tiszteletére, amelyet a tanulók hangszeres énekszámokkal teszik szebbé. Rektorunk szentmise kereti beszédében méltatta Szent Cecília életét és az egyházi zenéhez való hozzájárulását. Az ünnep alatt Pozder Damján fuvolán, Kontra Antonij gitáron és Huszár Andor szóló énekszámmal tisztelték meg a szentet és a liturgiát.

 
Ismét egy paulinistából pap lett Print E-mail
Friday, 20 January 2023 12:36

November 19-én nagy örömmel ünnepelt a törökbecsei Assisi Szent Klára plébánia hívőközössége, ugyanis 1983 óta, Hajdu László papszentelése óta nem került sor ilyen fontos eseményre.  Az egykori paulinistát, Tápai Leont, a nagybecskereki egyházmegye diakónusát msgr. Német László SVD érsek pappá szentelte  nagy számú hívek és egyházi személyek jelenlétében. Tápai Leon Törökbecsén nőtt fel. Kiskorától kezdve ministrált és szorgalmasan segített a templom körüli teendőkben. Általános iskolás korában papi hivatást érzett, amelynek befejeztével a plébánosa tanácsára a Paulinum gimnáziumba iratkozott. A Paulinumban úgy ismertük meg őt, mint szorgalmas diákot és szeminaristát, aki a külön aktivitások keretében a festészet iránti elhivatottságát fejlesztette, és a képzőművészet területén szaktanár segítségével gyarapította tudását. Tanáraink hallván az egyházmegyét ért öröm pillanatról, emlékeikből örömmel idézték fel a Paulinumban rendezett önálló képkiállítását. Az érettségi után főpásztora Szegedre küldte további teológiai tanulmányokra. Ottani tanulmányai mellett folytatta a festészetet, amelyből kiállítása volt a szemináriumban. Teológiai tanulmányok végeztével diakónusi szentelésre került sor a verseci Szent Gellért plébániatemplomban, ahol a későbbiekben pasztorációs feladatokat látott el. Papszentelése után továbbra is a verseci plébánia hívőközösség szolgálatában lát el papi feladatokat, mint kisegítő  lelkész. Mi imádkozunk Leon atyáért, egykori paulinistáért, hogy megállja helyét, és Isten hívó szavát hűségesen kövesse. A Paulinum Gimnázium és Szeminárium nevében gratulálunk neki!

 

Kiss Szilveszter, Ördög Dávid és Pozder Damján

 
Kamarazene estén a Városházán Print E-mail
Friday, 20 January 2023 12:32

A szabadkai szimfónikus zenekar szólistái és a kamarazene kedvelői több mint tíz éve kamaraegyüttest szerveztek, azzal a céllal, hogy Szabadka városának lakóit és Vajdaság területét is megkedveltessék  a világhírű és tartományunk zenei alkotásáaival. A kamara együttes tagjai, Kurina Viktória (hegedű), Tokodi Krisztina (cselló), Szücs Dávid (nagybőgő), Ksenija M. Korom (fuvola), Veronika A.Maric (oboa, Iva S.Gardinovacki (angolkürt) és Máté Krisztina (zongora). Szabadka városának támogatásával a Kamaraegyüttes az elmult héten  kamaraestet szervezett a városháza dísztermében. A koncerten, Ario Malando, Georges Bizet, Agay Dénes,  Fazekas Ferenc, Ralph D.Miller és Bartók Béla művei csendültek fel. Mivel iskolánk tervezetében nemcsak zenei elméletet tanulunk és ének órákon veszünk részt, hanem mindezet kiegészítjük zene hallgatással és koncertek részvételével. Az említett hangversenyen részt vettünk és a nagy számú részvevővel vaskos  tapsal köszöntük meg a művészek előadását.

 
Székely Tibor kiállításán Print E-mail
Friday, 20 January 2023 12:26

A Szabadkai Városi Múzeum kiállító termében bemutatásra került a neves világutazó, Székely Tibor kalandos élete, aki a napvilágot a mai Szlovákia területén elhelyezkedő Szepesszombatban látta meg 1912-ben. A család sokat költözött, ennél fogva már 1922-ben a vajdasági Nagykikindán kötött ki, ahol elvégezvén az általános iskolát, már tovább is állt Montenegróba, majd az ottani gimnázium után tanulmányait Zágrábban folytatta a jogi egyetemen. Újságíró ként utazott el Argentínába, hogy az ott élő jugoszláv emigránsokról tudósítson. Élete során 90 országban járt. Bejárta az őserdőket, sivatagokat és sztyeppéket. A modern társadalomtól elszigetelt törzseket nem csak felkereste, hanem köztük is élt. Utazásai során rengeteg élményben volt része, amelyeket útikönyvek és regények formájában jegyezte le. Az egyik ismertebb könyve a „Kumevava, az őserdő fia”, amelyet tizenhat nyelvre fordítottak le, és még Japánban is több százezernyi példányban jelentették meg, és 1981-ben az év ifjúsági regényévé nyilvánították. Székely Tibor 1972-től Szabadkán élt, és itt hunyt el 1988-ban. A kiállításon megtekinthetőek voltak az utazásai során általa összegyűjtött a világ különböző pontjain élő törzsek által készítet maszkok, hangszerek és díszek. A múzeumban a látogatók részére meghallgatható az egykoron vele készült interjú is, amelyben betekinthetőt nyerhettünk mi is az általa készített felvételek révén a meglátogatott törzsek életébe, illetve az izgalmakkal teli felfedező útjairól szóló élménybeszámolók, mint amikor kannibálokkal találták magukat szembe, és miként barátkoztak meg velük.

 
Tanulmányi kirándulás Olaszországban II. rész Print E-mail
Thursday, 19 January 2023 12:18

Mint ahogyan korábban beszámoltunk róla, október 23. és 29. között a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium diákjai és tanárai egy olaszországi tanulmányi kiránduláson vettek részt. Mindez a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság szervezésében valósult meg. Az iskola sikeresen teljesített a titkárság Vajdasági összhang elnevezésű videópályázatán, így jutalomkirándulásban részesült. A Paulinum tanulói több vajdasági középiskola diákjaival és kísérőtanáraival együtt utaztak Olaszországba.

Az előző írásból kiderült, hogy az utazás második napján a résztvevők Rómába látogattak, és megtekintették az olasz főváros leghíresebb nevezetességeit, köztük a Spanyol lépcsőt, a Trevi kutat, a Capitoliumot, a Forum Romanumot, a Colosseumot, valamint a Szent Péter láncai-templomot.

Másnap a kirándulók egyik csoportja a Vatikánba ment, a másik pedig folytatta a városnézést. Az első csoport, köztük a Paulinum diákjai és tanárai részt vettek Ferenc pápa szerdai általános kihallgatásán. Mindannyiuk számára nagy élmény volt, hiszen életükben először láthatták a pápát élőben. Az általános kihallgatás témája a szomorúság és az elhagyatottság volt. Ferenc pápa szerint az elhagyatottság és a szomorúság negatív érzéseknek számítanak, viszont fontos dolgokra taníthatnak bennünket, és lelkileg is megerősíthetnek, ha tudjuk, hogyan éljük át őket nyitottsággal és tudatossággal.

A diákok a Szentatya áldása és a közös ima után még egy ideig a Szent Péter téren maradtak, majd sétára indultak. Megtekintették az Angyalvárat, és egy közeli étteremben kipróbálták az olasz pizzát. A Paulinum tanulói és tanárai ezután visszamentek a Vatikánba, ahol betértek a Szent Péter-bazilikába. Elsőként Michelangelo egyik leghíresebb szobrát, a Pietát nézték meg. Lassan körbesétálták a bazilikát, ám egy kis időre megálltak XIII. Gergely pápa és Szent Péter sírjánál is, ahol közösen imádkoztak.

Később a lementek a bazilika altemplomába. Az egykori egyházfők nyughelyén megálltak VI. Pál pápa sírjánál, ahol ismét elmondtak egy közös imát. Fontos megemlíteni, hogy VI. Pál pápa írta alá a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium alapító okiratát. Az intézmény az idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Történetében másodízben került sor arra, hogy a tanulók Rómába látogathattak.

A Szent Péter-bazilika megtekintése után a diákok és kísérőtanáraik még egy kisebb sétát tettek a Vatikánban és annak környékén, majd a megbeszélt hely felé vették az irányt, ahol csatlakoztak a többi kirándulóhoz. Az autóbusz visszavitte a csapatot a szállásukra, hogy kipihenjék a tartalmas nap fáradalmait.

 
Tanulmányi kirándulás Olaszországban III. rész Print E-mail
Thursday, 19 January 2023 12:04

A korábbi beszámolókból kiderült, hogy a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium diákjai és tanárai október végén egy olaszországi tanulmányi kiránduláson vettek részt. Mindez a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság szervezésében valósult meg. Az iskola sikeresen teljesített a titkárság Vajdasági összhang elnevezésű videópályázatán, így jutalomkirándulásban részesült. A Paulinum tanulói több vajdasági középiskola diákjaival és kísérőtanáraival együtt utaztak Olaszországba.

Az előző írásokból megtudhattuk, hogy az utazók Rómában és a Vatikánban is jártak. A Paulinum diákjai és tanárai részt vettek Ferenc pápa szerdai általános kihallgatásán. Ezenkívül a Szent Péter-bazilikába is sikerült bejutniuk.

A kirándulás negyedik napján, október 27-én a csapat megérkezett Firenzébe. Az idegenvezetővel való közös városnézés a Pitti-palotánál kezdődött. A Medici család egykori otthonától a Ponte Vecchiói (Öreg híd) vezetett az út. A hídon egykor ezermesterek műhelyei kaptak helyet. A tetején található a Vasari-folyosó, amelyet I. Cosimo király építetetett, hogy ne találkozzon az emberekkel. Innen gyönyörű kilátás nyílik az Arno folyóra. Ezután a Piazza della Singorára (Signora térre) értek, ahol megnézték a városháza, vagyis a Palazzo Vecchio épületét. A téren látható Michelangelo Dávid szobrának másolata. Továbbérve az Uffizi képtárnál megtekintették Dante, Leonardo da Vinci, Boccaccio és az olasz történelem nagyjainak szobrait. Ezután a szűk sikátorokban járva Dante szülőházához és a XIII. századi, Antiokheiai Szent Margitról elnevezett templomhoz érkeztek. Innen egyenes út vezetett a Köztársaság térre, a Strozzi palotához. Ezután következett a város egyik fő nevezetessége, a monumentális Firenzei dóm (Cattedrale di Santa Maria del Fiore) és a mellette található Szent János-keresztelőkápolna. A közös városnézés a Szent Lőrinc-bazilkánál (Basilica di San Lorenzo) ért véget. Ezután jutott idő a vásárcsarnokban való sétára is. A nap végén autóbusz a híres fürdővárosig, Montecatini Terméig vitte a kirándulókat, ahol elfoglalták a szállásukat.

Az utazás utolsó napján, pénteken a diákok és kísérőtanáraik Padovába látogattak. A városnézés a Prato della Valle-nél kezdődött. A téren összesen kilencven szobor található, amelyek a város neves alakjait örökítik meg. Ezután betértek a Szent Antal-bazilikába. Lehetőségük volt egyenként imádkozni páduai Szent Antal sírjánál. A főoltáron a szent több ereklyéjét is őrzik, valamint e mögött találhatók Donatello márvány reliefjei. Ezután a bazilika udvarában is körül tudtak nézni. Később a diákok és tanáraik tettek egy sétát a környéken, ahol Európa egyik legrégebbi felsőoktatási intézménye, a Padovai Egyetem látható.

A hazafelé is Szlovénián és Horvátországon át vezetett az út. Az utazók szombaton koradélután érkeztek meg Szabadkára. A diákok és tanáraik fáradtan, ám élményekkel gazdagodva vettek búcsút egymástól.

 

 

 
Tanulmányi kirándulás Olaszországban Print E-mail
Thursday, 12 January 2023 13:18

A szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium diákjai és tanárai október 23. és 29. között tanulmányi kiránduláson vettek részt, amelynek úti célja Olaszország volt. Az intézmény sikeresen pályázott a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság Vajdasági összhang elnevezésű videópályázatán, így jutalomkirándulásban részesült. A Paulinum tanulói több vajdasági középiskola diákjaival és kísérőtanáraival együtt utaztak Olaszországba.

A gyülekező október 23-án, délután volt. A tanulók izgatottan várták az autóbuszt, amely Szabadkáról Újvidékre, a tartományi kormány épületéhez vitte őket. Miután megérkeztek a székvárosba, csatlakoztak a kirándulás többi résztvevőjéhez. Az utazás elején az idegenvezető ismertette az elkövetkező napok programját és az általános tudnivalókat.

Az utazás zökkenőmentesen folyt, hiszen egyik határátkelőn sem kellett várakozni, és semmilyen fennakadás sem történt az autópályákon. Az autóbusz az éjszaka folyamán, kisebb pihenőket tartva átkelt Horvátországon és Szlovénián, majd a hajnali órákban átért Olaszországba. Trieszt, Velence, Padova, Bologna és Ravenna mellett haladt el az autópályán. Az utazók eközben sok újdonságot hallhattak az idegenvezetőtől Olaszországról és az előbb említett városokról.

A kirándulás résztvevői délelőtt érkeztek meg az első állomásra, ahol az Adriai-tengert is láthatták. Egy szállodában töltötték az éjszakát, majd másnap Rómába indultak. Az Appeninek lankáin áthaladva lenyűgöző hegyvidéki táj tárult eléjük. Koradélután érkeztek meg az olasz fővárosba, ahol két idegenvezető várta őket. A diákokat és tanáraikat két csoportra osztották. A csapatok egy-egy idegenvezetővel az élen városnéző sétára indultak. Segítségül rádiót és fülhallgatót kaptak, így könnyedén tudták követni mindazt, amit az idegenvezető a város nevezetességeiről mesélt nekik.

Az első állomás a Piazza del Popolo volt, amelyre a Porta del Popolón, a renenszánsz stílusú kapun át vezetett az út. A téren kívülről megtekinthették a Santa Maria del Popolo, a Santa Maria di Montesanto és a Santa Maria dei Miracoli temlomokat, valamint az egyiptomi obeliszket, amelyet még Augustus császár hozatott Rómába.

Ezt követően a Via Marguttán keresztül a Spanyol lépcsőhöz jutottak. A Propaganda Fide palotánál is megálltak, valamint megtekintették a Trevi kutat, majd a Piazza Veneziára értek, II. Viktor Emánuel király emlékművéhez. A séta az olasz főváros legismertebb nevetességeivel, a Capitoliummal és a Forum Romanummal folytatódott. A diákok és tanáraik később betértek San Pietro in Vincoli (A leláncolt Szent Péter) templomba. A főoltár ereklyetartójában látható láncot Szent Péter viselte a fogsága idején. Ebben a templomban található II. Gyula pápa sírja, amelynek része Michelangelo híres Mózes-szobra. A séta utolsó állomása a Colosseum volt.

 
MAGYAR FORRADALOM 1956 Print E-mail
Thursday, 12 January 2023 12:54

Október 23-án a magyarság világszerte megemlékezik az 1956-os forradalomról és szabadság harcról.  A délvidéki magyarok a rendszerváltás után, minden esztendőben központi  rendezvényt tartanak a VMSZ szervezésében Palicson és Szabadkán. Ebben az esztendőben is  Palicson a nagyparkban  kezdődött a megemlékezés az 56-os emlékmű  megkoszorúzásával.  A rendezvény  a szabadkai Jadran Népszinház termében folytatódott. Ünnepi beszédet mondott Dr. Fürjes Balázs, Miniszterelnökséget vezető miniszterhelyettes és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. A  beszédeket követően  ünnepi mősor következett Határon INNEN című műsorral, melyet  Dévai Zoltán és Oláh Tamás rendezetek.  A megemlékezés Vörösmarty Mihály  Szózatával zárult. A Paulinum Gimnázium tanulól az 56-os eseményekről  minden esztendőben  a történelem és a magyar órák keretében  emlékeznek meg és  részt vesznek  a központi ünnepségen a Jadran Színházban.

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 1 of 81